Blog

Samantha Young: Nightingale Way | by Svijet jednog knjigoljupca

Svjetski bestseler Nightingale Way (engl. Moonlight on Nightingale Way) šesti je i posljednji roman u prekrasnom ljubavno-erotskom serijalu izvornog naziva On Dublin Street iz pera Samanthe Young, a koji je objavljen 2018. godine u Lijepoj našoj u izdanju FOKUS na hit i preveden po prevoditeljici Ivi Borković.

Serijal On Dublin Street sastoji se od sljedećih romana:

1. Dublin Street – moju recenziju pronađite na ovom linku: https://web.facebook.com/…/a.19323182470…/1932401747019898/…
2. London Road – recenzija: https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/1992940547632684/…
3. Jamaica Lane – recenzija: https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/1994191847507554/…
4. India Place – recenzija: https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/2024566004470138/…
5. Scotland Street – recenzija: https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/2027226544204084/…
6. Nightingale Way.

Navedene romane je najbolje čitati redoslijedom kako su objavljivani, odnosno ovim redom kako sam navela, iz razloga što na taj način lakše pratite radnju i likove. Naime, autorica likove iz svih romana ovog serijala povezuje na prijateljski i obiteljski način, a to je razlog zašto me ovaj cijeli serijal osvojio. U prvom romanu upoznajemo Joss i Bradena te njegovu obitelj i prijatelje, a sa svakim idućim romanom njihova poznanstva se šire i oni stječu nove prijatelje koje prihvaćaju kao dio svoje obitelji, pa tako u posljednjem romanu imamo na okupu cijelu jednu prekrasnu obitelj koja se sastoji od krvnog srodstva, prijateljskih veza i ljubavnih parova, a što ovaj serijal čini originalnim, posebnim i prekrasnim, jer autorica kroz svaki svoj roman, a tako i cijeli serijal, prikazuje iskreno prijateljstvo i obitelj kao jako bitne elemente života svojih likova, time prikazujući koliko su prijateljstvo i obitelj zapravo biti u čovjekovu životu. Dakle, motivi cijelog ovog serijala jesu prvenstveno iskrena ljubav, jer ipak je to ljubavni serijal, ali potom i prijateljstvo i obiteljski odnosi, koje autorica vrlo često ističe kroz opisane odnose likova u romanima.

U Nightingale Wayu upoznajemo posljednji ljubavni par iz ovog serijala, a to su Grace i Logan, a roman je predstavljen na sljedeći način:

“Logan je dvije godine plaćao dug društvu zbog greške iz prošlosti. I sada kreće ispočetka. Ima posao, stan i gomilu atraktivnih žena. Najmanje što mu treba je lijepa, ali svadljiva susjeda koja ga dovodi do ludila.

Grace je pobjegla glavom bez obzira od manipulativne obitelji. I krenula ispočetka. Ima sjajan posao, dom i novu obitelj koju je izabrala sama. Nedostaje joj samo Onaj Pravi. A to sigurno nije privlačni, ali nemogući ženskar što živi vrata do nje.

On i ona izbjegavaju se u širokom luku sve dok im se na zajedničkom stubištu ne pojavi iznenađenje koje će im živote okrenuti naglavačke…”

Nightingale Way

Kao i svakom svom romanu iz ovog serijala, Young kreira prekrasnu ljubavnu priču između dvoje ljudi koje objašnjava detaljno i slojevito. Svaki ljubavni odnos kojeg je kreirala, autorica opisuje detaljno i realno, s usponima i padovima, te na taj način prikazuje kako izgleda normalan ljubavni odnos između dvoje ljudi. Pri tome autorica upotrebljava ljubav, povjerenje, iskrenost i prijateljstvo kao glavne motive u svojim romanima, a isto tako i kao glavne elemente uspješne ljubavne veze, što mi se posebno sviđa. Uz to, autorica prikazuje i loše strane svake normalne veze, kao i loše strane svake normalne osobe. Logično je da svi mi u sebi nosimo i ono dobro i ono loše, pa tako, zbog nekih životnih iskustava, imamo i neke negativne osjećaje u sadašnjosti, loše reakcije i negativna razmišljanja. Osim što su svi ovi romani iz ovog serijala i erotski romani, autorica nije serijal bazirala isključivo na erotici, nego na svim navedenim motivima, kao i na motivima prijateljstva i obitelji, što sam gore već objasnila. Dakle, autorica originalno, životno i realno opisuje likove u svojim romanima, koji se prikazuju kao osobe od krvi i mesa. Upravo zbog toga što se autorica u svojim romanima ne fokusira isključivo na erotiku, nego i na sve drugo što je u životu bitno, ovaj je serijal poseban, zanimljiv i srcu drag, barem meni.

Logan, glavni lik ovog romana, dvije je godine proveo u zatvoru zbog greške iz prošlosti koja ga prati dan danas, a Grace je pobjegla od imućne, ali manipulativne obitelji iz Engleske i započela život u Škotskoj daleko od njih, vjerujući u sebe da može početi ispočetka i živjeti život kakav zaslužuje. Njih se dvoje upoznaju jer postaju susjedi, ali isprva se ne podnose. Naime, Logan je ženskar i u njegovu stanu svaku noć završi neka druga žena, dok je Grace povučena žena nesklona sukobima, koja voli živjeti u miru. No, kad živiš kraj Logana MacLeoda, ne možeš živjeti u miru.

Iako im odnos započne sa sukobima i svađama, koje Grace inače izbjegava, njihova je privlačnost očigledna. U trenutku kad im se na zajedničkom stubištu pojavi iznenađenje u obliku jedne mlade osobe, životi im se okreću naglavačke i njih se dvoje zapravo zbližavaju silom prilike. No, čak i u takvoj situaciji jasno je koliko se privlače. Jedino ostaje pitanje mogu li njih dvoje to priznati samima sebi i onome drugome… i što će se zaista dogoditi između njih, s obzirom na loš početak njihova odnosa, ali i s obzirom na njihove prošlosti koje se odražavaju na njih u sadašnjosti.

Naravno, ne može sve uvijek biti savršeno, pa tako nije savršen niti odnos između Logana i Grace. Radnja između njih dvoje se počinje razvijati kad im se na stubištu pojavi spomenuto iznenađenje, koje ih s vremenom i zbližava, i to na način da jedno drugome počinju otkrivati svoje prošlosti i strahove, ali oni također počinju prihvaćati ono drugo i, između ostalog, same sebe takvi kakvi jesu. U tom dijelu njihova odnosa autorica ističe koliko su emocije zapravo bitne, a također i empatija. Uz to, humor je sveprisutan u svakom romanu ovog serijala, što je dobrodošlo uz ljubavnu i erotsku dozu žanra.

A upravo taj erotski žanr, koji je prisutan u svim romanima ovog serijala, poooseeebno je vruć i zanimljiv, pogotovo zato što su glavni likovi vrući i seksi Škoti modernog doba! Sigurna sam da će se mnoge čitateljice sa mnom složiti zbog ovoga.

Dakle, On Dublin Street prilično je originalan serijal koji me osvojio iz više razloga. Prvenstveno me osvojio činjenicom da autorica u cijelom serijalu koristi razne motive koji su zaista životno bitni i vrijedni, a ne fokusira se isključivo na erotiku i seks, što čine autorice i autori drugih erotskih romana, tako da je svakako cijeli serijal originalan i drugačiji od drugih ljubavno-erotskih romana i serijala.

Uz to, kroz cijeli serijal se spominju svi likovi, pa tako i glavni likovi prethodnih romana, kojima život teče dalje, iako njihove priče više nisu u prvom planu. Dakle, autorica ih i dalje spominje, ali više nisu u prvom planu, no svejedno je lijepo i zanimljivo vidjeti koliko je autorica prostora posvetila i „bivšim“ glavnim likovima svojih romana. Prekrasno je vidjeti upravo te likove, njihovo prijateljstvo i „pleme“, kako oni nazivaju njihovu proširenu obitelj, kroz svih šest romana ovog serijala.

Nadalje, posebno mi se svidio autoričin stil pisanja, koji je mješavina ljubavnog, erotskog i humorističnog žanra. Uz to, svaki je roman emotivan jer u svakom autorica posvećuje pažnju rješavanju problema glavnih likova, a svaki od tih likova zaista ima privatne probleme, bilo obiteljske, poslovne ili neke druge. Dakle, autorica problematizira, ali i fokusira se na objašnjavanje kako riješiti neke probleme svojih likova na ispravan način, što ove romane ne čini psihološkim romanima, ali svakako je lijepo vidjeti koliko prostora autorica posvećuje tome.

Moram naglasiti kako ništa nije višak u ovim romanima i apsolutno ništa im ne fali. Primjećujem da je autorica isplanirala sve ove romane od početka do kraja, a na kraju je dobila jednu prekrasnu cjelinu vrijednu čitanja. Neću ulaziti u detalje oko svakog romana jer sam ih sve objasnila u prethodnim recenzijama, a ovdje sam se posvetila objašnjavanju motiva cijelog ovog serijala, da vam ga približim i što bolje objasnim, ako niste čitali bilo koji roman odnosno serijal. U tom slučaju, preporučujem vam cijeli serijal od srca, ako volite prekrasne, emotivne, smiješne, a ujedno seksi ljubavne priče! Također, ako volite obiteljske romane, ovo je također odličan izbor za vas, jer se puno prostora posvećuje upravo obitelji i obiteljskim odnosima, te ujedno prijateljskim odnosima. Ako volite priče koje se lako čitaju i teku brzo, također nećete pogriješiti ako uzmete ovaj serijal u ruke.

Ma, zapravo, ni u kojem slučaju nećete pogriješiti ako uzmete za čitanje ovaj serijal jer će vas zabaviti, nasmijati, a ujedno katkad i rasplakati (mene je Nightingale Way rasplakao svako malo), te vam pokazati što su prave životne vrijednosti! Moja (tužna) preporuka – jer ovo je zadnji roman u serijalu i došao je kraj zabavnoj i lijepoj avanturi zvanoj On Dublin Street!

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>