Blog

Samantha Young: Scotland Street | by Svijet jednog knjigoljupca

Serijal On Dublin Street autorice Samanthe Young sastoji se od sljedećih ljubavno-erotskih romana koji se čitaju tim redoslijedom: Dublin Street, London Road, Jamaica Lane, India Place, Scotland Street, te roman Nightingale Way koji su prevedeni u RH u izdanju Fokusa.

O prvih četiri romana sam već pisala, a ako želite pročitati recenzije o njima, stavljam vam linkove:

Dublin Street – https://web.facebook.com/…/a.19323182470…/1932401747019898/…

London Road – https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/1992940547632684/…

Jamaica Lane – https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/1994191847507554/…

India Place – https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/2024566004470138/…

Ovo je recenzija o petom romanu u serijalu – Scotland Street, koji je objavljen 2016. godine u RH u izdanju FOKUS na hit i predstavljen na sljedeći način:

„Shannon MacLeod oduvijek je birala pogrešne muškarce. Nakon što je doslovce pobjegla iz posljednje veze i jedva sačuvala živu glavu, odrekla je se i vlastita obitelj. A ona se odlučila odreći upravo takvih izbora koji su je doveli tu gdje jest. Iako prepuna strahova, spremna je okrenuti novi list, promijeniti grad, započeti iznova, bez ikakvih tereta prošlosti koji su je umalo povukli na dno.

Sudbina ju šalje na vrata Coleu, momku kojeg je upoznala još kao školarka. Cole Walker je na prvi pogled sve ono što je Shannon naumila izbjeći pod svaku cijenu. Majstor za tetoviranje, zgodan, seksi, samouvjeren i drzak, doima se kao jedan od problematičnih tipova kakvi su Shannon dotad serijski upropaštavali život. Međutim, odrastanje uz majku alkoholičarku, a pod zaštitom sestre i njezinih prijatelja (koje čitatelji Samanthe Young prate još od Dublin Streeta), obilježili su Colea više nego to Shannon može i zamisliti.

No, ima li ljubav uopće šanse pred strahovima, duhovima prošlosti i nepovjerenjem?“

Već sam milijun puta nahvalila ovaj serijal jer mi je doista predivan. I nije mi problem to napraviti ponovno.

Samantha Young je stvorila jedan poseban svijet u ovom ljubavno-erotskom serijalu s pregršt zanimljivih likova, koje smo imali prilike upoznati kroz sve navedene romane, bilo kao glavne likove, bilo kao sporedne. I sada, dok se nalazimo u petom romanu naziva Scotland Street, jako su nam dobro poznati svi likovi u romanu upravo zato što smo čitali o njima u prethodnim romanima, a mene najviše veseli činjenica da ih Young nije zaboravila nego sa svakim romanom nam daje nešto novih informacija o njima pa na taj način pratimo njihov život i nakon romana koji se bazirao na njima.

U Scotland Streetu se glavna radnja vrti oko Shannon, koju do sada nismo poznavali i Colea, mlađeg Joina brata (o kojoj smo čitali u London Road u ulozi glavne junakinje), kojeg znamo još kao tinejdžera kojeg je Jo zapravo i odgojila jer im je majka bila alkoholičarka s kojom su imali mnogo problema. Ni Shannin život nije bio lagan, pa je tako, nakon nekoliko propalih veza s krivim muškarcima, svađe s obitelji i nakon bratove zatvorske kazne (za koju sebe krivi), završila u Edinburghu s ciljem da započne novi život. Posao u INKarnaciji, tattoo salonu, dobro joj je došao kao novi početak, a već samim ulaskom u INKarnaciju Shannon shvaća da će to biti zabavan posao, nesvjesna da će tamo upoznati Colea.

Ona, naime, upoznaje Stua, vlasnika salona koji obožava svoje zaposlenike, a zaposlenici su: Rae, tattoo majstorica bez dlake na jeziku koja nas nasmijava svojim prostim vokabularom, ali i iskrenošću, Simon, gay tattoo majstor koji izgleda zločesti dečko, ali je zapravo dobrica u duši i iskren prijatelj, te Cole, za kojeg u početku Shannon ne zna da je taj Cole zapravo onaj Cole kojeg je upoznala kada je imala petnaest godina i bila u posjeti kod bake u Edinburghu, a koji ju je osvojio u samo nekoliko minuta razgovora.

Kada se Shannon i Cole napokon upoznaju u INKarnaciji, Shannon shvati o kome je riječ i odbija priznati da ga se sjeća iz svoje mladosti, a Cole se također prisjeća žene koja mu je već tada osvojila srce. No, Shannon na temelju izgleda automatski prosudi Colea, misleći da je jedan od problematičnih tipova s kakvima je već imala posla, pa nakon što je Cole počne zavoditi, Shannon ga grubo odbija govoreći mu jako ružne riječi, nesvjesna da je Cole zapravo čista suprotnost svemu što ona misli o njemu, jer on, iako je zgodan, seksi, samouvjeren i drzak muškarac, zapravo je dobar čovjek, velikodušan i divna osoba. Kada shvati koliko je pogriješila u prosudbi, Shannon se odluči ispričati Coleu, a tako počinje njihova ljubavna priča u ovom romanu. No, kao što najava romana kaže, ima li ljubav uopće šanse pred strahovima, duhovima prošlosti i nepovjerenjem?

Naravno, to ćete saznati čitajući ovaj divan roman. Young je i ovim romanom dokazala da je majstorica za pisanje ljubavno-erotskih romana, koji imaju u dovoljnoj mjeri ljubavne priče, sasvim dovoljno erotske priče, a uz to i obiteljske priče i psihoanalizu likova. Ona u svojim romanima stvara osebujne i detaljno opisane likove koji se čine kao da su stvarni ljudi jer imaju svoje mane i svoje vrline, zapravo su daleko od savršenstva. No upravo zato su savršeni.

Svaki odnos kojeg Young opiše između dva lika nam je zabavan, zanimljiv, smiješan, ali i dirljiv zbog tužnih elemenata koji nas doslovno diraju u srce.

„Ništa nije slično osjećaju straha koji imaš kada znaš da si povrijedio nekoga do koga ti je stalo. Kako prolazi vrijeme u kojem ništa nisi riješio, tako se strah pretvara u nervozu. Bila sam luda od straha.“

Odnos glavnih likova u ovom romanu je u jednu ruku zabavan, smiješan, lijep, zapravo sve ono što bi svatko poželio, ali u drugu ruku je jako problematičan i kompleksan zbog problema iz prošlosti koje imaju oba lika. Shannon je nepovjerljiva prema muškarcima zbog prošlih loših iskustava, a Cole ne želi u svojem životu osobu koja bi ga omalovažavala kao što je to običavala činiti njegova majka. Upravo su to razlozi zbog kojih njihova veza upada u krizu i pitanje je mogu li oboje početi živjeti u sadašnjosti i zaboraviti na teške prošlosti koje im ne daju mira. Uz to, Shannon ima obiteljskih problema s roditeljima i sestrom koji ju krive zato što joj je brat završio u zatvoru, pa bi željela popraviti odnose s njima, no oni definitivno nisu vrijedni njezine pažnje niti njezina truda, ali, nažalost, ona to ne shvaća. Želeći poboljšati odnos s roditeljima i sestrom, Shannon učini grešku i na taj način udaljava Colea od sebe, nesvjesna da joj njezina obitelj nikad neće moći pružiti ono što joj Cole već pruža, a to su povjerenje, podrška, prijateljstvo i ljubav. Hoće li Shannon uspjeti ispraviti tu grešku i vratiti Colea? Hoće li joj Cole oprostiti? On ipak na svojim leđima nosi tešku prošlost vezano uz majku alkoholičarku koja ga je tisuću puta tijekom odrastanja iznevjerila i njemu je, iako je sada izgrađen i zreo muškarac, prilično teško zaboraviti na takvo djetinjstvo. Njihov je odnos sada na kocki i možda više nikada neće biti kao što je do sada bio. Samantha Young nam je još jednom priredila prekrasan ljubavni par koji je naišao na probleme, ali pitanje je hoće li i ovaj roman imati sretan završetak? Što vi mislite?

Divan, zabavan, smiješan i dirljiv roman, Scotland Street osvaja vam srce odmah na početku čitanja, kao i prethodni romani. Meni je Young poznata i provjerena autorica koju poštujem do neba, a isto toliko joj i vjerujem jer me njeni romani nikada ne razočaraju. Ona nam u 300-tinjak stranica servira ljubavnu priču toliko detaljno i slojevito opisanu da imamo osjećaj da je stvarna; zanimljive likove koji su daleko od savršenstva ali baš zato ih volimo; ona uspijeva povezati prošlost i sadašnjost, sve praćeno prekrasnim, istinitim i realnim citatima, odnosno situacijama u kojima se svi mi možemo barem dijelom pronaći i ona nas baca na koljena svojim spektakularnim pričama koje nas okupiraju na početku i ne puštaju nas do samog kraja.

Moja iskrena preporuka za cijeli ovaj serijal! Uživajte!

Scotland Street

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>