Blog

Sarah J. Maas: Carstvo oluja | by Throne of Bookaholic

Čim sam pročitala ovaj roman, znala sam da sam u problemu. Kažem problemu jer imam tisuću misli, dojmova i osjećaja koje bi htjela s vama podijeliti, ali ne smijem zbog mogućih spoilera koje bi pritom mogla odati. Ako pitate ljude koji me poznaju i prate koja mi je omiljena autorica, svi će vam odgovoriti u isti glas – Sarah J. Maas. Njeni romani su čisto savršenstvo, a svijet koji je stvorila nadmašuje sve ostale koje sam imala prilike otkriti u drugim fantasy romanima. Stoga, iako je moja recenzija subjektivna, znajte da, kao i uvijek, stojim iza svake napisane riječi i da vam najtoplije preporučujem da, ukoliko već niste, krenete s čitanjem ovog serijala.

Zanimljiva je činjenica kako je Sarah imala svega šesnaest godina kada je napisala prvu knjigu iz serijala Prijestolje od stakla. To se može i primijetiti prilikom čitanja, nedostatak iskustva prisutan je kroz cijelu knjigu, ali ideja i svijet koji je stvorila dovoljni su razlozi da nastavite dalje s čitanjem ostalih nastavaka. I isplati se, vjerujte mi. Svaki nastavak je sve bolji, ozbiljniji, mračniji. Meni je Carstvo oluja najdraži, najbolji i najkvalitetniji nastavak u cijelom serijalu jer nam autorica ne dopušta ni trenutak da predahnemo. Radnja sve više buja, neprijatelji su sve bliže, a dugačak put do prijestolja za Aelin Galathynius tek je započeo.

Dok se kraljevstva Erileje raspadaju oko Aelin i prijeti opći rat, neprijatelji postaju saveznici, a dojučerašnji saveznici izdajnici koji joj žele oteti krunu Terrasena. Aelin od mračnih sila mora zaštiti sve do kojih joj je stalo. Zato će morati uroniti u neistražene dubine čarolije, riskirati vlastiti život i živote voljenih, ali i prepustiti se vlasti neprijatelja. Jedina šansa za spas Kontinenta krije se u očajničkoj potrazi koja može označiti kraj njezina svijeta i svega što joj je važno.

Što se tiče radnje, više od toga vam ne bih govorila jer se radi o serijalu i vjerujem da neki od vas još nisu pročitali prethodne nastavke.

Ja sam oduvijek bila jedna od onih koji vole sporedne likove više od glavnih. Tako je bilo i s ovim serijalom. Iako je Aelin najvažniji lik, moje srce su ipak osvojili drugi poput Aediona, Lysandre, Manon, Elide, Doriana i Fenrysa. Užitak mi je bio čitati njihova poglavlja, njihove unutarnje borbe, misli i strahove. Naravno, u serijalu ima ponešto i humora, zahvaljujući čemu ćete se još više povezati s nekim likovima.

Priča je, kao i kod prethodnih nastavaka, nevjerojatno detaljna (zbog čega sam odmah toliko i zavoljela autoricu), prepuna akcije, uzbudljivih odnosa te kojekakvih obrata. Knjiga ima sve moguće elemente kojima će održati čitateljevu pažnju, ali i očaranost: nikad snažniju Aelin i njenog carranama Rowana, ostale likove koje jednostavno ne možete ne voljeti, gotovo nemoguće izglede, zanimljive dijaloge protkane idealnom dozom humora, radnju punu obrata te nevjerojatno napeti završetak.

Carstvo oluja roman je koji će vas provesti kroz pravi rollercoaster emocija te koji nećete moći ispustiti iz ruku dok ga ne pročitate do kraja. A onda slijedi ono nestrpljivo, ali slatko iščekivanje sljedećeg nastavka i svega što nam Maas još donosi.

Carstvo oluja – Throne of Bookaholic

Carstvo oluja

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>