Blog

Sarah J. Maas: Kruna ponoći | by Svijet jednog knjigoljupca

Fantasy young adult roman Kruna ponoći (engl. Crown of Midnight) autorice Sarah J. Maas drugi je roman u serijalu Prijestolje od stakla (engl. Throne of Glass) i nastavak istoimenog romana u kojem nas je autorica uvela u nadnaravni svijet Celaene Sardothien, 18-godišnje djevojke i – hladnokrvnog ubojice.

Kruna ponoći, kao i Prijestolje od stakla, prevedena je po Maji Vrbanc, te objavljena u izdanju Fokus na hit 2017. godine u Lijepoj našoj, a predstavljena je na sljedeći način:

“Sa svojeg prijestolja od stakla, Adarlanom i dalje vlada kralj, duše crne kao ponoć. Iako je pobijedila na okrutnom dvorskom turniru i krvavo zaradila titulu kraljevog borca, ubojica Celaena Sardothien miljama je daleko od toga da je odana kruni. No, njezina prava misija postaje sve teža kada shvati da nije jedina koja na dvoru traži istinu. Kome uopće vjerovati?

Tko je zapravo prijestolonasljednik Dorian? Kakvu to igru igra njezina najbolja prijateljica, princeza Nehemia? I je li kraljev kapetan straže Chaol zaista onakav kakvim se predstavlja?

Nakon užasne noći i tragedije koja ju je duboko potresla, Celaenin svijet se ruši, a ona je prisiljena donijeti odluku – kome je zapravo i koliko odana.”

Kruna ponoći uzbudljiv je i dramatičan roman u kojem autorica nastavlja priču započetu u romanu Prijestolje od stakla, o 18-godišnjoj Celaeni Sardothien i njenom životu u dvorcu kralja Adarlana, a koja je nakon pobjede na brutalnom natjecanju postala Borac i plaćeni ubojica samog kralja Adarlana, koji besramno i okrutno vlada sa svojeg prijestolja od stakla. Celaena obavlja kraljeve zadatke, zbog kojih biva uvučena u politički svijet Adarlana, tražeći izdajice i pobunjenike. Paralelno, bez ičijeg znanja, Celaena je uvučena u nadnaravni svijet – svijet magije koju je kralj davno zabranio. Kad od Elene, prve kraljice Adarlana, odnosno njenog duha, dozna da postoji puno opasnija moć od one zle moći koju je susrela dolaskom u dvorac (i zbog koje je umalo izgubila život), koja je spremna uništiti svijet, Celaena odlučuje poći u pohod koji bi joj zauvijek mogao uništiti život. Cijeloj kompliciranoj situaciji ne pridonosi činjenica da je zahladila odnose s prijestolonasljednikom Dorianom i da nije uopće sigurna može li mu vjerovati, kao ni činjenica da je počela sumnjati u kraljevog kapetana straže Chaola, s kojim je razvila posebno blizak odnos.

Nakon velike tragedije Celaenin se svijet ruši i ona je prisiljena donijeti odluku kome vjerovati i kome biti odana, a ujedno odlazi u pohod otkrivanja tajnih labirinata u dvorcu gdje se suočava s nadnaravnim svijetom magije, koja prijeti uništiti ne samo nju nego cijeli dvorac, pa čak i cijeli svijet. Pitanje je može li Celaena, bez ičije pomoći, pobijediti stvorenja koja vrebaju iz samog srca dvorca i spasiti sebe i sve oko sebe.

Kruna ponoći napet je i dinamičan roman s brzom, lako čitljivom i zanimljivom radnjom koja je u dijelovima jeziva i šokantna. Autorica se vješto snalazi među događajima koje je kreirala, pokazavši svoju maštovitost i originalnost, posebno u dijelu fantasy obilježja ovog romana, odnosno u dijelu ovog serijala koji je tek odlučila pokazati – nadnaravnom svijetu, koji svijet je u prvom romanu samo dala nagovijestiti kroz neke događaje, dok u ovom romanu magija i mističnost dobivaju veliku ulogu, što mi se jako sviđa. Također, autorica vješto manipulira likovima, prikazujući nam događaje u dvorcu i izvan dvorca iz perspektive više glavnih likova, koje opisuje dublje i detaljnije, pritom nam otkrivajući detalje iz njihovih prošlosti koji nas iznenađuju i šokiraju.

Osim toga, ovaj je roman pun akcije, krvoločnih scena, izdaje i strasti, tako da ne sumnjam da će vam se svidjeti. Ovaj serijal je epska fantastika koja je zauzela visoko mjesto na ljestvici meni najdražih fantasy serijala, a vama ga od srca preporučujem!

Hvala Fokus na prilici za čitanje cijelog serijala, odnosno na poslanim romanima. Divni ste!

Sarah J. Maas: Kruna ponoći (pročitano 23. svibnja 2019.)Fantasy young adult roman Kruna ponoći (engl. Crown of…

Gepostet von Svijet jednog knjigoljupca am Donnerstag, 23. Mai 2019

Kruna ponoći

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>