Blog

Sarah J. Maas: Nasljednica vatre | by Knjigolegica

“Nasljednica vatre” treći je nastavak planetarno popularnog serijala “Prijestolje od stakla” američke književne zvijezde Sarah J. Maas.

U prethodne dvije knjige, “Prijestolje od stakla” i “Kruna ponoći” upoznali smo najopasniju ubojicu Adarlana – Celaenu Sardothien i pratili njezin krvavi put do titule kraljevog borca, njezine ljubavne zavrzlame i gubitak vrlo bliske osobe koji ju je skoro slomio.

U ovome nastavku Celaena odlazi u Wendlyn, kontinent na kojem je magija još prisutna. Tamo Celaena otkriva svoju pravu sudbinu, spoznaje svoju pravu moć i suočava se s demonima svoje tragične prošlosti pokušavajući zaslužiti ulaz u Fae kraljevstvo kako bi saznala odgovore na pitanja koji ju mogu dovesti do njezinog životnog cilja – uništenja okrutnog kralja Adarlana i oslobođenja magije.

Ovaj je nastavak mnogo mračniji, animalistički i složeniji, s mnoštvom strašnih novih likova, mnogo magije i proširenjem svijeta koji je stvorila Sarah J. Maas. Ovim nastavkom serijal “Prijestolje od stakla” započeo je u potpunosti ostvarivati svoj potencijal istinske epske fantazije.

“Nasljednica vatre” vrlo je drukčija od prethodnih dijelova serijala. Većina romana odvija se izvan Riftholda, Celaena se odvojila od Doriana i Chaola, a sadrži likove i lokacije zbog kojih je priča svježa, nova i nepredvidiva. Maas je uspjela ostati vjerna priči, a u isto ju vrijeme učiniti različitom od one koju su čitatelji upoznali u prethodnim knjigama.

Ovaj roman pokazuje i zrelost pisanje Sarah J. Maas, u odnosu na prethodna dva dijela, što i nije neobično s obzirom da je prvi dio serijala napisala kao šesnaestogodišnjakinja. Zajedno sa stilom pisanja,  sazreli su i likovi, posebno Celaena, koja se pomiruje s tim tko je, što to znači i spoznaje hoće li moći preuzeti odgovornost koja joj je rođenjem predodređena.

Novi likovi donose dodatno osvježenje, pogotovo Fae princ Rowan, čiji odnos s Celaenom postaje sudbonosan, te vještica Manon, čija priča ide paralelno s glavnom radnjom u romanu i ne prepliće se ni na samom kraju.

Serijal “Prijestolje od stakla” pokazuje velik napredak u vještini pisanja autorice koji raste sa svakim nastavkom i zaista je nezaobilazna lektira za sve ljubitelje fantastike.

https://knjigolegice.weebly.com/blog/nasljednica-vatre-sarah-j-maas

Nasljednica vatre

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>