Sarah J. Maas: Nasljednica vatre | by Svijet jednog knjigoljupca 17/06/2019

Fantasy roman Nasljednica vatre (engl. Heir of Fire) treći je roman iz serijala Prijestolje od stakla (engl. Throne of Glass) iz pera Sarah J. Maas, koji je objavljen 2018. godine u izdanju FOKUS na hit u Lijepoj našoj. Prijevod je djelo Maje Vrbanc, a anotacija glasi ovako:

„Slomljeno srce i borba za goli život ostavili su traga na Celaeni Sardothien. Na životu je održava jedino želja da osveti surovu smrt svoje najdraže prijateljice.

No, sudbina ima drukčije planove. Celaenu šalju na put na kojem se, osim s kraljevim zadatkom, prisiljena suočiti i s najmračnijom tajnom – istinom o vlastitom podrijetlu.

Dok se ona bori s vlastitim demonima, moćne i brutalne sile prijete zavladati svijetom. Iako je krvavo zaradila titulu kraljevog borca, Celaena nikad nije bila bliže tome da postane izdajnik. I spasi svijet.“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/nasljednica-vatre/

Prijestolje od stakla serijal je koji me osvojio svojim prvim istoimenim romanom, a priča o 18-godišnjoj Celaeni Sardothien, koja je nakon obuke i brutalnog natjecanja u prvom romanu postala kraljev Borac i plaćeni ubojica, nastavila se u romanu Kruna ponoći.

Moju recenziju Prijestolja od stakla pronađite ovdje:https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2298841627042573/?type=3&theater

Recenziju Krune ponoći pronađite ovdje:https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2301283596798376/?type=3&theater

Nakon niza izdaja, spletki i ubojstava s kojima se Celaena susrela u prva dva romana, kao i suočavanja s moćnom magijom koju je kralj Adarlana davno zabranio, Celaena odlazi na put na kojem se mora suočiti s kraljevim zadatkom, ali i vlastitom prošlošću.

Celaena odlazi u Wendlyn, a njezina teta Maeve, kraljica Fae, želi da Celaena prihvati svoje porijeklo i postane kraljica Terrasena. No, prije toga, Celaena iz sebe mora izvući davno skrivenu magiju te znati ovladati njome, u čemu joj, najčešće brutalnim načinima pomaže Rowan, Fae princ, besmrtan muškarac u punoj snazi, koji od nje traži nezamislivo i nemoguće, da pobijedi samu sebe i postavljene si granice. Ova inače snažna, vješta, borbena i hrabra djevojka pokraj Rowana se čini kao početnica, što zapravo i jest, jer ne zna vladati svojom magijom koju je davnih godina, u trenutku tragične i nasilne smrti svojih roditelja, zatomila u sebi. No, njih dvoje razvijaju zanimljivo prijateljstvo i duboku odanost, koji odnos je daleko drugačiji od njenog odnosa s kapetanom straže Chaolom i prijestolonasljednikom Dorianom u Adarlanu. Ujedno Celaena ima vlastite planove i razloge dolaska u Wendlyn, za koje kraljica Maeve ne zna, tako da je ova djevojka suočena s velikim i opasnim preprekama dok igra dvostruku igru, sve sa svojim slomljenim srcem i prazninom nakon smrti njene najbolje prijateljice, koju želi osvetiti. Opisujući Celaenin mukotrpan put do otkrivanja vlastite magije u sebi i provođenja svojih planova u djelo, autorica mnogo prostora koristi i za psihološku razradu glavne junakinje, koju sada upoznajemo duboko, detaljno i slojevito, te saznajemo tajne iz njezina djetinjstva i razloge njenom ponašanju u sadašnjosti koje više nego ikad graniči sa samouništenjem. Tu posebno do izražaja dolazi dramatika cijele radnje, koja radnja je kroz cijeli roman izrazito mračna, a ujedno i dublja od radnji u prethodna dva romana.

Osim što pratimo Celaenu, autorica nam ujedno prikazuje i život u dvorcu, odnosno Chaola i Doriana, koje poznajemo iz prethodnih romana, a s kojima je Celaena razvila duboko prijateljstvo. S Chaolom se upustila i u strastvenu ljubavnu vezu kojoj je u dramatičnom romanu Kruna ponoći došao kraj, a kako su sada razdvojeni, oboje su ostali slomljenih srca, pa je Celaeni još teže ostvariti zadane si ciljeve u dalekoj zemlji. No i Chaol se nalazi na mukama i igra dvostruku igru, a nakon sukoba i prisilnog primirja s Aedionom Ashryverom, Celaeninim rođakom, otkriva mu Celaenine tajne u svrhu pomaganja toj djevojci, no i u svrhu provedbe plana pobunjenika da se okrutnog i nemilosrdnog kralja Adarlana smakne s vlasti, čija vladavina je svakog dana sve opasnija i prijeti apsolutno svima.

Nasljednica vatre najopširniji je roman ovog serijala, u kojem autorica opisuje kompleksnu i zanimljivu radnju, a koju širi i upotpunjava novim likovima – već spomenutim Rowanom, koji mi se jako svidio, te Aedionom, ali i opakim vješticama, koje su definitivno dobrodošle u fantasy serijal kao što je ovaj. Pred vješticama je zadatak ovladati kraljevim zmajevima kako bi zajedno s vojnicima ostvarile kraljev opak plan. Ovdje se posebno ističe Manon Crnokljunašica, nasljednica vještičjeg klana Crnih kljunaša, iz čije perspektive pratimo zbivanja između vještica i tijekom obuke nemilosrdnih zmajeva. Navedeno dodatno začinjava radnju, a autorica vješto prikazuje kakav je fantasy svijet zamislila pišući ovaj serijal, kojeg je započela pisati sa samo 16 godina, osmislivši glavnu junakinju koju obožavamo zbog njene hrabrosti i srčanosti, koja ju ne napušta čak ni kad ova djevojka graniči sa samouništenjem.

Meni je Nasljednica vatre najbolji roman do sada u ovom serijalu, u kojem autorica opširnu i kompliciranu radnju vješto sastavlja i opisuje, šireći je novim dobrodošlim likovima, a začinjavajući je spletkama, intrigama i opasnim planovima. Cijeli je roman mističan i dramatičan, radnja je izrazito mračna i napeta, a u dijelovima zastrašujuća, i to pogotovo u trenucima kad se Celaena i Rowan susreću s mističnim i opasnim stvorenjima. Glavnu junakinju je autorica stavila na kušnju i u nemoguće situacije, te ju prisilila suočiti se s moćnom magijom koja prijeti razoriti svijet, dok su glavni junaci Chaol i Dorian za to vrijeme u dvorcu daleko od nje, a također su oboje, svaki na svoj način, stavljeni na kušnju i suočavaju se s preprekama i opasnošću, igrajući dvostruke igre.

Ovo je najmračniji i najdramatičniji roman dosad u ovom serijalu, obavijen misterijom i dvostrukim igrama svih bitnih likova, tako da je autorica začinila i unaprijedila radnju više nego ikad. Svaki od bitnih likova stavljen je na kušnje prilikom provedbe svojih planova, a koji planovi su opasni za kraljevstvo Adarlana, Wendlyna i Terrasena, kao i za sve likove, zbog čega je dramatičan i mračan. Ovo je fantasy roman u punoj snazi i prekrasnog sjaja koji će vas osvojiti misterijom, dinamikom i dramatikom. Kako je ovdje prisutna davno zabranjena magija koja je moćna i razorna, tako su prisutna i mračna stvorenja te zlo koje ubija poluFae, prilikom čega je autorica magiju prikazala na sve moguće načine i dala je likovima za koje nikad nismo mislili da bi ju mogli nositi u sebi, a samim time se radnja na kakvu smo navikli u prethodnim romanima mijenja i velikim koracima kreće se u smjeru fantasy romana, što mi se, naravno, sviđa.

Na Celaeni je otkriti tko stoji iza ubojstava poluFae, kao i suočiti se s tom razornom silom. Je li ona doista sposobna pobijediti sve svoje neprijatelje, pogotovo one s moćnom magijom u sebi? Je li sposobna ovladati svojom magijom, baš kao i princ Dorian koji ju nikako ne bi trebao imati u sebi? Može li Chaol provesti svoje planove u djelo i pritom zaštiti Celaenu koja se nalazi daleko od njega? Hoće li se Dorian napokon suprotstaviti svome ocu, opasnom i nemilosrdnom kralju? Odgovore na ova, kao i mnoga druga pitanja, potražite u ovom odličnom, napetom, dramatičnom, ali zabavnom romanu koji će vas oduševiti!

Jedva čekam pročitati Kraljicu sjena, novitet iz Fokusa, četvrti roman ovog serijala i vidjeti kako se radnja dalje razvija te s čime će nas autorica uspjeti iznenaditi i oduševiti. 

Moja preporuka!

Hvala Fokusu na poslanom cijelom serijalu! Divni ste!

https://www.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2313456238914445/?type=3&theater

Nasljednica vatre

« Iva Kolega: Sjeme tame | by Čitam Gledam Slušam
Samantha Young: Heroj | by Knjiški moljac »