Sarah J. Maas: Prijestolje od stakla | by Svijet jednog knjigoljupca 20/05/2019

Fantasy roman Prijestolje od stakla (engl. Throne of Glass) autorice Sarah J. Maas prvi je roman u istoimenom serijalu, a koji roman je objavljen 2016. godine u Lijepoj našoj u izdanju Fokus na hit, preveden po prevoditeljici Maji Vrbanc, te predstavljen na sljedeći način:

“Tijekom izdržavanja kazne – ropstva i napornog rada u rudnicima soli u Endovieru – 18 godišnja ubojica Celaena Sardothien prihvaća izazov koji joj ponudi prijestolonasljednik kraljevstva Adarlana.

Princ Dorian nudi joj izlaz, ali pod jednim uvjetom: mora pristati sudjelovati na natjecanju kao njegov kandidat, pobijediti sve protivnike i tako zaraditi status kraljevog ubojice. A onda kasnije, i potpunu slobodu. Protivnici su joj redom muškarci, lopovi, ubojice i ratnici iz cijelog kraljevstva, a svaki od njih pod pokroviteljstvom je jednog od člana kraljevskog vijeća.

Celaena prihvaća izazov, no ujedno i shvati kako joj opasni muškarci na Prijestolju od stakla nipošto nisu jedini neprijatelji…”

O autorici je Fokus na istom linku naveo sljedeće:

“SARAH J. MAAS autorica je serijala Prijestolje od stakla koji se sastoji od knjiga Prijestolje od stakla, Kruna ponoći, Nasljednica vatre i Kraljica sjena, kao i prethodnice serijala pod naslovom Ubojičina oštrica.

Zahvaljujući ovom serijalu, dospjela je na vrhove top lista New York Timesa i USA Todaya te na brojne druge diljem svijeta.

Prvu knjigu serijala Prijestolje od stakla napisala je već sa 16 godina. Taj njezin prvijenac preveden je na 35 jezika, a i danas ruši rekorde u prodaji. Sarah je rođena u New Yorku, a trenutačno živi sa suprugom u Pennsylvaniji.”

Dakle, Prijestolje od stakla prvi je roman istoimenog serijala, a nakon njega Fokus je u Lijepoj našoj preveo i objavio romane Kruna ponoći, Nasljednica vatre i Kraljica sjena, novitet koji je nedavno izišao iz tiska i stigao u naše knjižare.

U prvom romanu upoznajemo glavnu junakinju cijelog serijala – Celaenu Sardothien, 18-godišnju djevojku koja je sve samo ne obična. Naime, Celaena je u Erileji poznata kao najopasniji hladnokrvni Ubojica. No, na početku romana, Celaena se nalazi u rudnicima Endoviera gdje odrađuje kaznu zbog nečije izdaje, po naredbi kralja Adarlana, te proživljava pravi pakao. Borac kakav jest, ova djevojka uspjela je preživjeti ono što mnogi drugi nisu, a kada u rudnike dođu prijestolonasljednik princ Dorian Havilliard i njegov kapetan straže Chaol Westfall s neobičnom ponudom za Celaenu, ona shvati da joj je to prilika za izlaz na slobodu koju žarko želi.

Kako bi došla do željene slobode, princ Dorian Celaeni ponudi uvjet – mora postati njegov borac i sudjelovati na natjecanju u kojem postoji samo jedan pobjednik, koji će postati odani Borac i Ubojica Dorianova oca – kralja Adarlana, s plaćom i željenom slobodom.

Iako je ovo nemilosrdan uvjet, Celaena pristaje, te s Dorianom i Chaolom, uz pratnju njihove vojske, iz rudnika Endoclviera odlazi u dvorac u Adarlanu, koji je izgrađen od kamena, ali kralj sjedi na staklenom prijestolju u staklenom dijelu dvorca, odakle nemilosrdno vodi svoju vojsku i narod u pohodu osvajanja čitave Erileje kako bi proširio svoje kraljevstvo.

“Njezina prošlost ili budućnost nalazile su se na prijestolju od stakla.”

Iako silno prezire kralja, Celaena se zaklinje samoj sebi da će uspješno proći obuku, pobijediti na ovom natjecanju, postati kraljev Borac i odslužiti četiri godina rada za njega te potom se domoći slobode. Ona upoznaje druge borce i njihove mentore, a koji borci su većinom lopovi, ubojice i vojnici, i sve do jednog muškarci. Osim navedene obuke u koju se upušta, a koja ju dovodi na sam rub izdržljivosti jer raznim zadacima ispituje njene mogućnosti, snagu i vještine, Celaena, dok ne trenira, vrijeme provodi istražujući dvorac, čitajući knjige, ali i družeći se s Nehemijom, princezom koja je došla iz Eyllwe, a s kojom se sprijateljila. Uz to, Celaena se sprijateljila s kapetanom straže Chaolom, ali i samim princem Dorianom, a s kojima razvija dublji odnos nego što bi zapravo smjela…

Kao što vidite iz anotacije i mojeg kratkog opisa, ovo je čaroban fantasy young adult roman koji će vas osvojiti svojom ubojitom glavnom junakinjom, kao i posebnim svijetom kojeg je autorica kreirala u ovoj epskoj fantastici, s mnogim misterioznim događajima i mitološkim bićima, magijom i staromodnim običajima. Celaena je netipična glavna junakinja, fizički i psihički snažna mlada djevojka, čije ime je poznato diljem Erileje zbog reputacije hladnokrvne Ubojice, a koja nam se prilično sviđa jer je, osim navedenog, i intelitentna, šarmantna i sarkastična. Slijedom toga, Celaena se svidjela i kapetanu straže Chaolu, ali i samom princu, tako da nam je autorica u ovom romanu servirala i ljubavnu priču ili bolje reći ljubavan trokut koji nas zabavlja i nasmijava. Osim toga, obuka koju Celaena prolazi, kao i brutalna natjecanja, zanimljiva su, a radnji daju napetost i dinamičnost, što je svakako poželjno. Kad netko počne brutalno ubijati natjecatelje odnosno borce, Celaena, Chaol i Dorian se zabrinu, a Celaena se baca u privatnu potragu za otkrićem ubojice, a ono što saznaje čak i nju, inače neustrašivu, uspijeva zastrašiti.

Kao što vidite, Prijestolje od stakla jedna je zanimljiva avantura, a vi ćete uživati čitajući o posebnom svijetu u Erileji odnosno dvorcu u Adarlanu kojeg vodi opak i nepobjediv kralj, isto kao što ćete uživati čitajući ovaj roman iz perspektive više glavnih junaka, prateći njihove misli, osjećaje i postupke. Celaena je dojmljiva glavna junakinja koja će vam se brzo zavući pod kožu, njezina borbenost u obuci i na natjecanjima će vas zabavljati, a njen odnos s dvojicom glavnih muških likova će vam dokazati da je i ona, iako ubojica, zapravo osoba od krvi i mesa, s dušom i osjećajima.

Autorica je napisala odličan fantasy young adult roman s dubinom koja će vas očarati i natjerati da tražite još, a zahvaljujući Fokusu imamo na raspolaganju za čitanje još tri romana ovog serijala, s Kraljicom sjena kao posljednjim prevedenim romanom i novitetom u našim knjižarama. Zbog svega što sam navela – dakle napete, dinamične i opasne radnje koja ujedno zabavlja, opake glavne junakinje, njenog odnosa s dvojicom muških glavnih likova, kao i zbog doze magije bez koje ne možemo u fantasy romanima i baš ih toliko silno volimo – imate moju preporuku za roman i serijal Prijestolje od stakla, a ja se bacam na čitanje drugog romana ovog serijala – Krunu ponoći, jer me silno zanima kako će se Celaena snaći u novim izazovima koji su stavljeni pred nju!

Hvala Fokus na prilici za čitanje cijelog serijala, odnosno na poslanim romanima. Divni ste! 

https://www.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/posts/2298841627042573:0?__tn__=K-R

Prijestolje od stakla

 

« Sarah J. Maas: Kruna ponoći | by S police
Fredrik Backman: Medvedgrad | by Bibliomanija »