Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Svijet jednog knjigoljupca 30/03/2021

Kriminalistički roman Čovjek od kestena (engl. Chestnut Man) Sørena Sveistrupa, čiji prijevod s engleskog potpisuje Iva Tomečić, objavljen je 2020. godine u izdanju

FOKUS na hit

i predstavljen je na sljedeći način:

„AKO STE PRONAŠLI FIGURICU, NEMATE ŠANSE.
ON DOLAZI PO VAS.
Uz unakaženo tijelo svake od žena koju je odlučio smaknuti, ubojica ostavlja čovječuljka izrađenog od dvaju kestena i šibica.
Istražitelji dolaze do zastrašujućeg otkrića – na svakoj od tih figurica nalazi se otisak prsta djevojčice za koju znaju da je lani oteta i ubijena.
Puka slučajnost ili se psihopat poigrava s njima?
I dok se trude razriješiti jezivu enigmu, policijski istražitelji ne mogu se dogovoriti što im je činiti. Gube se i sapliću.
Vremena je malo, povjerenja još manje…
Znaju samo da je stravična igra ovog ubojice daleko od gotove. I da… nitko više nije siguran.“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/covjek-od-kestena/

Kad uz unakaženo tijelo brutalno ubijene žene pronađu figuricu od kestena, policijski istražitelji Naia Thulin i Mark Hess ne pomišljaju da je to tek prva u nizu žrtava poremećenog ubojice, a da će kraj svake iduće žrtve biti postavljena takva figurica.

Činjenica da se na svakoj figurici nalazi otisak prsta djevojčice koja je godinu dana ranije oteta i proglašena mrtvom, a za čije je ubojstvo u međuvremenu počinitelj uhićen i osuđen, nimalo ne olakšava situaciju. Thulin i Hess shvaćaju da je vremena sve manje, a da ovaj put imaju slučaj poremećenog serijskog ubojice koji je uvijek korak ispred njih…

Čovjek od kestena mračan je i napet kriminalistički roman u čijem središtu radnje se nalazi serijski ubojica kao počinitelj brutalnih ubojstava koje autor prikazuje realistično i bez cenzure, stvarajući time jezivu i mračnu atmosferu u stilu dobro nam znanih skandinavskih autora Henninga Mankella i Joa Nesbøa, zbog kojih smo između ostalog i zavoljeli skandinavski noir. Priča započinje prikazom krvoprolića iz 1989. godine na farmi u Mønu, a potom se fokusira na sadašnjost i poremećenog ubojicu koji kraj svojih žrtava ostavlja figurice od kestena. Iako početak radnje, izuzev prošlog događaja, ima sporiji tempo s previše informacija i detalja, kako se radnja zahuktava i produbljuje, tako postaje brža i dinamičnija, posebno zbog brzih i kratkih poglavlja te prisutne višestruke narativne strukture. Policijska potraga za poremećenim, ali izrazito inteligentnim ubojicom pretvara se u igru mačke i miša, a kako do izražaja dolaze političke igre i nesuglasice unutar policije i cjelokupnog sustava, tako roman postaje opširan, kompleksniji i detaljniji, prikazujući time najmračnije strane ljudske prirode – i onih pozitivnih i onih manje pozitivnih likova. Sami likovi su duboko i detaljno prikazani, a najviše su mi se, očekivano, svidjeli Thulin i Hess, koji dvojac bih rado ponovno pratila kao glavne junake u borbi protiv zločina. Navođenje na krive tragove, kao i iznenadni i neočekivani obrati po poglavljima doprinose neizvjesnosti radnje koja je u svojoj sveukupnosti izrazito zanimljiva, lako čitljiva i bez praznog hoda. Točka na „i“ je finalni rasplet koji je savršeno izveden, kao i cjelokupan roman, u mračnom tonu, s dozom jezivosti zbog brutalnosti ovog ubojice čije figurice nikad u životu ne želite vidjeti uživo.

Imate moju preporuku s ocjenom 5! 😃

Hvala dragim ljudima iz Fokusa na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje!

Svijet jednog knjigoljupca – Čovjek od kestena

Čovjek od kestena

« Jenny Han: Shug | by P. S. I Love Books
Jodi Ellen Malpas: S mojim muškarcem | by Delighted Bookworm »