Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Učiteljica čita 11/01/2021

Naia Thulin radi u Odjelu za krvne delikte, poznatijem pod nazivom Odjel za ubojstva. Nije u potpunosti zadovoljna s trenutnom pozicijom pa radi na što bržem prelasku na drugi odjel. Uz sve to, dobila je i novog kolegu, Hessa, koji se na njenom odjelu našao po kazni, tako da niti jedno nije zadovoljno sa situacijom u kojoj su se našli. Uz njih dvoje, upoznajemo i Rosu Hartung, ministricu koja se nakon otprilike godinu dana vraća na svoj posao. Razlog izbivanja jest nestanak i smrt njezine kćeri Kristine. I dok ona planira povratak na svoju poziciju, Thulin i Hess dobivaju novi slučaj. Ubijena je trideset sedmogodišnja Laura Kjaer, čije tijelo je pronađeno na igralištu u blizini kuće, a pokraj kojega se nalazi čovječuljak izrađen od dva kestena i nekoliko šibica. Istražiteljima posebno privlači pozornost podatak da se na kestenu nalazi otisak prsta ubijene ministričine kćeri. Ubojstva se nastavljaju, čovječuljaka je sve više, a dokaza, tragova i vremena sve manje.

Autor nas jako vješto uvodi u cijelu priču i postepeno upoznaje s likovima, a tragove nam daje gotovo na kapaljku. Ovo potonje rezultiralo je mojim potpunim zanimanjem i od trenutka u kojem sam uzela knjigu u ruke, pa sve do samog kraja, pozorno sam pratila kako se radnja odvija, pokušavala uočiti sve na prvu nebitne podatke i otkriti tko se krije iza okrutnih ubojstava. Već s prvim stranicama stvorena je napetost koja nije jenjavala do konačnog otkrića ubojice (ili ubojica) i zaista nije bilo teško u potpunosti se posvetiti ovoj knjizi. Za mene je ovo jedna od onih knjiga o kojoj razmišljam kada nemam mogućnost čitati i samo kalkuliram kada ću moći nastaviti s čitanjem, a po završetku sam poželjela odmah pokraj sebe imati i nastavak.

Za vrijeme čitanja sam pokušavala i ja sama otkriti tko i zašto radi nešto tako okrutno, zašto kažnjava naizgled nepovezane žrtve koje nisu učinile nikome nažao. Fasciniraju me ovakvi slučajevi, motiviraju na promišljanje o stanju uma osobe koja bi mogla nekoga mučiti na takav način, pitam se koja je pozadina njihove priče jer, zasigurno postoji nešto, nitko ne radi ništa slično opisanome bez nekog razloga (iako je taj razlog jasan možda samo počinitelju). A vjerujte mi, opisani prizori i radnje zaista su jezivi.

Vjerujem da će ljubitelji trilera uživati u ovom djelu, a ne bih se iznenadila kada biste ih baš zbog ove knjige zavoljeli i poželjeli još malo istraživati unutar žanra. Nadam se samo da ćete prilikom čitanja i otkrivanja krivca biti uspješniji od mene jer sve moje teorije su pale u vodu (a bilo ih je podosta). 😀

Čovjek od kestena, Søren Sveistrup

Čovjek od kestena

« Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Write Owl
Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Knjigograd »