Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Write Owl 12/01/2021

“Figurice od kestena, muške i ženske. I životinjske. Velike i male, neke djetinjaste, neke jezive. Mnoge su nedovršene i deformirane. Marius opazi kako su figurice na policama brojne i raznovrsne, i prožme ga nelagoda…”

(“Čovjek od kestena”, Søren Sveistrup)

Dok je tih kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća studirao književnost i povijest u Copenhagenu, Søren Sveistrup maštao je kako će napisati roman kakvog danska literatura još nije vidjela.
No, umjesto romana Sveistrup je dva desetljeća kasnije napisao scenarij za iznimno hvaljenu televizijsku seriju “The Killing” (danski “Forbrydelsen”), napetu kombinaciju kriminalističke istrage, političkih spletki i obiteljske drame iz koje je bilo posve razvidno kako je nordijski noir u Sveistrupu dobio novu uzdanicu. Unatoč velikom uspjehu koji je serija postigla, Sørenu Sveistrupu trebalo je opet više od desetljeća da se konačno odluči napisati svoj roman prvijenac – “Čovjeka od kestena” i s nepodnošljivom lakoćom stvaranja ozračja brutalnosti, napetosti i jeze, još jednom dokaže kako najdublja tama, barem kada su trileri u pitanju, dolazi sa dalekog Sjevera.
U maniru Joea Nesbøa ili pak Larsa Keplera, Sveistrup prepoznaje čitateljsku glad za neočekivanim obratima te navođenju na stranputice stalnim otkrivanjem novih momenata radnje, novih mogućih motiva i počinitelja.

“Čovjek od kestena” donosi, naime, sve ono što će učiniti da gotovo pet stotina stranica bude pročitano u hipu – visoko inteligentnog psihopatu koji uz unakažena tijela svojih žrtava ostavlja jezive čovječuljke izrađene od kestena i šibica na kojima su otisci prstiju godinu dana ranije otete i ubijene djevojke. Prošlost i sadašnjost isprepliću se na više razina, a na svakoj od njih barem jedan lik dovoljno je složen i zlokoban da u njega uperimo prst kao u mogućeg počinitelja.
Kao i kod mnogih drugih Sveistrupu sličnih skandinavskih autora, njegovi su detektivi i istražitelji daleko od idealnih. Naprotiv, njihovi životi (posebice onaj detektiva Marka Hessa izbačenog iz haškog stožera Europola) obiluju mučnim tajnama iz prošlosti ili pak frustracijama i nesređenim privatnim odnosima, poput onih s kojima bitke vodi njegova nova partnerica Naia Thulin, mlada kopenhaška detektivka.
Upravo je to jedan od razloga iz kojeg čitanje ovog romana ide tako glatko – nema iritantnih likova s kojima je nemoguće poistovjetiti se; nema blijedih, jednodimenzionalnih protagonista koji su sami sebi svrha, a Sveistrup je nastojao ne podrediti čitav roman krvoproliću i brutalnosti, već ih dozirati u pravoj mjeri – onoj zbog koje ćemo često zaboraviti zatvoriti usta tijekom čitanja.

Zanimljivo je kako je za neke motive “Čovjeka od kestena” Søren Sveistrup nadahnuće potražio u vlastitom životu. Naime, u romanu se kao važna stavka pojavljuje udomiteljska obitelj, što je znakovito ako se zna kako je i sam Sveistrup posvojen još kao beba te je sa novom obitelji odrastao na udaljenom otoku Thuro na jugu Danske, dok je glavni motiv za roman pronašao posve slučajno, tijekom jednog posjeta vrtiću vlastite djece. Naime, djeca su u vrtiću običavala pjevati pjesmu čiji su stihovi glasili: “Jabučaru, dođi amo, amo dođi, jabučaru…”, a u pripjevima su nerijetko motiv jabuke mijenjali drugim voćem. Kada je Sveistrup toga dana došao po djecu u vrtić, dočekalo ga je: “Kestenjaru, dođi amo, amo dođi, kestenjaru…”, što je, po njegovu priznanju, “u njemu (inače sklonom tjeskobama) izazvalo određenu nelagodu i osjećaj zlokobnosti u tom dječjem prizivanju.”

Kako bilo, Sveistrup je uspio taj naizgled iracionalni osjećaj nelagode zbog dječje pjesmice godinama kasnije savršeno utjeloviti u čovječuljku od kestena koji, vodeći nas napuštenim farmama, jezivim šumama i krvavim poprištima zločina, još dugo nakon što pročitamo posljednju stranicu tjera da se osvrćemo preko ramena.

Write Owl – Čovjek od kestena

Čovjek od kestena

« Fredrik Backman: Svakog jutra put do kuće sve je duži | by Life&Socks
Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by Učiteljica čita »