Thomas Enger: Opečen | by Svijet jednog knjigoljupca 01/06/2018

Opečen započinje opisom pronalaska mrtve žene koja je brutalno ubijena i osakaćena, a čitajući opis, čitatelj ima dojam da je gleda svojim očima. Dakle, autor već na početku daje uvid u to da će ovaj roman biti brutalan i napet, kao što doista i jest. Potom upoznajemo Henninga Juula, novinara redakcije 123novosti, koji se nakon tragične smrti vlastitog sina koji je poginuo u požaru, te nakon dvije godine patnje i bola, ali i nekog oblika depresije uzrokovane smrću sina, vraća na posao. Henning nosi ožiljke od opeklina na licu i gubitka sina na srcu te nema volje za životom, ali slučaj ubijene žene vraća mu stari žar i volju za poslom i istraživanjem ubojstva, pa tako i za životom.

Zanimljiva je činjenica da je ovo kriminalistički roman u kojem tražimo ubojicu s novinarom kao glavnim likom, a policijom kao sporednim likovima. Dakle, ovo je nešto novo, a zbog toga je, barem meni, uzbudljivo i zanimljivo. Uz to, Henning Juul je kompleksan lik, shrvan velikom životnom tragedijom, slomljenog srca zbog gubitka sina, ali i razvoda od bivše supruge Nore, također novinarke, no Henning i dalje ima volju za obavljanjem posla koji odlično radi i ima određenu reputaciju u novinarskom svijetu.

I tako se Henning našao na policijskoj konferenciji za novinare na kojoj policajci i istražitelji daju početne i vrlo šture informacije o ubijenoj ženi, a Henning osjeti dobro mu poznato „treperenje“, stari žar koja tinja u njemu i odlučuje riješiti ovaj slučaj na svoj način.

No, osim Henninga, slučaju, naravno, pristupa i policija s Bjarneom Brogelandom kao glavnim inspektorom, kojeg Henning godinama poznaje i uspješno ga procjenjuje kao čovjeka kojemu je na prvome mjestu seks, a tek potom sve drugo. Dakle, njegove seksualne fantazije uvijek su ispred njegova posla i policijskog istraživanja, a kada Brogeland i njegova partnerica Ella Sandland uhite dečka ubijene žene kao glavnog osumnjičenika za njezino ubojstvo, policijski istražitelji smatraju da je slučaj riješen. No, Henning u to nije uvjeren pa kreće u potragu za ubojicom. Tako odlazi na fakultet ubijene žene, razgovara s njezinim kolegama, ali i odlučuje otići korak dalje, kopati dublje, razgovarati s ljudima s kojima ne bi trebao razgovarati, pa se uskoro nađe u opasnoj situaciji iz koje možda neće izvući živu glavu.

Osim Juulova i policijskog istraživanja ubojstva, razgovora s raznim ljudima iz života ubijene žene te događajima u redakciji 123novosti koje nam autor opisuje, on nam također u ovom romanu donosi i pozadinsku, ali jako bitnu priču: onu o Henningovu gubitku sina. Uz to, čitamo i općenito o njegovu životu, njegovu odnosu s bivšom suprugom i majkom, što nam stvara bolju sliku o glavnom liku, a što je jako pozitivno jer čitatelj se uvijek želi povezati s glavnim likom, odnosno bolje ga upoznati. Autor je definitivno stvorio odličnoga glavnog junaka koji je savršen sa svim svojim manama i vrlinama, a brutalno ubojstvo kao glavna tema romana i pozadinske priče čine savršenu cjelinu romana Opečen.

Napet i zanimljiv kriminalistički roman s novinarom kao glavnim istražiteljem brutalnog ubojstva definitivno je roman koji biste trebali pročitati jer je drugačiji od svih kriminalističkih romana koje ste do sada čitali. Uvijek smo imali policijske istražitelje ili detektive kao glavne likove koji rješavaju slučaj, a sada imamo Henninga Juula, vrlo kompleksnog i zanimljivog glavnog lika koji nas osvaja svojom inteligencijom i mogućnošću da ispravno procijeni ljude i njihov karakter već pri samom upoznavanju, a posebno nas osvaja svojom željom da otkrije pravog ubojicu jer mu intuicija govori da dečko ubijene žene ipak ne može biti taj. Zbog njegove želje i volje da učini ispravnu stvar, Henning se nalazi u za život opasnoj situaciji i pitanje je hoće li se spasiti, ali on ne odustaje, i to je ono što je najzanimljivije u vezi s njim. Ono što se događa u zapletu i raspletu romana ostavlja bez daha i potvrđuje da je Henning Juul definitivno glavni lik kojeg ćemo obožavati u svakom nastavku!

Moja preporuka!

Opečen

« Fredrik Backman | 10 milijuna prodanih knjiga
Sarah J. Maas piše fantasy-serijal za odrasle! »