Blog

Thomas Enger: Opečen | by Knjigograd

Opečen je prvi roman u serijalu o novinaru Henningu Juulu, dok ih ukupno ima pet, a kod nas je trenutno dostupan i drugi dio, roman Proboden. U zadnje vrijeme dosta slušamo o skandinavskim piscima i njihovim krimi-romanima, pa je tako i Thomas Enger proglašen „novim Joom Nesbøom“, iako po meni tu ima dosta razlike. Ono što me asocira na skandinavske krimiće je to da su dosta mračni i hladni, a isti karakter ima i ovaj roman. Brzo se čita, a kraj ćete iščekivati s nestrpljenjem.

Opečen je surov i napet kriminalistički roman u kojem glavni lik tumači novinar Henning Juul. Prošle su dvije godine otkako je u tragičnoj nesreći izgubio sina, ali i dalje ne prođe dan da sebe ne krivi zbog toga. Kako je sina izgubio u požaru, tako je postao opsjednut provjeravanjem ima li prostorija u kojoj se nalazi protupožarni aparat, a u svom domu ih ima čak osam. Henning je prilično zanimljiv karakter i brzo ćete se s njim povezati. Razumjet ćete njegove emocije i posljedice s kojima se bori zbog gubitka sina. Gotovo svake noći ima noćne more, a često se bori i s napadajima panike.

Sada se, nakon dvije godine, vraća na posao i očekuje bezbolan i polagan povratak u svakodnevne poslovne aktivnosti, no dočeka ga istraga teškog ubojstva. Mlada djevojka Henriette brutalno je ubijena, a njezino tijelo, napola zakopano, ostavljeno je u šatoru na osami. Scene u kojima se opisuje mjesto zločina i način na koji je ova studentica ubijena dosta su brutalni i iscrpni, ali čine ovaj roman znatno zanimljivijim i mračnijim.

Policija želi slučaj riješiti što prije, pa već privodi osumnjičene, dok Henning kreće u vlastitu istragu i smatra da ovaj slučaj nije tako jednostavan kao što se čini. Istraga će ga daleko odvesti, a kopajući sve dublje i dublje, svoj život će dovesti u opasnost kako bi rasvijetlio slučaj i pronašao ubojicu.

Roman ima prilično neočekivan kraj, pomalo zapleten i brz, ali upravo to i očekujem od jednog krimi-romana. Henning će pronaći ubojicu, ali ono što nam ostaje nepoznato je njegova osobna situacija, tragedija koju je proživio. Nadam se da ću u drugom nastavku saznati malo više o tome.

Knjiga mi je ponajviše zanimljiva zbog glavnog lika, traumatiziranog čovjeka čiji su ožiljci neizbrisivi. Priča o brutalnom ubojstvo isprepliće se s pričom o Henningovu životu; nesreći koja ga je snašla, samoći koju svakodnevno osjeća, bivšoj supruzi koju još uvijek voli te sestri s kojom ne razgovara. Ova priča zaista traži nastavak, a ja se veselim čitanju drugog dijela u nadi da će nas još bolje upoznati s glavnim likom!

Knjigograd

Opečen

 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>