Volker Kutscher: Jedan neriješen slučaj | by Bookworm Maja 02/02/2021

Berlin 1929. godine čini se kao leglo mafije, komunista i nacista, a sve to vodi se pod krinkom javnih kuća i ilegalnih klubova.
Inspektor Rath se nalazi u nemilosti nakon sramotnog progonstva iz Odjela za ubojstva. Na njegovu žalost premješten je u Odjel za prostituciju i seksualne delikte. Naravno, Rathu se sve to pomalo gadi i svim snagama se želi dokazati da ga vrate na stari Odjel.

Susrečući se sa ruskom mafijom, organiziranim kriminalom, paravanima i drogom, Rath priliku vidi u misterioznom neriješenom ubojstvu. Uza sve to Crvena tvrđava, u prijevodu Rusi, žele srušiti njemačku vladu, a potom i sovjetsku. A ima krtica i među Nijemcima. Zlato im se svima čini kao povoljna karta za njihove ciljeve.

“Postao sam policajac jer želim očuvati red i mir i želim da nam ulice budu sigurnije, a ne da bih bio vojnik i igrao se rata. A pogotovo ne građanskog rata.”

Ovo je jedan obiman roman kojem je teško napisati kratak sadržaj jer je sve bitno i sve se  nadovezuje jedno na drugo. Bez previše “spoilera” sam pokušala napisati nešto smisleno.
Knjiga je poslužila kao predložak za poznatu kultnu seriju Babylon Berlin o inspektoru Rathu, serija koja je definitivno jedna od najskupljih u njemačkoj produkciji, serija koju vrijedi pogledati zbog njezine kvalitete.

“Kolko traje zapaljena cigareta, najbolje može procjeniti ako ju i sam zapali.”

Knjiga je nešto odlično. Izvanredno i dinamično pisana, sa dijalozima koji su razumljivi i prožeti sarkazmom, likovima koji su komplicirani i inteligentni. Vrlo razumljivo i pitko štivo koje čitatelja tjera na zaključivanje.

Sviđa mi se što ima dodirnih točaka sa noir krimićima koji se mogu pohvaliti sa brzom radnjom u kojoj se skače sa scene na scenu kao u filmu ili seriji, uz neizbježne sarkastične monologe i dijaloge.

“Ovo je truplo savršeno! Ono nema nikakve veze s nemirima. A i okolnosti su misteriozne. I užasne. Smrvljene ruke i noge. To će Berlince zabavljati još par dana. A kad junaci iz kriminalističke uhvate ubojicu, policija će se na sva zvona hvaliti! S osmijehom! Tisak će ih uzdizati u nebesa, cijeli Berlin će im se diviti.”

Knjiga savršeno oslikava stanje u Njemačkoj u tadašnje vrijeme- raj za ilegalne radnje, mafiju, kriminal i “zatvaranje očiju” pred istim.
Zanimljivo i napeto štivo!

Ocjena 5/5

Volker Kutscher- Jedan neriješen slučaj

Jedan neriješen slučaj

« Søren Sveistrup: Čovjek od kestena | by S police
Fredrik Backman: Svakog jutra put do kuće sve je duži | by Knjigolegica »