Blog

Akemi Dawn Bowman: Ljeto. Ptica. Plavo. | by Books&Sweets

Akemi Dawn Bowman diplomirala je društvene znanosti na Sveučilištu u Nevadi u Las Vegasu, a trenutno živi u Škotskoj sa suprugom i dvoje djece. Njen debitantski roman Starfish bio je finalist za nagradu William C. Morris. Roman Ljeto. Ptica. Plavo. oduševio je publiku i na Goodreadsu kotira visokom ocjenom.

img_7379

Rumi provodi puno vremena brinući se da nema odgovore na sva životna pitanja, ali u jedno je potpuno sigurna – želi provesti ostatak života pišući pjesme s mlađom sestrom Leom. Kad Lea pogine u tragičnoj nesreći, majka ju šalje da živi neko vrijeme s tetom na Havajima jer ona nema snage biti prisutna i brinuti se za nju nakon tragičnog gubitka kćeri. Rumi se tisućama kilometara daleko od kuće bori s vlastitom tugom, gubitkom sestre, odsustvom majke, kao i nedostatkom glazbe u svom životu. Uz pomoć dečka iz susjedstva, tinejdžerskog surfera Kaia i osamdesetogodišnjaka imena George Watanabe, Rumi pokušava pronaći put do glazbe i napisati do kraja pjesmu koju ona i Lea nikad nisu imale priliku dovršiti.

Ovo je bolan, snažan i nepokolebljivo iskren roman koji istražuje velike istine o nepremostivoj tuzi, bezuvjetnoj ljubavi i kako oprostiti kad se čini nemoguće. Young Adult roman koji se bavi aktualnim temama poput  ljubavi i seksualnosti, kao i pronalasku pravog puta u životu. Ovaj put se osjećam u manjini, ali knjiga mi se nije toliko svidjela. Bilo je dijelova u kojima sam stvarno uživala, ali u cjelini nije mi najbolja YA knjiga i mislim da nije ni namijenjenu poruku prenijela kako je možda namjeravano.

“Ako se izgubiš u tami, sjeti se da moraš pratiti glazbu. Hvala ti što si me podsjetila da i ja to učinim.”

Ovo je tužna knjiga, tragična i neuredna i s vremenom se poboljša. Ono što me umorilo je način na koji glavni lik tuguje, ne očekujemo da će se svi vratiti svojim životima nakon tragičnog gubitka, ali Rumi je pomalo naporna u tom dijelu. Sjajno je što knjiga pomaže čitateljima shvatiti da ljudi tuguju na različite načine i kako im možemo biti podrška čak i ako se ne osjećamo baš korisnima. Susjed Watanabe me oduševio, veza između njih dvoje povezana gubitcima bila je sjajna i autentična. Ova knjiga šalje snažne poruke, samo po mom mišljenju možda nisu do kraja obrađene na pravi način.

img_6777

U žanru YA ovo je bilo sporo čitanje, nedostajao mi je neki kick koji bi malo razbio monotoniju koja me ulovila u jednom trenutku tijekom čitanja. Iako puna potencijala, za mene jednostavno nije bila ono što sam očekivala. Ovo i dalje smatram sjajnim romanom za mlade uz tešku pozadinsku priču i preporučujem ljubiteljima tinejdžerskihpriča koje se bave tugom i gubitkom.

Ljeto. Ptica. Plavo. – Akemi Dawn Bowman

Ljeto. Ptica. Plavo.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>