Blog

Akemi Dawn Bowman: Ljeto. Ptica. Plavo. | by Knjigolegica

Ljeto. Ptica. Plavo. suvremeni je roman za mlade američke spisateljice Akemi Dawn Bowman.

Ovaj roman donosi nam priču o gubitku voljene osobe. Tinejdžerice Rumi i Lea sestre su i najbolje prijateljice koje dane provode stvarajući glazbu. Nakon što ih je napustio otac kada su bila vrlo male, majka im je osigurala sigurnost i toplo obiteljsko gnijezdo. Kada Lea pogine u prometnoj nesreći tijekom koje je njezina majka bila za volanom, Rumin život se raspadne. Umjesto da utjehu nađu jedna u drugoj, majka Rumi šalje na Havaje k svojoj sestri. Rumi prolazi kroz bolan proces tugovanja, krivnje i ljutnje prema majci, u isto vrijeme pokušavajući živjeti kao normalna tinejdžerica na Havajima.

Ovim romanom autorica nam je dala izuzetan uvid u proces žalovanja nakon smrti bliske osobe iz perspektive mlade osobe koja nema još izgrađene psihološke mehanizme nošenja s tragedijama. Mnogi se dijelovi u ovome romanu čine repetitivnima, ali smatram da je neopisiva bol upravo takva, repetitivna i konstatnta sila koja osobu vuče prema dnu. Mislim da je lik Rumi vrlo dobro psihološki izgrađen i da je borba s dubokom tugom vrlo realistično prikazana. Također, autorica se dotakla vrlo specifične vrste seksualnosti o kojoj se ne piše često, no na žalost nije zašla dublje u tu tematiku, što bi po mom mišljenju romanu dalo dodatnu slojevitost.

Ostali aspekti ovoga romana nešto su slabiji. Odnosi između likova vrlo su površno prikazani, sam stil pisanja je prilično neslikovit i jednostavan te je zbog toga teško povezati se s likovima jer se samo pripovijedanje čini distanciranim. S obzirom da se radnja romana odvija na Havajima, mislim da je autorica propustila veliku priliku da ovaj komadić raja na zemlji uklopi u proces oporavka glavnog lika. Stavljanjem prevelikog naglaska isključivo na glavni lik, Rumi, propuštena je prilika da se bolje upoznaju sporedni likovi, koji svi odreda imaju velik potencijal.

Pohvalila bih prekrasnu naslovnicu ovoga romana i kvalitetu uveza jer sam knjigu čitala na plaži, gdje je bila izložena moru i ostalim „plažnim“ faktorima, ali ostala je u istom stanju kao i kad sam ju prvi put otvorila!

Ljeto. Ptica. Plavo.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>