Blog

Akemi Dawn Bowman: Ljeto. Ptica. Plavo. | by Throne of Bookaholic

Mlada Rumi Seto provodi mnogo vremena brinući se kako nema odgovore na sva pitanja ovoga svijeta. Što jesti, kamo ići, koga voljeti. Jedna jedina stvar u koju je u potpunosti sigurna je da želi ostatak svog života provesti pišući glazbu sa svojom mlađom sestrom Leom.

No, kada joj sestra pogine u prometnoj nesreći dok je majka bila za volanom, Rumi mora ljeto provesti tisućama kilometara daleko od doma i posve sama suočiti se sa smrću voljene osobe. Ne razumije zašto ju majka šalje na Havaje kod Ani, tetke koju je u životu vidjela svega nekoliko puta. Osjeća se usamljenom i ljutom na sve i svakoga, na svaku osobu koja još uvijek hoda “ovim groznim svijetom”. Jer nakon nezamislive nesreće, Rumi je postala netko drugi – netko nestabilan, netko kome je ponestajalo razloga da ustane iz kreveta. Preko noći je postala lošija verzija sebe, verzija za koju svi misle da je na rubu samouništenja. Izgubljena je u svojoj tuzi, razočarana u majku koja ju je ostavila na tko zna koliko dugo.

Kada bih vam morala pobliže opisati sva tri dijela knjige, opisala bi ih upravo u nijansama plave boje. Prvi dio je za mene poput tamnoplavog noćnog neba, gotovo crnog, ali ne u potpunosti. Mračno je i djeluje zastrašujuće. Kao da biste se mogli izgubiti u tim tmurnim oblacima, a upravo takva bila je tuga mlade Rumi koja samo želi biti sama, ne izlaziti iz kreveta i postaviti emocionalni štit oko sebe koji automatski odbija svaki pokušaj približavanja, empatije i tješenja.

No, odmah ću vam reći – nije cijela priča u istom tonu. Kao što se i najtmurnije nebo razvedri, tako se i u knjizi postepeno javljaju vedrija poglavlja. Rumi polako uči živjeti s tugom i gubitkom te počinje shvaćati kako mora nastaviti dalje, pa čak i bez Lee. Boravak kod tete Ani donosi joj neobična prijateljstva s tinejdžerom surferom Kaijem i osamdesetogodišnjim Georgeom Watanabeom, koja će joj pomoći da ponovno pronađe svoj put i želju za životom te stihove pjesme koju ona i Lea nikad nisu stigle dovršiti.

Veliki dio ove knjige sastoji se od glazbe. Upravo je glazba bila sastavni dio života mlade Rumi. Ona i Lea imale su bilježnicu nebesko plave boje, prekrivenu sićušnim bijelim zvjezdicama preko kojih su crnim flomasterom bila napisana slova R i L. Sestre su u bilježnicu zajedno ispisivale tekstove pjesama koji su bili nadahnuti trima riječima. Bila je to njihova vrsta igre – izrekle bi prve tri riječi koje bi im pale na pamet i o njima napisale pjesmu. Upravo se u naslovu romana nalaze tri riječi koje su osmislile tik prije prometne nesreće. Riječi od kojih pjesma nije stigla nastati…

Nakon nesreće, Rumi se nikako ne može povezati s glazbom. Unatoč pokušajima, ne može smisliti stihove pjesme za Ljeto. Ptica. Plavo. Previše se boji doći u kontakt s bilo kojom vrstom glazbe jer bi to odmah bio podsjetnik na nezamisliv gubitak. No, kako roman napreduje, tako i oni najtamniji oblaci polako nestaju i Rumi odluči ispuniti posljednju Leinu želju i dovršiti pjesmu na kojoj su započele raditi.

Iako biste po prekrasnoj naslovnici, ali i samom naslovu knjige mogli pomisliti kako je riječ o pravom ljetnom štivu za opuštanje, prevarili biste se. Ova knjiga je mnogo više od tog. Knjiga istražuje teške teme smrti i tuge, ali i ljubavi koja nas povezuje s drugima, bilo da se radi o obitelji, prijateljima ili partnerima. Život kroji zanimljive sudbine svakome pojedinačno, ali kakav god put odabrali, u konačnici je upravo ljubav ta koja nas gura naprijed i daje pravi smisao života. Ljeto. Ptica. Plavo. roman je prožet stihovima i životnom tematikom koja će vas potaknuti da razmislite o vlastitim izborima, stvarima koje ste mogli promijeniti i koliko u životu treba ili vrijedi riskirati.

Svi u nekom trenutku života izgubimo nekoga s kim smo izrazito bliski. Gubitkom voljene osobe mijenja se i naš način života. Često žalujemo ne samo za voljenom osobom, već i za dijelom života koji više nikada neće biti isti. No, s vremenom druge emocije nadopune tu prazninu. Polako, ali sigurno drugi ljudi i aktivnosti ulaze u naše živote. Tako je i Rumi pronašla svoj put, iako joj se u nekim trenutcima to činilo nemogućim.

Ljeto. Ptica. Plavo. – Throne of Bookaholic

Ljeto. Ptica. Plavo.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>