Blog

Bernard Cornwell: Harlekin by Books & Sweets

Ovo je definitivno moja prva pročitana knjiga ovog tipa. Mogu samo reći da mi je sada jasno zašto je Bernard Cornwell najčitaniji pisac povijesnih romana. Harlekin je prvi roman u trilogiji Potraga za gralom, slijede ga Vagabund i Heretik. Tvrdnja je da riječ harlekin najvjerojatnije potječe iz starofrancuskog “hellequin”, odnosno odred đavoljih konjanika.

Radnja se odvija 1342. godine, na uskrsno jutro ukradeno je blago Hooktona, nije bilo zaštićeno, nije mu tu bilo mjesto, nije autentičan, samo su neke od tvrdnji vezane za ukradeni relikvij. Priča započinje usred stogodišnjeg rata, u 14. stoljeću između Engleske i Francuske. Francuzi napadaju malo englesko selo Hookton, gdje tamošnja crkva čuva relikvij. Francuski vojnici u pohodu na mali gradić prate misterioznog čovjeka koji sam sebe naziva Harlekinom. Pokolj koji tamo izvode francuski plaćenici jedino Thomasa ostavlja na životu. Prilikom tog pohoda vojnici su ubili i Thomasovog oca, svećenika kojemu je na samrti obećao da će pronaći i vratiti ukradenu relikviju. Thomas je mladi strijelac koji se nakon napada francuske vojske, pridružuje engleskoj vojsci i odlazi u rat.

Thomas je prolazeći bitku za bitkom zaboravljao na svoje obećanje, međutim putem bi uvijek naišao na nekoga ili nešto što bi ga podsjetilo. Kako je vrijeme prolazilo Thomas je saznavao sve više o samom relikviju, kao i o misterioznom Harlekinu, a ponajviše o svome podrijetlu. Čini se kao da je bilo predodređeno da se Thomas kad tad sretne s Harlekinom. A moć koju ima ukradeni relikvij nitko nije ni naslućivao, Thomas ga zbog toga mora pronaći čim prije.

Radnja ove knjige je poprilično napeta, dok pratimo Thomasa kako prelazi iz jedne bitke u drugu, usput slijedi obećanje koje je dao ocu i traži relikvij. Saznaje jako puno o samom relikviju i svome podrijetlu. Likovi su jako dobro opisani, nekolicina glavnih s kojima se družimo kroz cijelu knjigu, kao i oni sporedni koji se svega nekoliko puta pojavljuju u knjizi. Još jedno priznanje Cornwellu ide za opis svake scene, svaka bitka je opisana tako detaljno, da možete zamisliti da se odvija pred vašim očima. Ne ustručava se realno prikazati masakar koji se odvijao na bojištima.

Ako volite povijesne romane ovog tipa, onda nikako nemojte propustiti pročitati ovu trilogiju. Usput ćete sasvim sigurno saznati neke detalje koje do sada niste znali. Uloga engleskih strijelaca, kao i dio mitologije o gralu čine ovu knjigu idealnim štivom. Ja ću sasvim sigurno potražiti nastavke da vidim kako cijela ova priča završava, a vama preporučam da se bacite na čitanje.

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>