Blog

E L James: Gospodin | by Books&Sweets

Nakon dugo vremena čitateljice je razveselila novost da E.L. James uskoro objavljuje novu knjigu. Autorica popularne trilogije ”50 nijansi sive” dugo nije napisala ništa novo, a kako je ta trilogija prodana u milijunskim primjercima jasno je da autorica ima svoje fanove. Ponudila je nešto drugačije i što god mi mislili imala je pravi recept za uspjeh. Meni osobno nastavci iz Christianove perspektive su nepotrebni jer budimo realni osjeća se kao da je prepisala prvu knjigu i samo promijenila par sitnica, pa čemu čitati duplo sve što smo već pročitali? To je naravno samo moje mišljenje, znam da se ljudima jako sviđaju i ti nastavci. E.L. James ima sjajan recept za sjajan biznis i tu joj treba skinuti kapu. 🙂 Međutim ”Gospodin” je nešto sasvim drugačije od Nijansi.

lrm_export_221531121105803_20190914_1644484875318162066767499174.jpeg

Nekako se podrazumijeva da će ljudi kojima se nije svidjela trilogija ”50 nijansi sive” pisati kako im se ne sviđa ni ”Gospodin”. Meni prvoj se trilogija svidjela, ali Gospodin ne baš toliko. Očekivali smo klišej ljubavnu priču, nikakva novost, ali mislim da je to autorica mogla i malo bolje izvesti.

U knjizi pratimo priču o Englezu Maximu koji je nedavno izgubio brata. Kitova iznenadna smrt ih je sve šokirala, a pogotovo Maxima jer je on sada postao veliki nasljednik, odgovornost koja je nekoć bila bratova sad je njegova. Maxim nije navikao biti odgovoran za nešto, pa mu je trenutna situacija teško pala i dok se bori da popuni bratove cipele upoznaje mladu Albanku Alessiju koja radi kao njegova čistačica.

Alessia je pobjegla iz rodnog kraja kako bi se spasila groznog života koji je tamo živjela. Zemlja je to još uvijek patrijarhalna u kojoj žene nemaju neko velikopravo glasa, a i njihova uloga je tiha i sporedna. Spletom nesretnih okolnosti našla se usred trgovine ljudima, ali uspijeva pri dolasku u London pobjeći i preko majčine prijateljice počinje raditi kao čistačica i pokušava se prilagoditi svom novom životu u Londonu. Kada se ona i Maxim sretnu jednog dana u njegovom stanu između njih dolazi do instantne privlačnosti i Maxim jednostavno više ne može prestati misliti o njoj, jednako kao i ona o njemu.

Maxim je lik kojeg ćete i mrziti i obožavati, blesavi bogataš koji glumi frajera, tip mekog srca,dok je Alessija tipična sirota djevojka kojoj je silno potrebna zaštita snažnog muškarca. Njihova veza cvjeta tijekom romana, usprkos njihovim različitostima i problemima s kojima se susreću na putu.

Autorica je ostavila prostora i za nastavak, ali ja nekako sumnjam da će ići u tom smjeru, iako nikad se ne zna. ”Gospodin” je moderna priča o Pepeljuzi ispričana na način E.L. James, kojom će ljubiteljice žanra biti prilično zadovoljne. Ja imam nekoliko zamjerki, od stila pisanja, koji je toliko smiješan, do nekih rupa u radnji, ali kao što sam rekla James ima recept po kojem stvara hitove i ne obazire se uopće na kritike, a romani su joj konstantno na listama najprodavanijih.

Gospodin – E.L. James

Gospodin

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>