Blog

E L James: Gospodin | by S police

Maxim Trevelyan muškarac je koji živi za danas. Ne opterećuje se sa prošlosti, prokockanim prilikama, niti pretjerano mari za budućnost. Njegov život je sada i ovdje. Rođenjem je stekao moć, novac i nemilim okolnostima on dobije titulu; obiteljska imanja, tvrtke, odgovornost ka zaposlenima sve sada ovisi o njemu. Je li on spreman okrenuti svoj život naglavačke? Uistinu zasukati rukave i prihvatiti se rada koji će mu osigurati blistavu budućnost, a ujedno i sačuvati obraz njegove obitelji…

Ali da stvar bude zanimljivija u njegov život ulazi jedna sasvim drugačija djevojka. Žena koja je suprotnost svim onima koje Maxim dovodi u svoj krevet. Alessia je nedavno stigla u Englesku, mijenja njegovu bivšu spremačicu, slabije govori jezik, ali dovoljno dobro osluškuje, misli, emocije, osjeti i doživljava glazbu kao i on. Upravo savršeni paket da probudi interes kod Maxima. Tko je ta žena? I odakle je došla?!

Gospodin je jedna uistinu zanimljiva romansa. Usudila bi se reći bitno drugačija od onih koje pripadaju u taj žanr jer nema one klišej glavne priče; povuci potegni i ljubomorne bivše djevojke, varanja i šaranja… Ovdje imamo djevojku koja bježi od tereta koji joj je natovaren u državi iz koje dolazi, muškarca koji nije imao razloga zagristi za svoj život, zauzeti se i boriti, ali sada se sve mijenja… Priča je ukrašena divnim glazbenim naslovima i ljubavi prema sviranju, klaviru.

Pisana tako da isprepleće prvo i treće lice što je meni odgovaralo jer su me iznimno nasmijavale Maximove misli, a kroz treće lice sam upoznavala Alessiu – ženu koja dolazi iz jedne druge sredine, koja je propatila i koja uči. Upravo zbog toga je lakše pratiti priču na ovaj način.

Alessia je jedna iznimno hrabra i mudra mlada žena koja je čisti primjer toga da se treba izboriti za sebe. Ne želim vam puno spojlati, ali shvatiti ćete i sami kad saznate odakle dolazi i zašto je pobjegla u Englesku te kakve su je nesreće snašle dok je mislila da ide na bolje mjesto kako bi radila i skupila novac…

Izuzetno me iznenadila ova autorica jer kao netko tko je čitao Pedeset nijansi, a koje nam pored erotike, rumenih obraza i klišej ljubavne priče nisu pružile ništa više – ova me knjiga na svoj način osvojila. Duhovita je, napeta, bogata lijepim ljubavnim scenama, opisom krajolika i glazbom koju obožavam. Drago mi je da se E L James pokazala i u ovakvom svjetlu, svjetlo koje će ugrijati tvoje srce i rastopiti predrasude. Moje preporuke imate.

Čak i ako ste čitali Pedeset nijansi i razočarani ste, pa i ako niste čitali ništa njeno, a romantik ste, čitajte Gospodina. I svakako javite dojmove, a i ne sudite prije čitanja jer svako štivo ima svoju publiku.

Gospodin – E L James

Gospodin

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>