Blog

E L James: Gospodin | by Topli kutak za male i velike čitatelje

Ljubav je čudna stvar ako nisi prije imao priliku iskusiti je.
Ne mislim pritom na onu bratsku ili općenito obiteljsku…
Mislim baš na onu vruću ljubavnu; ono kad te oblije znoj i stalno misliš na tu posebnu osobu, voliš sve u vezi nje, pa čak voliš i samu pomisao na nju… Onaj osjećaj ošamućenosti u glavi kad nemaš pojma koji vrag se upravo dogodio s tobom tako da ti ta osoba ne izlazi iz glave. Možda je to nekima sad pomalo smiješno i podsjeća na tinejdžerske dane… Ali mnogim zrelijim ljudima ipak nije kasno za tako nešto.
Upravo tako nešto se dogodilo jednom bogatunčiću Maximu Trevelyanu koji je uvijek imao sve na pladnju. Novca kao pljeve, a isto toliko i žena u krevetu.
Stvar je ovdje zanimljivija samim time što je žena u koju se Maxim zaljubio puno ispod njegovog staleža. No stvari se kuhaju i krčkaju do zapleta u kojemu saznajemo mnoge tajne koje ta žena ima.
Skupa sa njezinim dolaskom “trbuhom za kruhom” čitatelju se servira i djevojčin zamalo tragičan događaj koji se u svijetu doista i odvija. Podiže nam svijest o postojanju bijelog roblja i prisilne prostitucije.
Radnju dodatno komplicira netko tajanstven tko je traži, netko opasan tko joj želi zlo, pa tako ovdje dobivamo i malo začina s okusom trilera.
Vruće scene će vam zasigurno uliti malo ružičaste boje u lice, a vjerujem da će mnoge i zagrijati u ovim hladnim noćima umjesto radijatora.
E.L.James nas je naviknula na žestoku erotiku u svojim knjigama sa sado-mazo elementima. Ovdje ipak sve teče malo lakše i uglađenije pa će se nekima više, a nekima manje svidjeti upravo to.
Još jednom imamo priliku iskusiti zanimljivo preklapanje dva različita svijeta, tj. staleža (ovdje u još većoj mjeri nego u Nijansama), ali i različitih običaja, kulture i načina života.
Čitamo iz dvije različite perspektive tako da imamo uvid kakav smo ranije imali u čak po dvije usporedne knjige (50 nijansi sive – Grey, 50 nijansi mračniji – Mračniji).
Sve u svemu, Nijanse su mi ipak bile neponovljive. Gospodin ih lagano slijedi u stopu. 😉

Gospodin

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>