Blog

E L James: Gospodin | Čarobni svijet knjiga

Imam nekoliko stvari koje vam želim reći u vezi ovog romana. Kao prvo, ima onih kojima se knjiga ne sviđa, vjerujem zato jer su 50 nijansi digli u nebesa i navukli se na sado-mazo igrice pa im je ova priča bila nepojmljiva budući da u njoj nema perverzarija već je ovo jedna emocionalna i teška priča o trgovini robljem unutar koje se krije jedna čista i iskonska ljubav, pa stoga sam ja sa one druge strane i meni se jako sviđa upravo zbog teške teme. Kao drugo, vidite naslov i pomislite, opet, na 50 nijansi i na pokoravanje prilikom kojeg ga ona oslovljava sa „Gospodine“, ali opet ste se prevarili. „Gospodin“ je u ovom slučaju riječ koja dolazi iz poštovanja i dokaz je zahvalnosti, pa molim ne sudite knjigu po naslovu…i ne kamenujte me jer imam pravo na mišljenje.

Morala sam to napisati jer stalno slušam da Gospodin nije kao 50 nijansi i da zato ne valja, da je kao autorica skrenula sa puta i da je to loše izvela. E pa dragi moji, ovo stvarno nije kao nijanse, ali zato barem valja jer to je priča o boli, o gubitku voljenih osoba, o bijegu, otmici i trgovanju robljem. To je priča o vječitom strahu i potpunoj samoći, to je realna priča sa kojom sam plakala i suosjećala. A autorici svaka čast jer napisala je predivnu priču u kojoj ne vlada seks, dominacija i pokoravanje, već tu ima i puno važnih poruka.

Kao treće, „Gospodin“ je roman koji me očarao i potresao, steglo bi me oko srca kada sam čitala o jednoj zabačenoj kulturi gdje žena nema pravo glasa i gdje je normalno kada muškarac izgovori riječ „žena“ da se to podrazumijeva da ona nije vrijedna ni da je se oslovi imenom. Čitala sam tu priču šokirana spoznajom da stvarno postoji trgovanje ljudima i da ti ljudi bježe glavom bez obzira kako bi spasili svoje živote, a onda sam postala i opako svjesna da muževi i u današnje vrijeme tuku svoje žene, čak i svoje kćer i prodaju ih. Žalosno, jadno i gnjusno.

Mislim da vam je iz ovoga jako jasno da knjiga vrijedi, a Maxim će pokazati svoju divnu, zaštitničku i obzirnu stranu pa spasiti Alessiu od sveg zla koje je prati. I što sad? Ženskoroš se napokon zaljubio? Jadna djevojka napokon se dočepala slobode? Da, u oba slučaja da, jer imaju pravo na to i bodrila sam ih cijelo vrijeme i pružala sam im podršku bez obzira na njihove male laži. Htjela sam da budu sretni, da se riješe kriminalaca koji im dišu za vratom i da samo započnu svoj novi život u miru zajedno.

I nasmijala sam se sa njima, ali najviše sam strepila za njihovu sigurnost bez obzira što sam znala da knjiga ima happy end. I da, puno ima seksi scena, ali nijedna nije perverzna ili šokantna ili nezamisliva, pa pobogu svi to radimo, ali ove su scene prikazane vrlo intimno jer njima je to bio pokazatelj da su napokon našli ono što su dugo tražili i da prihvaćaju tu neobičnu ljubav koja se rodila između jednog lorda i njegove čistačice. Stoga dosta predrasuda i preispitivanja, ne nasjedajte na priče da knjiga ne valja jer ako volite čitati o pravoj ljubavi koja nailazi na mnoge prepreke i ako volite kvalitetne seksi scene i ako volite da priča na vas ostavi i poneki bolni trag onda je to priča za vas. Ja je preporučam bez obzira što drugi rekli. Dajte joj šansu, samo to tražim.

Recenziju napisala Sandra Avar

https://carobnisvijetknjiga-sandra.blogspot.com/2019/09/e-l-james-gospodin.html

Gospodin

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>