Blog

Fredrik Backman: Britt-Marie je bila ovdje | by Čarobni svijet knjiga

Ona je posebna, jedinstvena i vrlo praktična žena opsesivno kompulzivnog ponašanja spram čišćenja i reda, ona je Britt-Marie i to je dovoljno jer jednom kada je upoznate ništa više osim njenog imena neće biti potrebno kako bi dočarali radnju ove knjige. Britt-Marie voli red, pribor za jelo složen određenim redosljedom, ispod čaša obavezni su podmetači, a ručak i večera uvijek su u isto vrijeme jer nismo barbari pobogu da jedemo u 13 sati poslije podne ili da pijemo kavu iz plastičnih čaša. Eto, to je Britt-Marie, žena koja je svoj život izgradila u sjeni svoga muža, tipa koji ju je ostavio zbog druge, tipa koji kaže da je financijska kriza završila i koji tvrdi kako Britt-Marie nije socijalno inteligentna, ali hvala Bogu što on jest.

Shvaćate kuda ovo vodi, zar ne? Koliko god je knjiga pisana na neki smiješan i sarkastičan način jednostavno ne mogu ne žaliti tu jadnu ženu koja je znala da je muž vara, koja je prala parfem druge žene sa kušulja svoga muža, bez riječi jer ona parfem ne nosi. Bila je psihički sputavana, verbalno gurnuta na dno, opisana kao osoba bez smisla za humor, bez mašte i bez potrebnih socijalnih vještina, otpisana od strane muža, nazivana starim šišmišem od strane svih ostalih jer ona je drugačija. Nažalost Britt-Marie imala je težak život, izgubila je sestru i pronašla ljubav u mužu koji joj je sa godinama samo napravio još veći kaos u glavi.

Možda bi bila drugačija da joj je pružena prava ljubav, poneki kompliment, upute kako se lakše zbližiti sa djecom ili susjedima i kako nije baš sve u savršeno očišćenoj kući i toploj večeri na stolu, ponešto je ipak u pruženoj ljubavi i podršci, u malim stvarima.

I tako Britt-Marie nakon što je muž ostavi želi naći posao, ali ne kako bi zarađivala već kako bi netko znao za nju, kako bi je netko upoznao, kako bi je netko mogao na vrijeme pronaći mrtvu u slučaju da umre negdje sama. Da, totalno je psihički rastrojena, a kada posao pronalazi u Borgu, mjestu gdje je doslovno Bog rekao laku noć sve se mijenja. Iako je ambulanta, pizzerija i pošta sve u jednom prostoru i automehaničarsku radnju vodi alkoholičarka, a štakori dolaze u rekreacijski centar na večeru dok djeca igraju nogomet koji ona prezire, nekako se ipak Britt-Marie nađe korisna u svemu tome. Dovede u red taj jad i bijedu od rekreacijskog centra, jedine zgrade koja još nije zatvorena i tu počinje niz događaja koji će na neki način promijeniti i nju i njena stajališta i njena očekivanja i sve će nekako dobiti smisao, sve će dobiti drugu dimenziju.

„Katkad je lakše nastaviti živjeti kad ne znate tko ste. Ali barem točno znate gdje ste, dok nastavljate život u neznanju.“

Britt-Marije shvati kako je ponekad samo trenutak važan da bi se osjećali voljeno, željeno i prihvaćeno, stoga i ona barem malo otpusti te svoje kočnice i prihvati igru, postane nova, mrvicu opuštenije, ponekad čak i zabavna, postane ona koja se davno izgubila. Isto kao i oni dripci iz Borga koji znaju ponajprije za kriminal, a tek onda za osobne vrijednosti, tako i Britt-Marie uči malo pomalo i oni ne odustaju, oni postoje i ostaju. Preporuka u svemir, obožavam ovu knjigu i malo pomaknutu Britt-Marie.

https://carobnisvijetknjiga-sandra.blogspot.com/2019/03/fredrik-backman-britt-marie-je-bila.html

Britt-Marie je bila ovdje

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>