Blog

Fredrik Backman: Britt-Marie je bila ovdje | by S police

Britt-Marie je žena koja je naučila živjeti po pravilima. Žena koja ne izlazi iz svog kalupa. I tako godinama. Što zbog teške situacije u obitelji, gubitka sestre koja joj je značila sve, utjehu je pronašla u Kentu. Za koga se na kraju udala i čijem je životu prilagodila sve svoje misli, postupke i emocije. Neki ju žale, neki osuđuju, a ja suosjećam. Svaku njenu misao, svako njeno ribanje, pranje posuđa, održavanje madraca svježim, sve sam osjetila. Fredrik je majstor svog zanata i na čitatelje prenese apsolutno sve što za svoje likova zamisli. Ali, na kraju krajeva, takav način života nije trajao zauvijek. Sve je bilo tako do onog presudnog događaja. Sve do trenutka kada jedna spoznaja mijenja sve. Poput pucketanja prstima, stvari se mijenjaju. I Britt-Marie odluči da je vrijeme da i sama iskuša neke stvari… neke, za nju, nove stvari.

I tako, prevarena, s knedlom u grlu, sodom bikarbonom u džepu, Britt-Marie pronalazi pomalo neobičan posao, na još neobičnijem mjestu. Udaljenom dvadesetak kilometara od grada… to je taj čuveni Borg.

Mjesto kojem je i Bog rekao laku noć. Mjesto gdje postoji jedna ”ustanova” u kojoj se nalazi i pošta i pizzerija i trgovina, ma apsolutno sve. A tek njegovi stanovnici…

Neuredna, neugledna djeca, prljavih dresova, žena u invalidskim kolicima (koja je često i pripita) koja ujedno vodi i automehaničarsku radionicu, na gore spomenutom mjestu, zatim jedna mrzovoljna, poluslijepa starica sa psom te usamljeni, stari policajac. A uz to sve jedan štakor kojeg Britt-Marie nema srca ubiti, nego ga hrani čokoladicama dok mu se pritom jada. A čini se da mali stvor stvarno ima razvijene vještine dobrog slušatelja!

Ha! Sve što je Britt-Marie novo. Ženi koja je godinama bila u sjeni, onoj koja je bila druga, onoj kojoj je rečeno da nema smisla za humor niti da se zna družiti… Borg donosi veliku promjenu. Vjetar koji puše suprotno od smjera na koji je ona navikla.

Igrom slučaja, uz ”posao” koji je Britt-Marie dobila na određeno, ona postaje trener djeci. Prijekopotrebni trener kako bi mogli izaći na natjecanje. A stvar je u tome da Britt uopće ne voli nogomet, ha! A uz pomoć stare Banke, kod koje Britt-Marie i stanuje, to na kraju nije toliko kaotično.

Ujedine snage i uspiju izaći na kraj sa tom razigranom djecom. Banka koja ih gura u tom da budu dobri u nogometu, a Britt-Marie koja pazi na red, čistoću njihove odjeće, svoj popis i sve ostale sitnice. I tako, stranicu za stranicu, iako neizrečene, osjetimo velike emocije. Točno znamo u kojem trenutku su djeca shvatila da Britt nije stari šišmiš i u kojem trenutku je ona zavoljela i Vegu i Omara i Bena i Samija i Dina. A bome i Svena.

To je ono što ovu knjigu čini posebnom. Što sami osjetimo simpatije. Bez da nam autor mora direktno pisati o svakoj.

Knjiga je ovo koja budi širok spektar emocija u našem tijelu. Brigu, ljubav, strah, tjeskobu, suosjećanje, razumijevanje… ma čak nas natjera da zavolimo i sodu bikarbonu! Tu čuvenu sodu koja pomaže uvijek. Paa, skoro uvijek!

Imate moje iskrene preporuke. Britt-Marie je bila ovdje nije knjiga koju ćete zaboraviti. Ja vam mogu priznati da mi je upravo postala jedna od najdražih ikada pročitanih! Jer sam se toliko povezala sa likovima, toliko sam detaljno upoznala osobnost svakog lika iz ove priče, a to je genijalno jer ih ima puno! Svaki od njih je dobio mjesto u mom srcu. A najveće, naravno ide Britt-Marie. U meni je postojao taj strah da ću ju osuđivati, žaliti ili da neću razumjeti, ali dogodilo se sve suprotno od toga. Iskreno sam ju razumjela, doživjela kao potpuno normalno ljudsko biće. Ženu koja se negdje usput izgubila, ali se isto tako pronašla. Sastavila, sabrala. Unatoč tome što je bilo pojedinih postupaka gdje sam se zapitala ”Zašto?” sve je objašnjeno. Sve je sjelo na svoje mjesto. I svako zašto, u mojoj glavi, dobilo je svoje zato.

Obožavam, obožavam Britt-Marie. Ne znam kako bi vam ju jače, bolje ili ljepše dočarala nego sa svojim riječima iznad… Fredrik Backman je autor čije knjige želim čitati uvijek. I čije ću likove nositi u srcu zauvijek.

Britt-Marie je bila ovdje; Fredrik Backman

Britt-Marie je bila ovdje

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>