Blog

Fredrik Backman: Britt-Marie je bila ovdje | by Topli kutak za male i velike čitatelje

Specifičnost Backmanovih knjiga je u šarenilu i otkačenosti njegovih likova. On nam kroz njihovu specifičnu karakterizaciju približava pojam različitosti u svim pogledima…
Opet je uspio uklopiti u jednu zabavnu i smislenu cjelinu stare i mlade, bogate i siromašne, “straight” i gay, različite nacionalnosti i donekle normalne sa donekle ludima…
On to čini tako majstorski da se opustite i zabavite uz čitanje, a opet nam na takav način uspije prenijeti važne životne pouke nad kojima stanemo i zamislimo se nakon što zaklopimo knjigu.
Britt-Marie je naizgled jedan jako kompliciran lik koji očito ima velikih problema u glavi. Te probleme ona pokušava zakamuflirati svojom velikom opsesijom- čišćenjem!
Red, rad i disciplina je ono čega se ona čvrsto drži, vjerojatno zato što joj mnoge stvari u životu baš i ne idu po planu.
Kroz njezinu strogoću i visoko držanje lagano na površinu isplivava suosjećanje i ljudskost kad nekome drugome treba pomoći. Nije sve ni blizu onako kako se čini na prvu, a to je razlog zašto mnogi od nas sigurno ne bi željeli imati u svojoj blizini daveža kakav je ona.
Mnogi ju nazivaju starim šišmišom jer to je njezina maska i njezin način. Zapravo je iznutra samo željna malo pažnje, topline i ljubavi koje su joj uskraćene cijeli njezin život.
“Život je ipak nešto više od kože u kojoj si sada. Više od osobe koja zapravo jesi. Stvar je u zajedništvu. U dijelovima tebe u onome drugom. U sjećanjima i zidovima i ormarićima i ladicama s priborom za jelo… i u tome da znaš gdje što stoji.”
Tako zabavna knjiga sa tako ozbiljnom temom koju ona krije u svojoj srži!
Backman je još jednom uspio dokazati svoju genijalnost i vještinu zbog kojih obožavam njegove knjige!
Nikad ne znate što vas sljedeće očekuje u njegovim knjigama.

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>