Blog

Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao by Čarobni svijet knjiga

Teško je uopće započeti pisati o ovoj toliko dirljivoj i predivnoj priči koju nam nekim dijelom priča sedmogodišnja djevojčica Elsa, a koja je za svoje godine kako kažu „previše zrela“. Ona je prije svega znatiželjna curica koja zna skoro sve o svemu i koja voli svoju Bakicu više od bilo čega na svijetu. Bakica joj je prijateljica kakvu teško da će ponovno ikada imati. Kada Elsu u školi druga djeca maltretiraju Bakica počinje pričati priče svojoj curici kako bi je smirila i pokazala joj kako se mora u izvjesnim trenucima izboriti za sebe. Povremeno će morati bježati, ali ponajviše mora stvari staviti pod kontrolu. Stoga Bakica stvori posebno izmišljeno kraljevstvo i priča nevjerojatne priče unučici koja će zbog tih priča steći samopouzdanje i hrabrost.

A Bakica, pa to je posebna priča, ona je 77-godišnjakinja, pomaknuta u svakom pogledu, sklona je raditi kaos i upadati u neprilike, ali dobroćudna je i uvijek vesela bez obzira na težak život koji je imala i neizvjesnu sudbinu koja ju očekuje. Bakica svoje laži naziva „drugom verzijom istine“, a izmišljene stvari „izmijenjenom stvarnoću“, a sa svojoj se kćeri Ulrikom stalno svađa, oko svega, a ponajviše oko male Else. Elsina majka voli kontorlirati stvari, organizirana je i ako je Bakica za Elsu pomalo disfunkcionalni superjunak, onda je njena majka superjunak koji funkcionira potpuno savršeno. A bakine priče zapravo su stvarne, samo u nekom drugom obliku i njihov će pravi smisao Elsa shvatiti tek kada Bakica umre.

Elsa dobije zadatak da nakon bakine smrti pronađe blago, to je naravno samo metafora, jer blago koje će Elsa pronaći objasnit će joj mnoge stvari i riješiti brojne misterije. Pa što je ili tko to blago? Pisma koja Elsa mora uručiti svojim susjedima u zgradi otkrit će joj tajne bakina života i pokazati joj koliko je Bakici zapravo bilo žao za sve što je krivo učinili, ali i zbog stvari koje nije učinila. Bakica se kaje i željela je da joj Elsa oprosti, te da joj oproste svi koje je nečime povrijedila. Uz dostave pisama i potrage za istinom Elsa bježi od brutalne prirode svojih vršnjaka, neshvaćena je i u strahu, ali sjeća se što joj je Bakica govorila: „Katkada je najsigurnije pobjeći tamo gdje ti se čini da je najopasnije. Kada je riječ o strahu, stvarnost je nula u usporedbi s onim što smo u stanju zamisliti.“ Ova će djevojčica koja je zaista duhom vrlo odrasla saznati puno tužnih i potresnih stvari o ljudima koji je okružuju, ali i sama će se naći u velikoj opasnosti.

„Samo drugačiji ljudi mijenjaju svijet.“ To je potpuno točno, i to je bit cijele ove priče. Svi smo po nečemu drugačiji, svi težimo nečemu što će nas kad tad promijeniti, a tu je onda i iznenadna tuga. Bol i gubitak koju osjetimo kada izgubimo voljenu osobu nosimo u srcu cijeli život, ali moramo tu tugu jednom negdje spakirati i, kako kažu u knjizi, ostaviti je negdje usput. Da, tragedije nas mijenjaju, postajemo slomljeni, a zbog toga opsesivni, osvetoljubivi, razoreni ili jednostavno drugačiji. Ova će vas priča puna nade kroz divne dječje bajke povesti u potpuno drugi svijet, u svijet gdje je normalno varati na Monopolyu, voziti Renault po traci za autobuse, krasti žute torbe iz Ikee ili ostavljati vrata zahoda otvorenima kada ste unutra.

Gdje pripadamo, što želimo, koga volimo? Sve je to stvar našeg izbora, sami biramo hoće li nas traume koje nosimo kroz život uništiti ili ojačati. Sami biramo kome ćemo reći svoje tajne, a vjerujte u ovoj priči svaki lik ima svoju mračnu tajnu koja ga razdire i uništava. Svi su oni dio Elsinog svijeta, ali može li im Elsa baš svima pomoći da nađu spokoj i sreću? Što još reći? Priznajem da sam ispustila jecaj na kraju priče, teško mi je bilo jer svima je teško prihvatiti smrt i pustiti da ode netko koga volite i zato osjećam da će i vas ovaj roman koliko potresti toliko i ispuniti nadom. Moramo voljeti, moramo boriti se, a zatim moramo prihvatiti i oprostiti i bit će sve bolje.

Recenziju napisala Sandra Avar

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>