Blog

Fredrik Backman: Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao | by Knjiški zmaj

Izdavač: FOKUS komunikacije d.o.o., 2017.

Naziv originala: Min mormor halsar och saager forllt

S engleskog prevela Tamara Kunić

”Svi sedmogodišnjaci zaslužuju superjunake. To je jednostavno tako. Svatko tko se s tim ne slaže, nije baš čist u glavi.”

Riječi koje je jednom Elsina Bakica izgovorila. I bila je u pravu. I tako se sa svojom unukom Elsom i ophodila. Jer, što jedno sedmogodišnje dijete treba u tim godinama, u kojem tek treba spoznati koliko svijet oko njega može biti okrutan? Superjunaka. Nekoga tko će na ožalošćeno lice izmamiti osmijeh, nekoga tko će pognutu glavu nagovoriti da se uzdigne, nekoga tko će ohrabrujuće potapšati po ramenu, čak i kad izgleda da je napravljeno krivo sve što se krivo dalo napraviti.

PicsArt_10-18-11.41.11

Bakica je bila sve to, i puno više od tog. Ona je bila prava superjunakinja, i nije trebala sjajni plašt kako bi to i dokazala. Rekao bih da joj nisu potrebne ni supermoći, ali Bakica ih je imala. Ne, nisu to bile laserske zrake iz očiju, niti neizmjerna snaga, niti let, niti nevidljivost. Bakičina supermoć bila Zemlja Skoro Budnih u koju je, zajedno s Elsom, dosta često putovala. To je ono što je Elsa znala, a ni sama nije bila svjesna koliko je još supermoći Bakica skrivala u rukavu.

PicsArt_10-18-11.42.39

A onda je, jednog dana, Bakica zauvijek ostala u Zemlji Skoro Budnih. Nešto na što Elsa nikako nije mogla biti spremna. Nešto što je Elsa doživjela kao svojevrsnu izdaju. Ali nije ni u najluđim snovima zamišljala da je Bakica za nju pripremila još jednu avanturu, usko povezanu s magičnom Zemljom koju je toliko puta s Bakicom posjetila.

PicsArt_10-18-07.47.59

”Obećaj mi da me nećeš mrziti kad saznaš tko sam bila.”, neke su od posljednjih riječi koje joj je Bakica uputila, riječi koje isprve Elsi nisu bile nimalo jasne. Jer, kako bi ona mogla ikad mrziti svoju Bakicu?

Ali, kako je Elsina avantura odmicala, polako je shvaćala kako je Bakica, kao i svaki drugi superjunak, ipak samo čovjek, čovjek s manama. Čovjek od krvi i mesa koji je za svog života počinio mnoge pogreške, a nije uspio svaku ispraviti. Svakom drugom čovjeku bilo bi tako lako osuditi postupke koje je Bakica počinila, ali ne i Elsi. Posljednja avantura koju je Bakica za nju pripremila samo je produbila ono što je Elsa prema njoj oduvijek gajila, a to je neizmjerna ljubav, toliko da joj je oprostila što je bez nje otišla u Zemlju Skoro Budnih.

PicsArt_10-18-07.52.10

Malena Elsa na trenutke je toliko čangrizava, samovoljna, naizgled razmažena i, usudio bih se reći, izuzetno naporna kao dijete. Baš onaj tip djeteta koje zaslužuje dobru jezikovu juhu. Ali, tko od nas nije bio takav u Elsinim godinama? Kako joj zamjeriti? I to je magija i ljepota pisanja koju je Fredrik Backman uspio utkati u ovaj roman. Uspio je, unatoč svojim godinama (rođen je 1981. godine), u svom izričaju zadržati onu iskonsku dječju zaigranost, naivnost, znatiželju i maštovitost.

PicsArt_10-18-11.40.11

Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao priča je o svemu onome što obitelj predstavlja u životu jednog pojedinca. Priča o tome kako je ljudski griješiti i, jednako tako, ljudski oprostiti, pregaziti preko onih manje lijepih stvari i ostaviti ih u prošlosti, nešto od njih naučiti i okrenuti se onom što nas čeka u budućnosti.

PicsArt_10-18-07.50.06

Vjerojatno sam više desetaka puta rekao i sigurno ću još stotine puta to i ponoviti. Fredrik Backman je majstor. Majstor toplih ljudskih priča o malim, a tako velikim ljudima i njihovim naizgled malim djelima koja mogu mijenjati svijet. Majstor priča koje će vam povremeno zariti nož u srce, sve da bi potom nježno te zadane rane i vidale. Nešto što je Backmanu uspjelo s Oveom, a sada i sa superjunakinjom Bakicom.

Moja baka vas pozdravlja i kaže da joj je žao

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>