Blog

Guillaume Musso: Zato što te volim | by Svijet jednog knjigoljupca

U izdanju FOKUS na hit 2015. godine objavljen je ljubavni roman Zato što te volim meni najdražeg suvremenog pisca Guillaumea Mussoa, kojeg sam već jednom pročitala 2016. godine i danas ponovno dovršila.

Prvu recenziju ovog romana s opisom pronađite na linku: https://web.facebook.com/…/a.19336822068…/2003340736592665/…

Danas mogu samo nadopuniti prethodnu recenziju.

Dakle, ovaj je roman doista prekrasan koliko i potresan, a također dirljiv i poučan. Musso nam je u ovom djelu ponovno pružio gorku realnost s dodirom nadnaravnog, barem prividno. Uspio je spojiti sudbine glavnih likova – Marka, Evie, Layle i Alyson – u samo jednom danu, u jednom zrakoplovu, u kojem se Mark upoznaje s Evie i Alyson i u kojem mu one prepričavaju svoje životne priče i dodire prošlosti, a također se i Mark dotiče svoje prošlosti povezane s Connorom, njegovim najboljim prijateljem iz djetinjstva koji je danas ugledni psiholog. Cijela je priča prvenstveno fokusirana na nestanak Markovr kćeri Layle prije pet godina i njen iznenadni povratak.

Njihove se priče počinju pripovijedati u sadašnjosti s nekoliko flashbackova u prošlost, a u tom pripovijedanju shvaćamo koliko su ovim strancima sudbine zapravo isprepletene.

Musso u ovom romanu najviše pažnje posvećuje pravim vrijednostima života i to ljubavi, prijateljstvu, zdravlju, dobroti, oprostu, miru, sreći – svemu onome čemu bi se svaki čovjek u svojem životu trebao posvetiti. Musso nam prikazuje sudbine raznolikih likova i u njihovim životnim pričama nam poručuje što zapravo u životu treba cijeniti, a to je upravo ovo gore navedeno.

Mark, glavni lik ovog romana, nesretni otac nestale i nenadano, nakon pet godina, pronađene kćeri Layle, te Connor, danas ugledni psiholog, prijatelji su godinama. Povezalo ih je teško djetinjstvo, odnosno odrastanje u jako teškim uvjetima, a još kao djeca zavjetovali su se jedno drugome da će se izvući iz tog teškog života bez perspektive i uspjeti u životu. I doista, uspjeli su! Ili ipak nisu? Obojica nose križeve na svojim leđima, ali to ne saznajemo odmah, pogotovo ne priču o Connoru. Svi se detalji otkrivaju redom, povezano, čitajući ovaj roman i to kroz flashbackove. Ono što saznajemo dokazuje da svaki čovjek u sebi nosi dobro i zlo, a pitanje je što u njemu prevlada u određenom trenutku. No, čak i ako jednom prevlada zlo, to ne znači da se čovjek ne može promijeniti na bolje s vremenom. Sve je zapravo stvar odluke čovjeka.

Evie je pak tinejdžerica koja je ostala bez majke i živi teškim životom otkako se rodila. Ona i njena, sada pokojna majka bile su siromašne, i iako joj je majka, nažalost, bila alkoholičarka i drogerašica, Evie je još od malih nogu postala odgovorna i savjesna djevojčica koja je učenjem i teškim radom odlučila prehraniti majku i sebe i izvući se iz teškog života. No, Eviena majka umire, a ona se odlučuje osvetiti njenom ubojici i to je jedina spona koja ju još drži na životu. Osveta je jedini motiv zašto je još uvijek živa.

Alyson je mlada žena kojoj u životu nikada ništa materijalno nije nedostajalo, a upravo to ju je gurnulo u propast. Neodgovorna, bahata i pohlepna bogatašica ovisnica je o kokainu i alkoholu te je godinama punila novinske stupce skandalima koje je priređivala. Sada više ne želi živjeti, bez obzira na cjelokupno bogatstvo koje je naslijedila od preminulog oca. Koji je razlog tome, ako svi mislimo da bogatstvo uvelike olakšava život i čini ga ljepšim?

Odgovore na sva pitanja nalazimo u ovom dirljivom romanu kojega treba čitati i između redova, a koji nas kroz spajanje prošlosti i sadašnjosti te spajanje sudbina glavnih likova vodi do spektakularnog završetka u kojem Musso još jednom dokazuje svoje umijeće pripovijednja životnih priča raznolikih likova i u kojem nam donosi veliko iznenađenje. Naravno, neću otkriti o čemu je riječ, nego ću samo reći: čitajte, svidjet će vam se!

Musso je prvenstveno čovjek, a potom pisac, i to je ono što volim kod njega! O čemu god da se radilo i kakav je god lik u pitanju, Musso uvijek u svojim romanima čitatelje potiče da počnu cijeniti prave životne vrijednosti ili da ih cijene još više. Kako bih ja rekla: *ebeš sve novce na svijetu ako nisi sretan, a novci ti neće podariti sreću! Budi sretan kroz druženje s obitelji i prijateljima, igranje s djecom, stvaranje uspomena, ljubav, pjesmu, smijeh, čitanje, gledanje filmova, veselje, učenje, školovanje, rad –kroz sve ono što ti novac zapravo ne može kupiti, a što voliš i što te veseli! I, naravno, svi mi nosimo svoj križ na leđima i svakome je život na neki način težak. Imamo svoja razdoblja tuge i bola u životu, ali uvijek gledajmo pozitivno jer možemo sve preživjeti i život ide dalje, a jedan je i treba ga voljeti i cijeniti, a naravno i proživjeti.

Upravo takve poruke Musso šalje svojim čitateljima i upravo ga zato izrazito cijenim i poštujem do neba. Njegovih citata imam stvarno mnogo, jer tim citatima Musso prikazuje život onakvim kakav jest i tjera me da pomno razmislim o svemu dosad proživljenom i onome što želim od svojeg života. Evo nekoliko primjera…

„Jer tamo gdje je ljubav nikada nije mrak.“

„Naposljetku preživimo, ali nikada ne zaboravimo. Bol zauvijek ostane duboko u našim srcima, ali preživimo nekako.“

„Možda nitko ne pati uzalud, već svaka patnja otvara put nečemu drugome.“

Mislim da je sve jasno: knjigu u ruke!

Hvala Musso, želimo još!

Zato što te volim

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>