Blog

Jenny Han: Uvijek i zauvijek, Lara Jean | by Svijet jednog knjigoljupca

Ljubavni roman Uvijek i zauvijek, Lara Jean (engl. Always and Forever, Lara Jean) autorice Jenny Han, finalni je roman trilogije Dečki koje sam voljela i novitet FOKUS na hit, objavljen u lipnju 2019. godine. Prijevod ovog romana potpisuje Morana Mazor, a sinopsis glasi ovako:

„Lara Jean završava školsku godinu iz snova.

U školi joj sve ide po planu, kod kuće vlada idila, sretna je u vezi s Peterom i nekako je baš sve na svojem mjestu. Čeka ih zajednički izlet u New York, maturalna večer, a onda još tjedan dana zabave u kućici na plaži. I sve to kao uvertira u novo poglavlje njihovog života – odlazak na studij.

Život ne može biti bolji.

Lara Jean već je sve isplanirala – upisat će isti koledž kao i Peter, i s njim dijeliti kampus, dovoljno daleko da ne žive s roditeljima, a opet dovoljno blizu da svakog vikenda može dolaziti kući i svojima peći najbolje čokoladne kekse na svijetu.

Međutim, kad uslijede vijesti koje nije očekivala, Lara Jean gubi tlo pod nogama. Djevojka koja se užasava svake promjene, sad je prisiljena suočiti se sa scenarijem kojeg se najviše plašila.

Što učiniti kad srce kaže jedno, a razum drugo?“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/uvijek-i-zauvijek-lara-jean/

Uvijek i zauvijek, Lara Jean finalni je roman trilogije Dečki koje sam voljela (engl. To All the Boys I’ve Loved Before), koja započinje istoimenim romanom kojeg sam pročitala prije nekoliko godina, ali nažalost nisam nikada napisala recenziju. Potom se trilogija nastavlja romanom P.S. Još uvijek te volim (engl. P.S. I Still Love You), kojeg nisam čitala, a završava romanom Uvijek i zauvijek, Lara Jean, kojeg upravo recenziram jer sam ga jednostavno morala pročitati, bez obzira na činjenicu da drugi roman nisam čitala. Pitate se zašto sam to napravila? Zato što nisam mogla dočekati vidjeti hoće li Lara Jean napokon pronaći sreću u ljubavi te kako će se razviti priča njenog života, a nisam imala strpljenja čekati u gradskoj knjižnici na roman P.S. Još uvijek te volim.

No, nisam napravila grešku ne čitajući drugi roman zato što je bilo vrlo lako ponovno uroniti u svijet obitelji Song. Laru Jean svi znamo. Ona je srednje dijete, mirna kćer, savjesna sestra, obiteljska kuharica i marljiva učenica. Njezina starija sestra Margot, koja je odvažna i pustolovnog duha, već je dvije godine na fakultetu u Škotskoj, a mlađa sestra Kitty, slatka ali tvrdoglava djevojčica, više nije onoliko malena kakvom je pamtimo iz prethodnih romana. Kitty ima već 11 godina, a Lara Jean će navršiti 18 i uskoro će završiti srednju školu te upisati fakultet. Naravno, Lara Jean, koja čvrsto stoji nogama na zemlji, ništa ne prepušta slučaju i sve ima isplanirano. Naime, njezin je plan upasti na Sveučilište Virginia, skraćeno UVA, gdje je njezin dečko Peter, igrač lacrossea, već upao. Na taj način njihova veza neće patiti zbog daljine, baš kao niti obitelj Song jer je navedeno sveučilište od kuće obitelji Song udaljeno samo 15-ak minuta. Lara Jean će tako imati priliku često dolaziti kući, kuhati, paziti na mlađu sestru i družiti se s njom, njihovim tatom i tatinom curom gđom Rothschild odnosnom Trinom, koju Lara Jean i Kitty silno vole jer su sretne što je njihov otac, mnogo godina nakon smrti njihove majke, ponovno pronašao sreću.

Međutim, Larini planovi padaju u vodu u trenutku kada joj UVA pošalje negativan odgovor, te se ona, koja se užasava svake promjene, mora suočiti sa scenarijem kojeg se najviše plašila i otići daleko od kuće, obitelji i dečka na studij.

Ljubiteljima ove trilogije ne moram naglašavati koliko je finalni roman trilogije Dečki koje sam voljela šarmantan, sladak, zabavan i zanimljiv. Čitajući romane o obitelji Song, osjećam se kao kod kuće. To je divna i složna obitelj, s dobrodušnim ocem, uspješnim liječnikom ginekologom na čelu, te s tri karakterno različite kćeri koje imaju divan odnos i koje se čvrsto drže na okupu od trenutka prerane smrti njihove majke. Jedino je Margot, najstarija kćer u obitelji, odletjela daleko iz gnijezda te otišla studirati u Škotsku, ali Lara Jean, koja se u finalnom romanu nalazi na prekretnici života, ne želi otići daleko od svoje obitelji i voljenog dečka jer oduvijek voli imati svaki korak isplaniran te biti u svojoj sigurnoj zoni. No, činjenica da je ova praktična djevojka sve isplanirala ne znači da će se planovi i ostvariti.

Naprotiv, Lara Jean je suočena s biranjem fakulteta daleko od toplog doma, svoje drage kuhinje u kojoj pokušava napraviti savršene kekse s čokoladom, voljenog i brižnog oca, voljene mlađe sestre koja joj ponekad ide na živce svojim karakterom, te svojeg voljenog, prekrasnog i predivnog dečka Petera s kojim je napokon pronašla sreću. Njezin put ka pronalasku sebe dok se suočava s činjenicom da će se morati odvažiti na put u nepoznato, zanimljiv je segment ovog šarmantnog romana i pokazatelj sazrijevanja ove inače dovoljno zrele mlade djevojke. Osim toga, odnosi unutar obitelji Song uvijek prikazuju sretnu obitelj čiji članovi se čvrsto drže uza se, kako bi i trebali, pa čak i kad najstarija sestra odluči živjeti i studirati na drugom kontinentu, a otac se nakon mnogo godina samovanja ponovno odluči oženiti.

„Obitelji se smanjuju i povećavaju. Sve što morate u vezi s tim je biti sretni – sretni što ste zajedno, sretni što imate jedni druge.“

Uvijek i zauvijek, Lara Jean, kao i prethodni romani, topla je i lako čitljiva priča o savjesnoj i dragoj Lari Jean, njezinom ljubavnom životu i njezinoj obitelji, čije dogodovštine i svakodnevnica nas zabavljaju, nasmijavaju, a u trenucima i rasplaču. Žao mi je što je autorica potvrdila kako je Uvijek i zauvijek, Lara Jean doista posljednji roman ove trilogije jer sam se nadala serijalu u kojem ćemo moći vidjeti na koji način će se razvijati priča o Lari Jean na fakultetu, ali što je, tu je. Bez obzira na to što neće biti daljnjih nastavaka, meni je ova trilogija srcu draga, a posljednji roman prekrasan je i topao roman u kojem ćete uživati od prve do zadnje stranice.

Veliko hvala Fokus na hit na slanju ovog prekrasnog romana na moju kućnu adresu, a vi, dragi moji knjigoljupci, uskoro ćete imati priliku za osvajanjem istog, stoga stay tuned.

https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2367428546850547/?type=3&theater

Uvijek i zauvijek, Lara Jean

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>