Jo Nesbø: Kraljevstvo | by Svijet jednog knjigoljupca 24/12/2020

Triler Kraljevstvo (norv. Kongeriket) Jo Nesba, čiji prijevod s norveškog potpisuje Jelena Loma, objavljen je 2020. godine u izdanju

FOKUS na hit

i predstavljen je na sljedeći način:

„Za razliku od svog mlađeg brata Carla koji je jedva čekao da se makne i pobjegne od problematične prošlosti, Roy nikada nije napustio mirni planinski kraj u kojem su odrasli.

Baš kao i svi drugi u gradu, Roy je vjerovao da je Carl otišao zauvijek. Međutim, kad se Carl konačno vrati na njihovo planinsko imanje da bi se pomirio s prošlošću i prepun velikih poslovnih planova koji zvuče predobro da bi bili istiniti, obojica završe uvučena u obračun s vlastitim demonima.

Braća su preživjela i gore stvari.

Roy je uvijek štitio svog mlađeg brata.

No, u ovoj situaciji, tajne su preteške, Royev svijet počinje se raspadati i povratka na staro više nema – bit će prisiljen birati između krvne veze i budućnosti za koju se nikada i nije usudio vjerovati da je moguća.“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/kraljevstvo/

Roy Opgard petnaest je godina živio sam na obiteljskom imanju koje je njegov pokojni otac nazvao Kraljevstvo. Nije mislio da će se njegov godinu dana mlađi brat Carl ikada vratiti… ali Carl ga je iznenadio i najavio svoj povratak.

Carl i njegova supruga Shannon dolaze s idejom izgradnje luksuznog hotela u njihovu planinskom kraju i s namjerom da uvjere sugrađane za ulaganje novca u ortačko društvo, pri čemu bi svi profitirali – ili zajedno propali.

Kako je navikao oduvijek paziti na mlađeg brata, Roy to nastavlja činiti. No, time će ugroziti samoga sebe, a jedan pogrešan potez mogao bi ga zauvijek odvesti u propast…

„Gavran je zakriještao drugi put.

Sada sam znao da sluti na nevolju. Ne sasvim neposrednu, ali sudbina je vrebala u zasjedi. Vrebala je već dugo, strpljivo, ali nije zaboravljala. Gavran je slutio na nevolju.“

Kraljevstvo je izuzetno mračan i dinamičan triler s elementima drame, u čijem središtu radnje se nalaze životne priče dva brata – Roya i Carla Opgarda. Slojevita i detaljna radnja naizmjenično prikazuje prošlost i sadašnjost obitelji Opgard, a misterij smrti njihovih roditelja proteže se kroz skoro cijeli roman, postavljajući pitanje je li riječ o samoubojstvu, nesretnom slučaju ili ubojstvu. Slikoviti prikazi brutalnog nasilja od samog početka stvaraju mračan ton koji ne posustaje, dapače, što se priča iz prošlosti više raspliće, a istovremeno priča iz sadašnjosti zapliće, mračan ton radnje sve je jači, a napetosti i dinamičnosti ne nedostaje. Uz to, Nesbo bez ustručavanja realno i slikovito prikazuje događaje, one obične i one itekako neobične, što je dodatan razlog mračnoj atmosferi radnje. No, radnja je cijelo čitanje spora i detaljna, što se može shvatiti kao nedostatak i što me doista smetalo na početku čitanja, u toj mjeri da sam pomišljala odustati. Nisam odustala i drago mi je zbog toga, jer nakon stote stranice radnja dobiva zamah, protagonisti i njihovi postupci su nam jasniji, a mi, čitatelji, sve smo nestrpljiviji saznati što se doista dogodilo u nefunkcionalnoj obitelji Opgard, za vrijeme života Royevih i Carlovih roditelja, ali i kasnije. Kako je Roy pripovjedač, tako ga upoznajemo detaljno, slojevito i, kako bi se reklo, u dušu. No, pitanje je ima li Roy dušu? O tome bi se moglo diskutirati. Jer, čovjek bez duše ne može voljeti i ne zna što je odanost, a Roy to itekako može i zna. Naime, on, kao što će vam biti jasno kroz čitanje, svog brata voli najviše na svijetu i odan mu je na način da će učiniti sve za njega, pa makar sebe doveo u opasnost. Sama opasnost nalazi se u svakom obratu po poglavljima, dok brutalnosti ne nedostaje, u čemu se očituje žanr trilera. Drama, s druge strane, jasno je vidljiva u nefunkcionalnosti te obitelji, kao i u samom Royu, čovjeku čiju ispovijest, bez obzira na sve, volimo čitati.

Moram priznati da su mi mišljenja bila podijeljena tijekom cijelog čitanja jer dok, s jedne strane, ne volim ovoliko sporu radnju, upravo ta sporost, s druge strane, radnju čini zanimljivom, mračnom i dinamičnom. Detalji i sitnice presudne su kako za čitatelja, tako i za samog Roya, inteligentnog, snalažljivog i sarkastičnog protagonista koji šokira svojim (ne)djelima u onolikoj mjeri koliko fascinira. Sam rasplet romana ostavio me ravnodušnom iako nisam očekivala nekakav poseban happy end, ali očekivala sam nešto što će me ostaviti bez teksta i staviti točku na „i“ cjelokupnoj radnji. Nakon cijelog dana razmišljanja o pročitanome, moja konačna ocjena je 3,5 s preporukom za čitanje. ?

I za kraj moram dodati da s Nesbom uvijek imam problema jer u svakom početku čitanja njegovih romana trebam prilagodbu stilu pisanja. Od jednog sam romana tako odustala na početku, smatrajući da ću mu se već jednom vratiti jer, kad nastavim čitanje i kad se prilagodim, Nesbo i ja postajemo prijatelji, a ja uživam u njegovim pričama s neizmjerno inteligentnim i autodestruktivnim glavnim junacima. Mislim da ću se, baš zato, uvijek vraćati njegovim romanima, kako onima u serijalu o Holeu, tako i samostalnim romanima od kojih sam, osim Kraljevstva, davno pročitala i Lovci na glave, izvrstan roman i jedini s kojim nisam imala problema, koji me osvojio od samog početka, psihotriler u punom smislu te riječi. Stoga, ako niste čitali, koristim priliku da preporučim i Lovce na glave (link: https://fokusnahit.com/proizvod/jo-nesbo-lovci-na-glave/), dok Holea ne moram posebno preporučivati, pogotovo jer nisam pročitala cijeli serijal, ali svakako budem. Istovremeno ću se nadati još kojem stand alone romanu iz Nesbova pera. ?

Hvala dragim ljudima iz Fokusa na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje.

Svijet jednog knjigoljupca – Kraljevstvo

Kraljevstvo

« Jenny Han: SHUG | by From Cover to Cover
Jo Nesbø: Doktor Proktor i tiha (ali ubojita) noć | by From Cover to Cover »