Jo Nesbø: Nož | by Čitateljica 17/07/2019

Nema toga što ovaj autor nije stavio pred svog lika i što mu već nije priuštio. Harry Hole i nakon jedanaest romana u serijalu još jednom se vratio, u ”Nožu”, i to doslovno s dna. Dna života i s dna boce u koju je opet počeo viriti. Jo Nesbø ga ne štedi nimalo ni u čemu i pitanje je koliko zapravo Harry, lik koji je odavno prestao biti samo tamo neki lik iz knjige, može podnijeti. Prošle godine kad je Jo Nesbø bio u Zagrebu rekao je da ne zna koliko će serijal imati dijelova, jednostavno će se dogoditi da kad napiše knjigu iz koje nema povratka za Harryja to će biti to, jer mrtve teško da išta može oživiti.

U ovom dijelu, koji kao da je roman iz dva dijela, prvi dio je nešto sporije radnje, više dramski s puno toga na što treba obratiti pažnju.  U drugom dijelu, više nalik na ono što smo navikli od Nesbøa i Holea, naš detektiv Harry koji se vratio radu u policiji i neizostavnom dodatku svog života, alkoholu, naći će se u noćnoj mori koja kao da je izašla iz zone sumraka. Harry se jednog jutra budi iz alkoholne kome budi prekriven mrljama krvi. Sjećanja su mu posve blijeda i puna rupa pa nije siguran čija je krv, no to u njemu budi one holeovske instinkte i onog detektiva čijim žilama kola želja za istinom i pravdom, te ga to doslovce digne i on krene još jednom u rješavanje misterija. Dakako put je dug, pun zavoja, pun koječega što još nismo vidjeli, ali vjerujte mi svega onoga što ni sami nismo znali da želimo pročitati.

Nakon jedanaest romana u kojima je Nesbø pred Holea stavio sve najgore, ovog puta kao čitatelj zapitaš se zašto ga toliko mrzi. Koliko još može staviti na njegov tanjur? I koliko još Hole može podnijeti? U jednom trenutku imala sam feeling kao da ga je čak i njegov tvorac napustio i odustao od njega, doslovno mu izbrisavši onu jednu tanku crtu po kojoj ga je stalno vodio naprijed – natrag i bacivši ga u najcrnji ponor do sad. No Hole je izgleda kao mačka s devet života, samo je pitanje ako je ovo dvanaesti roman, koliko mu ih je još preostalo.

Sve kroz što je opet proveo i njega i nas ne umanjuje činjenicu da Jo Nesbø zna kako privući čitatelja, kako napisati još jedan mračni triler pun zagonetki i tajni, pun adrenalina koji nas tjera na sumanuto okretanje stranica i čitanje svih onih sitnih slova i kako opet nakon mnogo puta napisati cliffhanger od kojeg nam rastu zazubice.

Da dragi moji, he did it again!

Jo Nesbø: Nož

Nož

« Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove | by Knjiški moljac
Angie Thomas: Taj Hejt U Glavi | by Knjiški moljac »