Jo Nesbø: Nož | by Svijet jednog knjigoljupca 19/07/2019

Kriminalistički roman Nož (norv. Kniv) iz Nesbova pera novitet je FOKUS na hit i dvanaesti roman u serijalu o slavnom detektivu Harryju Holeu. Prijevod ovog djela s norveškog zasluga je Jelene Lome, a anotacija glasi ovako:

„HARRY HOLE JE DOVEDEN PRED ZID.

Uoči svoga pedesetog rođendana, Harry Hole živi kao u najgorim vremenima. Žena ga je izbacila iz kuće, ponovo pije i radi u policiji, za najmanju moguću plaću.

Kao da sve to nije dosta, iz zatvora je izišao Svein Finne, serijski silovatelj i ubojica koji mu je prijetio osvetom i napadom na obitelj.

A onda se Harry jednog jutra probudi sa stravičnim mamurlukom i sav krvav. Krv nije njegova. Harry je prisiljen suočiti se sa svojom najvećom noćnom morom, ali i pitanjem svih pitanja.

TKO JE ON UOPĆE?“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/noz/

Iako dvanaesti po redu roman u serijalu o legendarnom detektivu Harryju Holeu, Nož je meni prvi pročitani roman navedenog serijala, koji sam od Fokusa dobila na recenziju odmah po objavljivanju, zbog čega veliko hvala! Napokon sam upoznala Harryja Holea!

Nažalost, nisam ga upoznala u njegovom najboljem izdanju, već upravo suprotno. Naime, Hole se ponovno vratio alkoholu u kojem utapa tugu jer ga je ostavila voljena supruga, a zbog kojeg poroka, na samom početku ovog romana, budi se mamuran, s rupom u sjećanju, ali i u odjeći prekrivenoj krvlju. Postavlja si pitanje čija se to krv nalazi na njegovoj odjeći, a kad dozna da je brutalno ubijena njemu bliska osoba, Harry si postavlja pitanje tko je on to uopće i je li doista sposoban ubiti blisku osobu. Osim toga, u borbi za očuvanjem samog sebe i svojeg psihičkog zdravlja, za vrijeme dok preispituje sebe i svoje ponašanje, Harry odlučuje pronaći ubojicu i otkriti što se zapravo dogodilo kritične noći, kao što i odlučuje ući u trag osuđivanom serijskom silovatelju i ubojici Sveinu Finneu, kojeg je upravo Hole prije mnogo godina strpao iza rešetaka, a koji nakon izlaska na slobodu predstavlja prijetnju Holeu i svima koje voli.

No, Holeova privatna istraga, koju provodi uz pomoć nekoliko prijatelja i kolega koji su mu ostali vjerni tijekom godina bez obzira na problematiku njegova ponašanja i karaktera, mogla bi ga odvesti u sasvim pogrešnom pravcu od željenog i – konačno – na put prema vlastitoj propasti, čemu je opasno blizu.
Nož je dinamičan i zanimljiv kriminalistički roman kojem ne nedostaje napetosti i neizvjesnosti iako je opširan i detaljan. No, moram priznati da sam se u početku mučila s Nesbovim stilom pisanja. Možda je stvar do toga što nisam čitala ovaj serijal od početka, pa tako nisam bila niti upoznata s likovima cijelog serijala, ali u početku sam smatrala da Nesbo ubacuje previše nepotrebnih detalja u cijelu radnju, a koje mišljenje se tijekom čitanja duboko promijenilo, te sam shvatila kvalitetu ovog autora.

Naime, Nesbo je briljantno konstruirao radnju cijelog ovog opširnog romana, postavivši obilježja kriminalističkog žanra – brutalno ubojstvo i policijsku istragu – kao temelj radnje, zbog čega je radnja svakako napeta i dinamična, a ujedno zanimljiva. Uz to, Nesbo odlično psihološki razrađuje Holea, opisujući ga – fizički i psihički – realno i životno, pri čemu nam daje detaljan i jasan uvid u stanje uma, kao i same pojave te karaktera glavnog lika kojeg, pretpostavljam, svi obožavamo, a koji je zapravo daleko od savršenog čovjeka odnosno knjiškog lika.

Naime, iako mi je ovo prvi pročitani roman ovog serijala i nemam saznanja iz prethodnih romana u vezi Holeova ponašanja, stekla sam dojam da je Hole izuzetno autodestruktivan muškarac s problematičnim ponašanjem i koji, iako je policijski detektiv sa zavidnom i uspješnom karijerom, zapravo živi na rubu zakona. Holeu cilj opravdava sredstvo, pa tako ovaj lukav, ali izrazito inteligentan i snalažljiv muškarac ne bira načina za otkrivanje počinitelja brutalnog ubojstva njemu bliske osobe. Imam dojam da ga od samouništenja sprječavaju jedino zadivljujuća inteligencija i urođena sposobnost samoočuvanja, no pitanje je koliko će još vremena i opasnih situacija ovaj problematičan čovjek moći preživjeti, pogotovo u svijetu u kojem se kreće.

Osim toga, radnja je proširena šarolikom paletom likova koje Nesbovi vjerni čitatelji vjerojatno jako dobro poznaju iz prethodnih romana, a koje sam upoznala čitajući ovaj roman. Nesbo vješto i jasno opisuje Holeove odnose s drugim likovima, od kojih neki odlučuju pomoći mu u njegovoj istrazi brutalnog ubojstva, kao i u potrazi za Finneom. Svaki od tih likova zanimljiv je na svoj način, a isto tako bitan i za radnju.

Dakle, zbog svega navedenog, iako s početnim težim navikavanjem na stil autorova pisanja, imam pozitivne dojmove na dvanaesti roman serijala o detektivu Harryju Holeu, te ću svakako čitati i nastavke, a možda i neki prethodni roman. Imate moju preporuku! 

https://www.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2340467692879966/?type=3&theater

Nož

« Jo Nesbø: Nož | by Topli kutak za male i velike čitatelje
Fredrik Backman: Čovjek zvan Ove | by Knjiški moljac »