Jo Nesbø: Nož | by Topli kutak za male i velike čitatelje 22/07/2019

“Zašto se ljudi toliko boje noža? Pa nož je prvo ljudsko oruđe. Iako su imali dva i pol milijuna godina da se naviknu na njega, pojedinci i dalje nisu mogli vidjeti ljepotu u onome što im je omogućilo da siđu s drveta. Lov, stanište, poljoprivreda, hrana, obrana.  Nož nije samo oduzimao život, on ga je i stvarao. Jedno nije moglo postojati bez drugog. Samo oni koji su to razumjeli,  koji su prihvatili posljedice svoje ljudskosti i svojeg podrijetla, mogli su voljeti nož. Voljeti ga i bojati ga se.  Opet, bile su to samo dvije strane jednog te istog.”
Čim sam počela čitati, Nesbo me prikovao za knjigu od prvog poglavlja…
Odmah sam pomislila; to je to!!! I pokazalo se točno tako na kraju knjige!
U trgovini kamera za snimanje lovišta koje su namijenjene za 24-satno snimanje divljači u šumi ili kretanja ribe na nekom dijelu rijeke, pred ekranom sjedi starac koji je imao moždani udar i velikim je dijelom oduzet.
On ne može komunicirati niti usmeno niti pismeno pa dane provodi gledajući što snima kamera uživo.
U jednom trenutku ugleda automobil kako slijeće u rijeku i poznatog mu čovjeka za volanom kako panično traži pomoć i bori se za goli život lupajući rukama po prozoru auta netom prije no što automobil potone i odnese ga rijeka.
Kako je slučaj takav da starac ne može nikome objasniti što je vidio, on nastavlja gledati tv misleći da je sve samo zamislio.
Početak je fenomenalan!
Kasnije nastavljamo priču sa Harryjem Holeom kojeg Nesbo doista ne štedi…
Šok za šokom u nizu već od samog početka.
Hladnokrvno ubojstvo osobe koju je Harry jako volio potreslo je javnost i sve Harryjeve prijatelje.
Uz tu tragediju se dodaje činjenica da je iz zatvora pušten silovatelj kojeg je Harry uhitio i koji je odslužio svoju kaznu. On nastavlja sijati strah oko sebe i silovati žene…
Mogućih počinitelja je cijela šarolika paleta, a preokreta ne nedostaje. Listajući stranice imala sam osjećaj da sam na nekakvom psihološkom vrtuljku koji mi se poigrava živcima.
Na trenutke sam pomislila da ne poznajem ovog Harryja i ono što je on u stanju doista učiniti. Obmana prve lige!
Nesbo se pokazao još jednom kao vrhunski manipulator čitatelja!
Obožavam kad knjiga ima takvu moć nada mnom.
Ovako sam posljednji put bila oduševljena kad sam pročitala Sina od istog pisca. A sada toj knjizi uz bok ponosno stoji i Nož.
« Jenny Han: Uvijek i zauvijek, Lara Jean | by S police
Jo Nesbø: Nož | by Svijet jednog knjigoljupca »