Jørn Lier Horst & Thomas Enger: Bez kontrole | by Bookworm Maja 24/08/2023

Policijska postaja, soba za ispitivanje… Ovaj puta istražitelj Alexander Blix sjedi s krive strane stola. Ovaj puta je on taj kojeg ispituju, taj koji je optužen.
Upravo u istom trenu i Emma Ramm je na ispitivanju. Njih dvoje su sudjelovali u potjeri i istrazi na svoju ruku.

Blixova kćer Iselin je stanovala sa policajkom Sofijom Kovic. Tog jesenskog dana netko zakukuljen dolazi u stan i beskrupulozno smakne Sofiju, a potom se daje u potjeru za Iselin. Ona uspijeva pobjeći i javiti se ocu. Blix se baca u istragu ubojstva mlade kolegice, a sve to je još osobnije s obzirom na to da mu je netko napao kćer. Poziva Emmu da otprati Iselin do psihijatra, a kada Iselin nestane nakon seanse, Blix se gubi. Maknut je sa svih istraga pa pokreće sam svoju istragu uz pomoć Emme.

“A kad dugo gledaš u bezdan, i bezdan se zagleda u tebe.”

Bjesomučna potraga izvlači na površinu razne stare slučajeve kojima se Sofija bavila prije smrti, a mrvice koje dvojac dobiva sa policijskog radija tjera ih da potraže sumnjivca kojeg i pronalaze, a uskoro pronalaze i Iselin, te pravog otmičara kojeg Blix ubija nakon teške povrede koju je nanio Iselin. Tada započinje prava noćna mora.

Bez kontrole je vrlo dinamična i interesantna knjiga, krimić koji sam s užitkom progutala u dan-dva. Knjiga kao da ima hipnotičku moć prikovati čitatelja za sebe. Uz skakanje iz prošlosti u sadašnjost, te uz poveznice sa ranijim slučajevima o kojima su autori pisali, vrlo je zanimljiva. Očigledno je da postoji netko tko povlači konce, a to se može zaključiti i na coveru knjige.

“Ništa nema smisla. Svijet je na ovakav dan ispao iz ravnoteže i kao da se pod nama otvorio nekakav ponor, koji nas mami k sebi.”

Likovi su dominantni, istovremeno pokazuju i skrivaju svoje osobine. Radnja je brza, lako ju je pratiti, a knjigu je upravo zbog toga užitak čitati.

Knjiga mi se baš svidjela. Baš pravi hardcore krimić u kojeg je utkana i osobna priča glavnog lika, a koja izaziva vrtlog emocija u čitatelju.

Recenziju možete pročitati i na linku 🙂

 

Bez kontrole

« Samantha Young: Jedina stvar | by Ružičaste naočale
Simona Ahrnstedt: Još samo malo | by Svijet jednog knjigoljupca »