Blog

R. J. Palacio: Auggie & ja | Charlotte | by Topli kutak za male i velike čitatelje

Auggie & ja – Charlotteina priča

Charlotte smatra da je ona jedna sasvim obična djevojka koja nikada neće “upasti” u elitno društvo djevojaka iz škole. Kad joj najbolja prijateljica prijeđe u to društvo i okrene joj leđa, ona se posvećuje onom što najviše voli – plesu i mjuziklima. Njezina najveća mana je briga o tome što drugi misle o njoj.

Ako se sjećate iz “Čuda”, ona je jedina djevojka koju je ravnatelj izabrao za odbor dobrodošlice Auggieju. Mnogi učenici primjećuju da je posebno dobra prema Auggieju u prisutnosti učitelja jer pred njima želi ispasti dobrica. Činjenica je da je Charlotte često prva izabrana za mnoge školske predstave i plesove, a to je nešto što izaziva ljubomoru kod ostalih učenika.

Ovaj put ona biva izabrana za posebno važnu školsku plesnu predstavu skupa s još dvije djevojke. Jedna od njih je iz popularne ekipe, a drugu dobro poznajemo iz “Čuda”. Ona je Summer, naša dobrica kojoj se doista sviđa naš Auggie i koja se bez obzira na sve često druži s njim.

Njih tri, unatoč velikim razlikama, pronalaze svoj zajednički jezik i počinju uživati u druženju i luckastim probama plesa. Postaju tajne prijateljice zbog straha od predrasuda svog društva.

Upravo je ovo poglavlje odličan poticaj svim školarcima, manje ili više popularnima u društvu, da pokušaju ostati “svoji”, da ne glume ono što nisu nego da istaknu svoje vrline. U raznim segmentima ove tople priče sigurno će se pronaći svaki školarac koji pročita ovu knjigu.

Književnica je očito mislila na sve i u ovu knjigu udahnula nadu tako da je savršeno ukomponirala većinu školsko-društvenih problema s kojima se u današnjim školama suočavaju učenici.

Moram vam priznati: da je knjiga bila napisana u vrijeme mog školovanja, sigurno bi mi proširila vidike nakon čitanja, a to je ono što cijenim u knjigama. Tada bih trošila svoju energiju na mnoge važnije stvari od toga kako da se svidim nevažnim ljudima u svom životu.

Tu sam pronašla svoju sličnost sa Charlotte. Koje ćete sličnosti vi pronaći, saznajte 😉

Jeste li već pogledali film u kinima? 😀

 

Prisjetite se prvog dijela recenzije Auggie & ja – ovdje.

Prisjetite se i drugog dijela recenzije Auggie & ja – ovdje.

 

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>