Blog

Riley Sager: Preživjele | by Books&Sweets

Izdavač: FOKUS na hit
Prevela: Lela Vujanić

Roman „Preživjele“ predstavlja borbu između dvije preživjele djevojke, o tome koja će biti jača i koliko još traume mogu obje podnijeti u životu. Koncept ove knjige je jako uvjerljiv, kao da gledate horor film i pitate se tko će preživjeti pokolj. Quincy i Samantha su dvije djevojke koje su doživjele veliku traumu i na različite načine se suočavaju s onim što ih je zauvijek promijenilo. Knjiga sadrži odličnu dozu napetosti i jezivosti, te ju nećete moći ispustiti bez obzira na to što ima pozamašnih četiristotinjak stranica.

Quincy Carpenter je studentica koja je prije deset godina otišla na odmor s pet prijatelja, a vratila se sama. Jedina je preživjela pokolj koji se tamo dogodio. U trenu se našla u klubu preživjelih kojemu nitko ne želi pripadati. U klubu posljednjih odnosno preživjelih djevojaka nalazi se i Lisa, djevojka koja je preživjela pokolj nožem u sestrinstvu na fakultetu koji je pohađala, gdje je napadač nožem usmrtio devet njenih sestara. I Sam koja se borila sa svojim napadačem nakon smjene u Nightlight Innu, također je jedina preživjela strašni napad. Tri djevojke pokušavaju ostaviti svoje noćne more iza sebe i usprkos brojnim pokušajima medija one se nikad nisu međusobno upoznale.

Kroz priču pratimo Quincy i njen život koji je podijeljen u dva dijela. Na ono što se dogodilo prije kolibe i ono što se događa nakon kolibe. Quincy se osjeća sjajno, pokušava sve ostaviti iza sebe i nikad ne priča o onome što se dogodilo. Ima zaručnika Jeffa i popularni food blog, divan stan i zaštitnika, policajca Coopa koji ju čuva još od tragičnog događaja. Kad Lisu pronađu mrtvu, na Quincynom pragu stvorit će se Sam koja joj želi pomoći, smatra da su zajedno jače i da će lakše prebroditi ono što im se dogodilo. Ona već na samom početku ima jako loš utjecaj na Quincy i uvaljuje ju u nevolje, ali je odlučna pomoći joj sjetiti se što se dogodilo u kolibi te kobne večeri.

Previše laži i obmana se stvara oko Quincy, novinari ih napadaju sa svih strana nakon Lisine smrti za koju tvrde da je bila samoubojstvo. Ono što Quincy mora je sjetiti se što se točno dogodilo u kolibi prije deset godina? I može li uopće ikome vjerovati?

Autor nam kroz cijelu knjigu donosi flashback scene, u početku kronološki i na događaje prije ubojstava. Knjiga sadrži brojne preokrete i cijelo vrijeme vas navodi – naravno – na krivi trag, na krive sumnjivce i na krivi rasplet događaja. Radnja je jako dobro tempirana, imamo prizore prošlih događaja upravo u onolikoj mjeri koliko nam je i potrebno. Iakoje pogrešno reći zaista sam uživala u završetku ove knjige zato što nam je autor ponudio sve odgovore na pitanja bez da se savršeno povezuju.

Riley Sager je pseudonim bivšeg novinara, urednika i grafičkog dizajnera koji je u prošlosti objavio nekoliko trilera pod svojim pravim imenom. „Preživjele“ je njegov prvi roman koji je objavio kao full-time autor i vrlo brzo je postao internacionalni bestseller. Prava za prijevod prodana su u više od dvadesetak zemalja, a Universal pictures radi na filmskoj verziji. Prije nekoliko dana je objavljena i druga knjiga ovog autora, naziva „The last time I lied“ koja je inspirirana tjednom koji je proveo u ljetnom kampu kada je imao deset godina. Još jedna brutalno dobra priča? Ako je suditi po Preživjelima, sigurna sam da je.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2124510064483891&id=1776648932603341

Preživjele

 

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>