Blog

Riley Sager: Zadnje što sam vam lagala | by Books&Sweets

Riley Sager nas je 2017. godine oduševio svojim psihološkim trilerom ”Preživjele”, a godinu nakon vratio se novim trilerom naziva ”Zadnje što sam vam lagala”. Knjiga je inspirirana tjednom koji je autor proveo u ljetnom kampu kada mu je bilo deset godina. Nije mračna i krvava, ali pruža savršenu ravnotežu između elemenata horora i psihološkog trilera. Ovo je zarazna i iskrivljena priča o dugogodišnjim tajnama i ljetnom odmoru koji je krenuo u pogrešnom smjeru.

Očekivanja su bila velika, jer me njegov prošli roman oduševio kao što ste mogli i pročitati u mojoj recenziji. ”Zadnje što sam vam lagala” ispunjava slične kriterije i lako bi mogao biti dio serijala jer radnja opet obuhvaća djevojke, odnosno preživjelu djevojku.

Radnja je postavljena između dvije vremenske linije, upoznajemo Emmu, dvadesetosmogodišnju umjetnicu koja se petnaest godina ranije probudila jedno jutro i pronašla svoju kolibu u kampu Nightingale praznu, dok su druge tri djevojke s kojima je boravila u njoj nestale preko noći. Djevojčice nikad nisu pronađene, a Emma je pozvana natrag u kamp kako bi pokušala zaliječiti rane i dati do znanja da je na novo otvoreni kamp siguran. No ona ima druge planove, provesti vlastitu istragu o tome što se zapravo dogodilo njenim prijateljicama prije petnaest godina.

Sager je vješti pisac i sposoban vas je natjerati da mahnito okrećete stranice njegove knjige u potrazi za odgovorom. Jedan od zapleta u knjizi bio je nevjerojatno izveden, ali negdje nakon polovice knjige stvari su za mene polako počele padati u vodu. Nisam dobila epsko finale koje sam očekivala i kraj mi je djelovao pomalo nesigurno, kao da je autor imao drugačiji završetak u planu, pa ga ipak u zadnji tren promijenio. Povremeno me zasmetala i očita naivnost glavnog lika u situacijama u kojima zaista nije trebala biti toliko naivna, no to ne umanjuje napetost radnje ove knjige.

Knjiga je ugodna i napeta za čitanje, osim nekoliko sitnih navedenih nedostataka čeka vas fantastična scenografija i opisi jezera dok se misterij počne raspetljavati. Autor je obavio izvrstan posao u stvaranju simpatičnih i kompliciranih likova i da je kraj bio samo mrvicu bolji bila bi za 5* na Goodreadsu. Dok ste uz ”Preživjele” grizli nokte u iščekivanju što će se sljedeće dogoditi, kod ”Zadnje što sam vam lagala” radnja je išla sporije i iako smo zločin već imali, njegovo otkrivanje bilo je poprilično napeto.

Zadnje što sam vam lagala – Riley Sager

Zadnje što sam vam lagala

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>