Blog

Riley Sager: Zadnje što sam vam lagala | by From Cover To Cover

Originalni naslov: The Last Time I Lied
Izdavač: FOKUS na HIT, 2019.


Prije petnaest godina, četiri su djevojčice dijelile kolibu u elitnom kampu za mlade – Camp Nightingale. Jedne noći, tri od njih su nestale bez traga, i nikada nisu pronađene.

Danas, četvrta iz ekipe, ujedno i najmlađa, Emma – poznata slikarica – vraća se u taj isti, ponovo otvoreni kamp, kako bi djevojčice u njemu podučavala slikanju. No, to nije jedini razlog njezinog povratka. Mučena traumama i priviđenjima, ona se nada rješavanju misterija nestanka, a samim time i okretanju nove stranice u životu.

Osim ponovnog susreta sa ljudima koji su svjedočili njezinoj nekadašnjoj noćnoj mori, mora se suočiti i s obitelji u čijem je vlasništvu kamp. Jer, upravo je njihovog sina prije petnaest godina Emma optužila kao odgovornog za nestanak djevojčica, i time pokrenula događaje koji su uvelike utjecali na tu obitelj.

Kada nestanu nove tri djevojčice, sve ukazuje da je glavni krivac za njihov nestanak upravo Emma. Saplićući se u vlastite tajne i laži vezane za to ljeto, ona ima sve manje vremena da dokaže svoj zdravi razum i nevinost…

Riley Sager je pseudonim bivšeg novinara, urednika i grafičkog dizajnera čiji je prvi roman, „Preživjele“, vrlo brzo postao internacionalni bestseller. Prava za prijevod prodana su u više od dvadesetak zemalja, a „Universal Pictures“ radi na filmskoj verziji. Roman „Zadnje što sam vam lagala“ je inspiriran tjednom koji je proveo u ljetnom kampu kada je imao deset godina.

Riječ je o psihološkom trileru, s radnjom koja često skače između događaja u sadašnjosti i onoga što se dogodilo prije petnaest godina, taložeći sloj tajni i laži, jedan na drugi. Svu radnju pratimo iz Emmine perspektive, ovu iz sadašnjosti, te sjećanja na događaje iz prošlosti, čime dobivamo i detaljniji uvid u njezin karakter. Osjećaji koje ona proživljava, halucinacije koje se vrate s ponavljanjem prošlošću, samo su dio slika koje nam autor prikazuje, a koje kao da pripadaju filmu koji nam se odvija pred očima. Ova bi knjiga bila, s obzirom na radnju, ali i sam ugođaj, idealna za ekranizaciju…

Sagerov način pisanja se poprilično razlikuje od autora trilera koje sam čitala u posljednje vrijeme. Njegovi su likovi lagano uznemirujući, i za nijednog čitatelj nije siguran govori li istinu, nema novog zapleta svakih nekoliko stranica, radnja je spora i tjeskobna, smještena u depresivnu atmosferu, uz brojne tragove, koji čitatelja (pogrešno) navode na pomisao da je (napokon) otkrio krivca, da bi nam se tek na kraju ponudio posve neočekivani rasplet. Zapravo, njih dvoje.

Želite li pročitati nešto drugačije od većine trilera koji nam se danas nude, ovo je pravi izbor za vas.

Riley Sager, ZADNJE ŠTO SAM VAM LAGALA

Zadnje što sam vam lagala

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>