Blog

Riley Sager: Zadnje što sam vam lagala | by S police

Sigurna sam da su ljubitelji Preživjelih jedva dočekali prijevod nove knjige Riley Sagera. Meni je to bio jedan izuzetno dobar triler. Jeziv, strašan, krvav, šokantan. I bila sam prilično uzbuđena oko čitanja ove knjige. Zadnje što sam vam lagala se bitno razlikuje od Preživjelih. Preživjele nas podsjećaju na stare hororce, one iz osamdesetih, gdje imamo osjećaj jeze konstantno, gdje je prisutan masakr, ubojstvo… Dok je knjiga Zadnje što sam vam lagala jedan uistinu kompleksan psihološki triler.

Razrađen po slojevima; autor nas vraća u prošlost, petnaest godina ranije kada se dogodila prva nesreća koja je obilježila Emmu, a zatim nas baci u sadašnjost. Sadašnjost koja nije ništa bolja od tog doba kada je sve krenulo niz brdo.

Emma je bila samo djevojčica kada je dobila priliku posjetiti kamp u koji su inače išle samo bogate djevojke. Spletom okolnosti ona se nađe tamo i kolibu dijeli ni manje ni više nego sa starijim curama, od kojih je jedna prilično zanimljiva, vođa čopora Vivian.

Kroz mrvice koje nam Sager daje na početku, imamo priliku vidjeti što se tada dogodilo. Ali naravno da nam autor ne otkriva sve. Moramo mozgati, pratiti detalje, no čak ni tada nećemo imati potpunu sliku o onome što se dogodilo. Čak ni tada nećemo znati gdje su i kako nestale te tri djevojke.

Zatim se radnja fokusira na sadašnjost. Emma dobije poziv da se vrati na mjesto zločina, ali ovoga puta kao netko tko će pomoći novim djevojkama da se prilagode, tko će im držati sate slikanja. Nazigled, sve je drugačije, to više nije ”Kamp bogatih kuja” kako su ga Emma i njene prijateljice zvale, nego kamp sada nudi besplatnu posjetu. Vlasnica je odlučna da se njihovo prezime izdigne iz blata pa čak i nakon toliko godina, te se nada da će okupiti staru ekipu koja će sada pomoći djevojčicama da se prilagode, paziti na red te privući medijsku pozornost, učiniti da sve glasine nestanu i da to mjesto opet zaživi.

Ali što kada Emma otkrije nove tragove koji vode na mjesto o kojem nije mogla ni sanjati? Što kada je vrijeme laganja gotovo i kada istina izađe na vidjelo?

A što ako se prošlost ponavlja?

Ista koliba, isto mjesto, ista situacija… kako se nositi s tim?

Zadnje što sam vam lagala je prilično zanimljiv psihološki triler. Dogodit će se nekoliko preokreta, a sama radnja će vas navesti da sumnjate u nekoliko likova. Autor je ovdje iznimnu pažnju posvetio psihičkom stanju gl. lika Emme koja je patila godinama, krivila samu sebe za nestanak tih cura. Emma ima traume, halucinacije, ne može izbaciti iz podsvijesti misao da je ona kriva za sve. Čak i njen posao, slikanje, svelo se na iste poteze kistom – crtanje tih djevojaka. Kroz knjigu imamo priliku ući u njen um i vidjeti sve što ju pati.

Ne bih rekla da će vas ova knjiga uplašiti. Svakako će vas zaintrigirati i šokirati svojim krajem jer vam neće biti ni na kraju pameti što se uistinu dogodilo. Tako bi ju okarakterizirala, kao knjigu koja će se poigrati vašim umom. Neće vam utjerati strah u kosti, ali će vas lako nasamariti i baciti u vrtlog misli, teorija…

Riley Sager se pokazao kao vješt majstor u opisu strašnih događaja, tmurnog okruženja, drvenih koliba i tajni iz prošlosti. Moje simpatije je svakako osvojio te se veselim novim knjigama. Postoji još jedna koju je friško izbacio, a nadam se da će vrijedna ekipa iz Fokusa prevesti i tu napeticu kroz narednu godinu. Možda. 😉

Zadnje što sam vam lagala – Riley Sager

Zadnje što sam vam lagala

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>