Blog

Riley Sager: Zadnje što sam vam lagala | by Svijet jednog knjigoljupca

Psihološki triler Zadnje što sam vam lagala (engl. The last time I lied) drugi je roman Rileya Sagera, čiji prijevod s engleskog potpisuje Iva Tomečić. Ovaj briljantni novitet objavljen je u izdanju FOKUS na hit te predstavljen na sljedeći način:

„Dvije istine, jedna laž – OBIČNA DJEČJA IGRA?

Iz ljetnog kampa Nightingale nestale su tri djevojčice koje nikada nisu pronađene. Priča je izazvala ogroman publicitet, a kamp je zatvoren.

Petnaest godina kasnije, četvrta iz ekipe, ujedno i najmlađa – Emma – vraća se u isti, nanovo otvoreni kamp, ovaj put kako bi djevojčice podučavala slikanju, ali i s osobnim motivom – da pokuša riješiti misterij nestanka svojih cimerica. Time bi okrenula novu stranicu u životu i ublažila traume koje ju prate punih petnaest godina, a možda i rasvijetlila vlastitu ulogu u njihovom nestanku…

Kad se mozaik počne slagati, za Emmu više nema natrag.“

Link: https://fokusnahit.com/proizvod/zadnje-sto-sam-vam-lagala/

Kao što ste imali prilike pročitati u sinopsisu, petnaest godina nakon svojeg prvog i posljednjeg boravka u kampu za djevojčice Nightingale, Emma Davis, 28-godišnja umjetnica, ponovno se vraća u isti kamp koji je sada ponovno otvoren. Na njezinu odluku o dolasku utjecala je vlasnica kampa Franny Harris-White, zamolivši je da se tijekom šestotjednog boravka u kampu posveti podučavanju slikanja djevojčica koje tamo borave. Međutim, Emma dolazi i iz osobnih razloga – u cilju rasvjetljavanja slučaja koji ju godinama progoni i zbog kojeg trpi psihološke traume u vidu halucinacija, a to je nestanak bez traga triju njezinih prijateljica i cimerica iz kolibe.

Naime, Vivian, Natalie i Allison nestale su prije petnaest godina kada je kamp zadnji put bio otvoren, a zbog čijeg nestanka je zapravo i zatvoren, budući da djevojčice nikada nisu pronađene niti je ikada otkriveno što im se zaista dogodilo. Emma, tada trinaestogodišnja djevojčica, prvi je puta bila u navedenom kampu, te je smještena u kolibu Drijen s tri starije djevojke kojima to nije bio prvi boravak u kampu i koje su se već ranije sprijateljile. Upravo je Emma odigrala veliku ulogu u njihovom nestanku, zbog čega joj ponovno vraćanje u kamp znači otvaranje starih rana, kao i oživljavanje prošlosti koje se počinje detaljnije prisjećati, rekonstruirajući u svojoj glavi događaje otprije petnaest godina, u nadi da će napokon saznati što se dogodilo njezinim cimericama te se riješiti svojih unutarnjih demona i halucinacija zbog kojih je neko vrijeme u mladosti provela na psihijatrijskom liječenju. Stoga Emma skupi hrabrost i odlučuje ući u trag događajima uoči noći nestanka djevojaka, kao i događajima i razlozima koji su doveli do njihove odluke da kritičnu noć svojevoljno izađu iz kolibe i nestanu zauvijek. Svjesna da svaki njezin postupak nadziru vlasnica kampa, njezini posvojeni, sada odrasli sinovi Theo i Chet, kao i sve drugo osoblje u kampu koje je upoznato s događajima otprije petnaest godina, Emma mora oprezno kročiti na svojem putu do otkrivanja istine. Posebnu joj pažnju posvećuje Theo, s kojim sada ima relativno dobre odnose, ali kojeg je prije petnaest godina optužila da je upleten u sporni nestanak, zbog čega je godinama bio na meti javnosti, a cijela je obitelj došla na loš glas. Izjedena grižnjom savjesti i svojim lažima, kao i pod pritiskom tajni i laži koje obavijaju kamp jednako koliko i prije petnaest godina, Emma počinje slagati zamršenu slagalicu nestanka triju prijateljica, a kad svi djelići slagalice sjednu na svoje mjesto, dolazi do neočekivanog otkrića koje bi ju zauvijek moglo uništiti te je koštati puno više nego tragedija otprije petnaest godina…

Zadnje što sam vam lagala briljantan je psihotriler s opsežnom radnjom koja je laganog tempa, ali silno napeta i mračne atmosfere, zbog čega graniči s hororom. Lako je čitljiva, bez nepotrebnih detalja i praznog hoda, a drži pažnju prilikom cijelog čitanja zato što nam autor postupno otkriva pojedinosti u vezi događaja otprije petnaest godina i Emmine uloge u nestanku njezinih prijateljica, čime nas drži u neizvjesnosti i tjera, u želji da otkrijemo istinu, da čitamo dalje.

Roman je ispripovijedan iz Emmine perspektive u prvom licu u sadašnjosti s povremenim vraćanjem petnaest godina u prošlost, na koji se način Emma pokušava prisjetiti prošlih događaja i doći do otkrića u vezi nestanka njezinih prijateljica. Kroz takav način pripovijedanja autor nam pruža priliku Emmu upoznati detaljno i u dušu, iz čega je vidljiva izvrsna karakterizacija glavne junakinje, što je meni jako bitno u psihotrilerima jer je prisutan monolog glavne junakinje koja više ne zna kome može vjerovati i u što da vjeruje, čime su i čitatelji dovedeni u zabludu i nemaju povjerenja ni u jednu osobu prisutnu u kampu, pa čak ni u samu Emmu. Nadalje, cijela je radnja konstruirana slojevito i detaljno, ispripovijedana podrobno i precizno, zbog čega je jasno kako se autor posvetio i najmanjim djelićima slagalice Emmine potrage za istinom – vlastitom i tuđom. Zbog navedenog, a najviše zbog povremenih otkrića i sitnih zapleta po poglavljima, kao i zbog spektakularnog završetka koji će vas ostaviti otvorenih usta – ovaj mi se psihotriler popeo na sam vrh najboljih tog žanra.

Napetost doslovno izvire sa svake stranice, a kako se postupno otkrivaju bitni detalji, tako čitatelj jednostavno ne može prestati čitati jer želi što prije doći do istine i razriješiti misterij nestanka bez traga tri djevojke. Na putu do istine Emma i čitatelji moraju se suočiti s prošlošću i odnosima između djevojčica u kampu prije petnaest godina, kao i odnosima u Brvnari, glavnoj kući kampa u kojoj borave vlasnica, njezini sinovi i glavni ljudi zaduženi za održavanje imanja i kampa, kao što su boravili i prije petnaest godina, a također se suočavamo i sa sadašnjim događajima i ljudima prisutnima u kampu, što je sve silno zamršeno i izvrsno prikriveno ispod hrpe laži. Kad se prošlost počne ponavljati, a Emma ponovno počne doživljavati halucinacije, radnja doseže vrhunac, a spektakularni završetak ostavlja bez teksta i u potpunosti preokreće sve do tada pomišljeno i otkriveno!

Jedan misterij i jedna istina zakopani ispod mnogo laži temelj su ovog briljantnog psihotrilera koji će se poigravati vašim umom tijekom cijele radnje, koja je silno napeta, a ujedno i jeziva! Moja oduševljena preporuka!

Hvala Fokus na hit na poslanom primjerku za recenziranje! Svakako ću pročitati i autorov prvi triler – hit Preživjele, a s nestrpljenjem iščekujem iduće njegove romane odnosno psihotrilere.

https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2418406915086043/?type=3&theater

Zadnje što sam vam lagala

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>