Blog

Sally Hepworth: Svekrva | by Books & Sweets

O autorici:

img_5518Sally Hepworth autorica je šest romana, USA Today bestsellera. A upravo roman ”Svekrva” je nedavno izabran za ekranizaciju u obliku TV serije od strane producentske kuće PaperKite. Sallyini romani su često hvaljeni kao najbolja ženska fikcija i ‘potpuno apsorbirajući’. Njezini romani objavljeni su u više od 20 zemalja svijeta. Živi u Melbourneu u Australiji sa suprugom i troje djece.

Recenzija:

Lucy i njena svekrva Diana bile su u čudnom odnosu otkad su se upoznale. Diana je prema njoj uvijek bila izuzetno ljubazna i dobro raspoložena, ali Lucy je znala da ona nije ono što je Diana zamislila za svog sina. Ali tko bi ju mogao kriviti? Diana je bila stup zajednice, zagovornica za socijalnu pravdu, pomagala je ženama i izbjeglicama, sretno udana za supruga Toma i živi u blaženstvu i bogatstvu. Sve što je Lucy željela bilo je ugoditi svojoj svekrvi, jer rano je izgubila majku i razočarana je što je njezin odnos s Dianom tako loš. Ni u deset godina njihov odnos se nije uspio popraviti, a sad je Diana pronađena mrtva.

Diana je ostavila oproštajnu poruku i policija sumnja na ubojstvo, a sve istovremeno dok u ovoj disfunkcionalno obitelji tajne su te koje ih drže na okupu. Pitanje je kako dugo i koliko su zapravo razarajuće.

Priča je ispričana u dvije perspektive naizmjenično između Lucy i Diane, između prošlosti i sadašnjosti, otkrivajući laži i tajne između likova. Autorica u ovoj uvjerljivoj obiteljskoj drami ispituje način na koji ljudi daju pretpostavke o drugima i kako te pretpostavke mogu dovesti do toga da imamo potpuno drugačiji pogled na situaciju. Osjećala sam se kao da dobro poznajem Dianu i Lucy, a njihova priča na kraju mi je slomila srce. Dok čitate ovako paralelno njihove priče, upoznati se sa stvarima s kojima likovi nisu upoznati i postojali su ti neki trenutci kad sam ih poželjela pomiriti ili razdvojiti i slično.

img_4868

”Netko mi je jednom rekao da u životu imaš dvije obitelji – jednu u kojoj si rođena i jednu koju odabereš. Ali to baš i nije istina, zar ne? Da, možda biraš partnera, ali ne biraš, na primjer svoju djecu. Ne biraš šogore i šogorice, ne biraš partnerovu tetku usidjelicu koja previše pije niti bratića kod kojeg je vječita promenada djevojaka koje ne govore engleski. Najvažnije, ne biraš svekrvu. Sve određuju cerekavi plaćenici sudbine.”

Autorica jako dobro izgrađuje napetost, održavajući dosljedan tempo kroz cijeli roman pa su čitatelji jako dobro informirani kako bi mogli sastaviti priču, ali ne i previše kako ne bi sami prijevremeno otkrili kraj. Također su majčinstvo i roditeljstvo jako dobro prikazani dajući čitatelju oštru stvarnost o tome kako izgleda kad brinete o djetetu koje nije vaše. Kako izgleda kad se borite s neplodnošću i alternativnim načinima začeća poput surogat majki ili IVF-a.

Rekla bih da je ovaj roman miks žanrova, književna fikcija s elementima obiteljske sage, kriminala, trilera i misterije. Knjiga je i napeta i zabavna i drugačija, jako mi se svidjela i to je definitivno knjiga koju ću preporučiti. Dala sam joj četiri zvjezdice i iako ju uspoređuju s Liane Moriarty, meni je Sally Hepworth puno, puno bolja.

Svekrva – Sally Hepworth

Svekrva

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>