Blog

Sarah J. Maas: Kraljica sjena | by Svijet jednog knjigoljupca

Fantasy roman Kraljica sjena (engl. Queen of Shadows) autorice Sarah J. Maas, četvrti je roman u serijalu Prijestolje od stakla (engl. Throne of Glass), koji serijal u Lijepoj našoj objavljuje FOKUS na hit. Prijevod ovog romana djelo je Ivana Jovanovića, a anotacija glasi ovako:

„Celaena Sardothien ostala je sama – bez ljubavnika i prijatelja, bez magije i imena – u svijetu kojim vladaju demonske sile i surove ubojice. Čak i najdraži prijatelj Dorian prešao je na tamnu stranu.

Je li snaga plamenog srca i oštrog uma dovoljna da se nadvladaju višestruko podliji i brojniji neprijatelji? Može li spasiti dušu voljenog Doriana i vratiti se u Terrasen?

U carstvu demona ona je Aelin; da bi spasila svijet i svoje kraljevstvo te oslobodila magiju morat će otvoriti srce novoj ljubavi i novim prijateljima, ali i naučiti vjerovati instinktima i dojučerašnjim neprijateljima.“

Prijestolje od stakla serijal je epske fantastike u kojem nalazimo mistična stvorenja i magiju, borbu dobrog i zlog, krvoprolića, opake vještice i njihove zmajeve, nadnaravna Fae bića i jednu opasnu Ubojicu – Celaenu Sardothien, koja je sada, u četvrtom romanu, napokon prihvatila svoje porijeklo te postala Aelin Galathynius – istinska kraljica Terrasena. Čini mi se kao da su prva tri romana bila samo uvod u ovu napetu, dinamičnu i dramatičnu radnju koja se odvija u ovom izvrsnom, četvrtom romanu serijala, a u kojem više ništa nije isto kao u prethodnim romanima. Ako niste čitali ovaj serijal, odnosno ako niste pročitali prva tri romana, predlažem da prije čitanja recenzije o Kraljici sjena, pročitate moje recenzije o prethodnim romanima.

Dakle, serijal Prijestolje od stakla započinje istoimenim romanom, kojim me autorica u potpunosti pridobila, uvevši me u brutalni svijet Celaene Sardothien, 18-godišnje ubojice i kraljeva Borca, a detaljnije o tom romanu pronađite u mojoj recenziji na ovom linku: https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2298841627042573/?type=3&theater

Kruna ponoći drugi je roman ovog serijala, za koji sam napisala recenziju koju možete pronaći ovdje:https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2301283596798376/?type=3&theater

Nasljednica vatre, treći nastavak serijala Prijestolje od stakla, roman je drugačiji od prethodna dva, čija je radnja dublja i detaljnija te proširena novim likovima, te je svakako sličniji četvrtom romanu, a o čemu se radi možete pročitati u mojoj recenziji na ovom linku: https://web.facebook.com/svijetjednogknjigoljupca/photos/a.2210027995923937/2313456238914445/?type=3&theater

U četvrtom romanu ovog odličnog fantasy serijala Celaena je napokon, nakon mnogo unutrašnje borbe i događaja koji su je promijenili, prigrlila sebe, ono što jest, kao i svoje porijeklo i naslijeđe, pa je napokon pristala samoj sebi i pred svima drugima biti Aelin Galathynius, kraljica Terrasena, koja jedina može i mora pobijediti kralja Adarlana i svrgnuti ga s Prijestolja od stakla, na kojem kralj nemilosrdno vlada, a pritom ubija nevine ljude i čarobnjake oko sebe, odnosno sve one koje smatra prijetnjom i one koji u sebi imaju magiju. No, prije toga Aelin mora izbaviti svojeg rođaka Aediona iz kraljeva dvorca gdje mu prijeti smaknuće, ali i spasiti prijestolonasljednika Doriana, kraljeva sina, kojem je vlastiti otac stavio ovratnik od Kamena sudbine, a pomoću kojeg ovratnika Dorianom upravljaju kralj i demon koji mu vlada tijelom, dušom i umom, svakim danom ga proždirući sve više i pretvarajući u opako stvorenje bez imalo empatije i milosti prema drugima.

Uz to, Aelin uz pomoć bivšeg kapetana kraljeve straže Chaola i pobunjenice Nesryn mora spasiti što više ljudi i Fae od sigurne smrti i mučenja po kraljevim vojnicima, te osloboditi davno zabranjenu magiju. U pomoć joj stiže Rowan, njen carranam, kojeg smo zajedno s njom upoznali u Nasljednici vatre i koji ju je naučio vladati svojom magijom, a koji je meni prirastao srcu zbog svoje mudrosti, borbenosti i hladnokrvnosti prema neprijateljima, ali posebno zbog nježnosti i prijateljstva prema Aelin, kojoj se zakleo na odanost i vjerno služenje. No, iako njih dvoje u sebi imaju magiju kojom znaju vladati, pogotovo moćni besmrtnik Rowan, u Adarlanu je po kraljevom naređenju davnih godina magija zabranjena, pa im u borbi protiv neprijatelja služe jedino njihovi bodeži i mačevi, snaga i izdržljivost, te vještina, koji ponekad nisu dovoljni protiv moćnih i brojnih neprijatelja.

Nadalje, istovremeno dok Aelin, njeni prijatelji i pomagači pokušavaju doći do rješenja tisuću problema, a koje autorica detaljno, ali i na zanimljiv način opisuje, često se koristeći humorom, kralj Adarlana osnažuje svoju vojsku, pripremajući Valga prinčeve i moćna stvorenja za uništenje svih pobunjenika i čovječanstva, u čemu mu pomažu opake vještice Crnokljunašice na čelu s Manon Crnokljunašicom, koje kao pomoć u svojim pohodima imaju opasne zmajeve. Ovaj dio radnje počeo se razvijati još u Nasljednici vatre, tako da su meni Manon i njene Trinaest jako dobro znane, a po mojem mišljenju odlično su se uklopile u ovu opširnu i detaljnu, ali jako zanimljivu i napetu radnju u kojoj ne nedostaje akcije i borbe, odnosno intriga, izdaja i paklenih planova koji bi mogli uništiti Aelin i cijelo njeno kraljevstvo, po drugi put.

Osim svega navedenog, u radnju dolazi još novih likova, gdje se, po mojem mišljenju, najviše ističe Mjenolika Lysandra, nekadašnja Aelinina poznanica i neprijateljica, koja joj postaje saveznica i prijateljica, kao i svima drugima s kojima se Aelin druži i kojima vjeruje.

Dakle, kao što vidite po ovom mojem kratkom sadržaju radnje, Kraljica sjena opširan je i detaljan roman s pregršt zanimljivih likova, kako onih koje već jako dobro poznajemo, tako i novih, koji odlično upotpunjuju ovu dramatičnu i zanimljivu radnju koja se proteže na više od 600 stranica Fokusova izdanja, koja radnja nije nimalo monotona i nezanimljiva već upravo suprotno. To stoga što je autorica sve bitne likove psihološki i emotivno okarakterizirala, dajući im ljudske osobine, pa tako i mane i vrline, osjećaje i razum, mogućnosti i izbore, te nam je pružila uvid u njihova razmišljanja, zbog čega je, smatram, radnja zanimljiva i zabavna. Također, zbog prirode fantasy žanra, radnja Kraljice sjena napeta je i dinamična zbog izrazito opasnih situacija u kojima se nalaze glavni likovi, a u kojim situacijama svatko od njih u trenutku nepažnje može izgubiti život jer se bore protiv moćnih i opakih neprijatelja bez imalo ljudskosti u sebi. Ovim je romanom autorica nadmašila samu sebe, stvorivši napet i dinamičan fantasy svijet u kojem ne nedostaje krvoločnih i moćnih stvorenja, bitki i borbi, spletki i intriga, no i ljubavi, odanosti, prijateljstva te svih drugih pozitivnih osjećaja i djela ovih likova. Kraljica sjena od mene zaslužuje čistu peticu zbog svega navedenog, ali i mnogo toga što nisam navela, a što ćete shvatiti i osjetiti tek kad budete čitali i kad se uvučete toliko duboku u priču da ćete se zamišljati na čelu s Aelin u bitci ili s Manon i njenim vješticama leteći na zmajevima. Nije ovo bez razloga izvrsna epska fantastika koja je osvojila svijet! Moja preporuka! 

Hvala Fokus na hit na poslanim primjercima sva četiri prevedena i objavljena romana. Silno se veselim novim nastavcima i daljnjem razvoju ove zanimljive radnje. Divni ste! 

Sarah J. Maas: Kraljica sjena (pročitano 25. lipnja 2019.)Fantasy roman Kraljica sjena (engl. Queen of Shadows)…

Gepostet von Svijet jednog knjigoljupca am Mittwoch, 26. Juni 2019

Kraljica sjena

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>