Simona Ahrnstedt: Još samo malo | by Bookworm Maja 28/08/2023

Kada se gradska cura Stella uputila u ruralni Laholm u potrazi za svojim korjenima i u bijegu od prevarantskog dečka, nije ni slutila kamo je stigla. Kućica njezinih predaka tek je trošan kućerak bez struje, dok društvo joj pravi odbjegla koza sa susjednog imanja. A susjed je Thor, muškarac koji je potpuno podređen seoskom ekološkom životu. Već kod prvog susreta sa Stellom uviđa da u njoj ima nešto snažno što ga privlači.

Uz svoje potpetice i šminkerske torbe, mlada dizajnerica shvaća da u selu neće preživjeti, pa prodaje precijenjenu obuću i torbu, te kupuje praktične stvari za svakodnevni život na selu. Njezini susreti sa Thorom nabijeni su iskrama i privlačnošću, no uvijek postoji ta neka sjena koja se nadvija nad njihov odnos- nešto vezano uz njezinu odluku o neovisnosti. Njezina budućnost koju ne želi podrediti još jednom muškarcu.

“Nije lako biti otac. Roditeljstvo je poput beskrajnog stanja šoka izazvanog stalnim poteškoćama.”

No bez brige, ovaj par vrlo brzo prihvaća i otvoreno govori o naboju između njih, a rado se prepuštaju strastima ne razmišljajući o budućnosti i osjećajima. Ali emocije su tu. Snažne i neoborive. Pa kada Stella napokon primi odgovor prestižnog koledža iz New Yorka, težina odluke o odlasku ili ostanku ju snažno pritišće. Čak ni magične riječi ‘volim te’ ne pokolebaju Stellu. A Thor, koji daje svoje srce na dlanu, strepi u strahu od gubitka još jedne žene iz svojeg života.

“Samoća može biti i blagoslov, i prokletstvo.”

Ovom knjigom Simona me osvojila. Možda zbog toga što sam očekivala još jedan par koji će tvrdoglavo obigravati jedan oko drugoga. Ili možda jer sam očekivala drame i tragedije u pozadini priče. No istina je da je knjiga zapravo lijepa ljubavna priča o ljudima koji su pronašli ljubav na najobičniji način, na najobičnijem mjestu. O ljudima koji su različiti, ali jednaki. O pokretima feminizma, te problemima diskriminacije u raznim segmentima društva.

“Život i smrt bili su čvrsto isprepleteni. Smrt je često bila tužna, ponekad nepodnošljiva, ali bila je sastavni dio života.”

Sviđa mi se sve u knjizi. Baš sve. Likovi su pristupačni i otvoreni, karakterno različiti, sa manama i sa vrlinama- ljudski. Radnja je ispunjena nabojem snažne privlačnosti glavnih likova, te sočnim dijalozima i detaljima.

Knjiga je savršeno štivo za odmoriti se i uroniti u zaljubljenost u život i male stvari. Te male stvari čine život velikim.
Preporuka!

Recenziju možete pročitati i na linku 🙂

Još samo malo

« Riley Sager: Preživjeti noć | by Books & sweets
K. A. Tucker: Zauvijek divlji | by Books & sweets »