Blog

Thomas Enger: Proboden | by Svijet jednog knjigoljupca

Kriminalistički roman Proboden norveškog pisca Thomasa Engera, drugi je roman u serijalu o novinaru Henningu Juulu, objavljen u izdanju FOKUS na hit 2015. godine te predstavljen na sljedeći način:

UBOJICA ILI ŽRTVA?

Tore Pulli nekoć je bio bog i batina na kriminalnoj sceni Osla, a njegovo ime izazivalo je strahopoštovanje. Sad je u zatvoru, osuđen za ubojstvo. Pulli od prvog trena tvrdi da nije umiješan u taj zločin…

NAGODBA ILI KLOPKA?

Pulli stupi u kontakt s novinarom Henningom Juulom i predloži mu dogovor koji neće moći odbiti. Ako Juul spere ljagu s njegova imena i otkrije tko mu je smjestio, on će mu zauzvrat reći kako je zapravo došlo do požara koji je novinaru progutao stan i ugasio život njegovog šestogodišnjeg sina. Ali može li se uopće vjerovati čovjeku kao što je Pulli?

BLIZU ILI NIKAD DALJE?

Dok očajnički nastavlja tragati za istinom o požaru u svom stanu, Juul ne može zanemariti sve ono što je doznao od Pullija i o njemu i vrlo brzo shvaća da su te informacije izuzetno opasne, za obojicu. I dok se pitanja bez odgovora samo nižu, Henning shvaća da nije na tragu jednom ubojici, nego je riječ o više njih. Istina mu je nadohvat ruke. Ili možda nije…“

Proboden je drugi roman iz serijala o novinaru Henningu Juulu, a prvi roman jest Opečen, o kojem sam napisala recenziju koju možete pronaći na ovom linku: https://web.facebook.com/…/a.19752582194…/2050789995181072/…

Za Probodenog kažu da je „drugi nastavak originalnog i moćnog krimi-serijala o novinaru Henningu Juulu, idealno štivo za ljubitelje Joa Nesboa i skandinavskog noira“. Slažem se.

Henning Juul odličan je glavni lik romana, inteligentan novinar s vidljivim ožiljcima na licu od opekotina nastalih u požaru u kojem mu je poginuo sin te s nevidljivim, ali bolnim ožiljcima na srcu koje nosi upravo zbog navedene tragedije. Henning je, uz tu tragediju, preživio i rastavu braka od bivše supruge Nore, također novinarke, koja je u vezi s Henningovim poslovnim kolegom iz redakcije 123novosti (može li biti gore?), a uz to ima jako loš odnos s majkom koju ponekad viđa i sestrom koju apsolutno nikad ne viđa. O svemu navedenom smo imali prilike čitati u Opečenom jer je autor u navedenom romanu spojio Henningovo traganje za ubojicom brutalno ubijene žene, Henningov privatni život, odnos sa bivšom suprugom i majkom, te usput je „ubacio“ i policijsko istraživanje navedenog zločina, što je činilo savršen spoj i stvorilo savršen kriminalistički roman.

Henning je zapravo usamljen i osjećajan čovjek, što vješto prikriva svojim poslovnim “njuškanjem” odnosno istraživanjem raznih teških slučajeva iz crne kronike, a kao novinar je na dobrom glasu, što je itekako zasluženo. On još uvijek pati za gubitkom sina i silno želi saznati je li navedeni požar nastao slučajno ili pak namjerno, te želi otkriti tko mu je podmetnuo požar u stanu, a nakon što s njim u kontakt stupi Tore Pulli, njegovo traganje za istinom iz ideje i želje postaje ostvariva mogućnost. No, pitanje je može li Henning vjerovati nekadašnjem „bogu“ na kriminalnoj sceni Osla.

Henning je, kao što sam navela u recenziji o romanu Opečen, kompleksan lik koji je zapravo savršen sa svim svojim manama i vrlinama. On je uporan u istraživanju činjenica i istina povezanih s teškim ubojstvima, što nam je prikazano i dokazano u Opečenom, a sada i u Probodenom.

Proboden je roman pisan u trećem licu koji prati nekoliko likova. Naravno, Henning je glavni lik cijelog serijala, ali uz njega u ovom romanu pratimo i policijskog istražitelja Brogelanda te njegove kolege, o kojima smo već čitali u Opečenom, te pratimo neke sasvim nove likove. Naime, imamo Torea Pullija, nekoć „bog i batinu na kriminalnoj sceni Osla“, koji je sada u zatvoru zbog ubojstva za koje tvrdi da ga nije počinio. Tore upravo iz razloga što uporno govori da je nevin, iako je osuđen, stupa u kontakt s Henningom i od njega traži da rasvijetli njegov obraz i sazna istinu, a zauzvrat će mu otkriti tko je podmetnuo požar u njegovu stanu one kobne noći kada je Henningu poginuo sin. Udica je bačena i Henning se čvrsto hvata za nju iz osobnih interesa jer živi za to da sazna što se doista dogodilo te kobne noći. Henning kreće u potragu, a ta nam potraga donosi nove likove i nova saznanja.

Naime, Tore Pulli je prije odlaska u zatvor svakodnevno vježbao u teretani Spremni za borbu, a kad Henning počne istraživati što se dogodilo te noći kada je ubijen Jocke Brolenius za čije je ubojstvo Tore osuđen, nailaze novi likovi i to najviše oni koji posjećuju navedenu teretanu, a gomilaju se i razni događaji koje Henning nastoji spojiti i otkriti povezanosti, no slučaj je doista težak i nitko ne želi reći niti riječ o navedenom događaju.

Uz to, u radnji se pojavljuju i likovi koji, isprva, uopće nisu povezani s Pullijem, i to okorjeli kriminalac i njegovi kolege, te jedan čovjek koji postaje žrtva navedenih kriminalaca, a iz nepoznatog razloga. No, odnos kriminalaca prema žrtvi je zastrašujuć jer oni od njega traže da učini nešto što ne bi smio niti htio i pitanje je što će se dalje događati i hoće li se navedeni čovjek, koji je žrtva kriminalaca u ovom slučaju, uspjeti izvući iz te situacije.

Dakle, Proboden je opsežan roman krcat raznim likovima i događajima, a Thomas Enger nam je pripremio pravu poslasticu u obliku tog romana, upravo zbog mnogo likova, događaja koji ih prate, starih događaja koje je teško rasvijetliti i otkriti tko je što učinio i iz kojih razloga, a zaplet i rasplet romana su zaista dinamični i napeti i ja se jednostavno nisam mogla odvojiti od romana dok nisam došla do samog kraja i otkrila što se zapravo sve dogodilo. A, kada sam to otkrila, ostala sam iznenađena i bez daha jer autor ni u jednom trenutku tijekom čitanja nije dao naslutiti tko bi mogao biti počinitelj strašnih zločina koje krije ovaj roman, a o kojima ćete tek čitati kada ga uzmete u ruke.

Autor je vrlo vješto ukomponirao novinara kao glavnog lika kriminalističkog serijala, što je samo po sebi neobično, ali i vrlo privlačno, a uz to je sačinio cijelu paletu raznih likova koji su vrlo dobro objašnjeni baš kao i glavni lik. Dakle, autor svoje likove stvara u namjeri da ih detaljno i slojevito opiše, što se meni sviđa. Uz to, autor se bazirao na strašne zločine, pa je stoga ovaj roman upravo kriminalistički roman, a dinamika tijekom čitanja ovom romanu daje žanr trilera.

Dakle, ako uzmete Opečenog i Probodenog u ruke nećete se razočarati. Autor je u oba romana sačinio napetu i dinamičnu radnju, a u nju je ukomponirao mnogo kompleksnih likova koji su nam zanimljivi i o kojima želimo saznati nešto više. Uz to, sama činjenica da se u njegovim romanima istražuju ubojstva i to klasičnim istraživanjem jednog novinara, neodoljiva je, pa su ovi romani prava poslastica za nas knjigoljupce koji volimo kriminalistički žanr.

Moja preporuka!

Proboden

Napišite komentar!

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>