Blog

Akemi Dawn Bowman: Ljeto. Ptica. Plavo. | by From Cover to Cover

Rumi i Lea nerazdvojne su od rođenja – sestre, ali i najbolje prijateljice, pune planova za budućnost koji uključuju glazbu i pjesme koje zajedno pišu. Glazba je za njih život. ‘Noćni karneval, osvjetljen tisućama zvijezda, prepun blještavih boja i čarobnih iluzija. Glazba je čarolija I munje I vatromet.’
Nakon što Lea pogine u automobilskoj nesreći, Rumi se sruši čitav svijet. Majka je, i sama se boreći s tugom, šalje teti na Havaje, pa se tako Rumi, osim s bolom, mora nositi i s osjećanjem napuštanja i usamljenosti.
Bol koja je postala njena svakodnevica, ljutnja zbog osjećaja da majci nije dovoljno važna da bude uz nju, kao i osjećaj krivice što je ona, a ne Lea, preživjela, osjećaji su s kojima se svakodnevno budi i odlazi leći.
Ipak, kako dani prolaze, teta Ani, mladić Kai, te njihov susjed, osamdesetogodišnji Watanabe, pomoći će joj da ponovo pronađe želju za životom, ali i završi pjesmu koju ona i Lea nisu uspjele dovršiti…
Proglašen najboljim romanom za mlade 2018., “Ljeto. Ptica. Plavo”, “izuzetno je lijepa i izvrsno napisana, emocionalno sirova i krajnje iskrena priča o gubitku, nadi i pronalaženju hrabrosti da pjevate vlastitu životnu pjesmu”.
Pisana kao Rumina ispovijest, povremeno se vraćajući u prošlost u vidu sjećanja, ovo je zadivljujuće vjerno ispričana priča o boli i gubitku, ali i odrastanju i borbi sa vlastitim demonima.
Rumina bol zbog gubitka sestre, kao i ljubav prema glazbi, opisane su tako realno, ne mogu upotrijebiti drugu riječ no – sirovo, da je na momente teško čitati njenu ispovijest. Posebice ako ste i sami bili u toj situaciji.
Putovanje kroz koje prolazi je dugotrajno, teško i bez konačnih rezultata. Slatki dečko kojeg upoznaje, kao ni njegova ljubav, ne “liječe” Rumi. Stari, gunđavi susjed, koji i sam godinama pati, ne nudi čarobne riječi ili savjete za izlječenje. Gubitkom sestre ona više nikada neće biti ona ista djevojka. Tuga koju osjeća nikada neće u potpunosti nestati. I to je u redu.
Jer, glazba kroz koju će Lea zauvijek biti uz nju, nikada neće prestati biti dio nje i njenog života.
S moje strane VELIKA preporuka. ❤

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>