Blog

Fredrik Backman: Britt-Marie je bila ovdje | by Books&Sweets

Nakon ”Čovjeka zvanog Ove” i ”Medvedgrada” Backman se vratio s neodoljivim romanom o pronalaženju ljubavi i prilikama koje nas čekaju na najnevjerojatnijim mjestima. Ona je Britt-Marie, ne podnosi nered, a neorganizirana ladica s priborom za jelo zauzima visoko mjesto na popisu neoprostivih grijeha. Ona je zaista posebna, svoj dan započinje u šest ujutro jer smatra da se samo luđaci bude kasnije. Ona ne osuđuje druge – bez obzira na to koliko su nepristojni ili zapušteni. Bez obzira na dojam koji ostavlja izvana, ona je iznutra žena puna mašte, velikih snova i toplog srca.

Svi mi znamo nekoga kao što je Britt-Marie ili nekoga tko joj je barem približno sličan. Njena rutina buđenja u šest ujutro je nepromjenjiva sve dok jednog dana ne pretrpi manju izmjenu, naime njen muž Kent ima aferu s mnogo mlađom ženom. Suočena neočekivanim čini jedinu logičnu stvar koje se može sjetiti, napušta svog muža prevaranta i u dobi od šezdeset tri godine planira okrenuti novi list i početi ispočetka na novom mjestu.

Odlazi u gradić Borg i zapošljava se kao čuvarica napuštene zgrade. Upravo Borg je sve što Britt-Marie ne može podnijeti, maleno neupadljivo mjesto, teško pogođeno financijskom krizom, a jedina stvar koja ih drži na mjestu je ljubav prema nogometu. Pogađate Britt-Marie mrzi nogomet. Kada stigne upoznaje se s mnoštvom jedinstvenih likova koji je uspijevaju totalno zbuniti. Bizarni i osebujni građani Borga pružit će joj nesebično prijateljstvo i osjećaj korisnosti koji dugo nije osjećala. Spletom okolnosti Britt-Marie postane trenerica mladog nogometnog tima, a suočivši se s tim izazovom njen život se u potpunosti mijenja.

Ova pametna i osebujna žena, koja nam na prvi pogled djeluje neugodno i bezobrazno zapravo je jako krhka. Ovaj roman se veselo i polako uvlači u čitateljevo srce i iako mi je nijansu slabiji od prethodnog romana ”Medvedgrad” i dalje je poseban sa zaista prekrasnom pričom koju kriju njegove stranice.

Britt-Marie je bila ovdje – Fredrik Backman

Britt-Marie je bila ovdje

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>