Riley Sager: Dođi prije mraka | by Svijet jednog knjigoljupca 22/04/2021

Psihološki triler Dođi prije mraka (engl. Home Before Dark) Rileya Sagera, čiji prijevod s engleskog potpisuje Igor Rendić, objavljen je 2021. godine u izdanju

FOKUS na hit

te predstavljen na sljedeći način:

„Mlada žena vraća se u kuću koju je proslavila knjiga njezina oca, bestseler o njihovu životu na tom ukletom imanju. Je li ta kuća zaista opsjednuta duhovima, kako je otac tvrdio? Ili se unutar prastarih zidina skrivaju neke njegove tajne koje ona ne može dokučiti?

Prije dvadeset i pet godina Maggie Holt i njezini roditelji, Ewan i Jess, preselili su se na viktorijansko imanje u šumi Vermonta. Tri tjedna kasnije pobjegli su u gluho doba noći, a stravično iskustvo Ewan je opisao u knjizi. Jezivi memoari o sablasnim događajima postali su hit.

Maggie se danas bavi uređenjem nekretnina. Događaja koje je otac opisao u knjizi ne sjeća se, iako su je obilježili za cijeli život.

Kad naslijedi imanje koje je njezin otac opisao kao ukleto, odlučna je razotkriti što se u toj staroj kući zaista događa.

No Maggien povratak u ukletu kuću sve je samo ne miran…“

Maggie Holt je od djetinjstva obilježena slavnom knjigom koju je napisao njen otac – o kući koju su njeni roditelji kupili kad je ona imala pet godina i u kojoj su živjeli samo dvadeset dana, nakon čega su usred noći zauvijek pobjegli, tvrdeći da je kuća ukleta i da ju opsjedaju duhovi.

Dvadeset i pet godina kasnije Ewan Holt umire, a kćeri u nasljedstvo ostavlja Baneberry Hall, kuću koje se Maggie niti ne sjeća, a zbog koje je imala narušene odnose s roditeljima smatrajući da su joj uništili život lažima opisanima u jezivim memoarima. Ne preostaje joj ništa drugo nego urediti i prodati kuću, no dolaskom u kuću Maggie odlučuje saznati što je zapravo istina iz knjige i je li njen otac doista lagao. Uskoro se prošlost počne ponavljati, a Maggie više ne zna u što bi i kome vjerovala…

Dođi prije mraka psihotriler je s elementima kriminalističkog žanra i ponajviše dobrog horora, čiji slikoviti prikazi mjesta i događaja u sadašnjosti i prošlosti stvaraju mračnu atmosferu u gotičkom stilu, a jezivi događaji i neočekivani obrati po poglavljima pridonose napetosti i neizvjesnosti radnje koja je lako čitljiva, zanimljiva i bez praznog hoda te kao takva drži pažnju tijekom cijelog čitanja. Zanimljiv stil pisanja, kojim se kombinira čitanje poglavlja iz Ewanove knjige te pripovijedanje o Maggienoj sadašnjosti, stvara osjećaj čitanja dvije zasebne knjige i radnje koje se savršeno nadopunjuju i pritom inteligentno povezuju događaje iz prošlosti i sadašnjosti, koji će vas natjerati da zaključate vrata i provjerite ormare prije spavanja, a ujedno i totalno neočekivano prikazati koliko je snažna ljubav prema bližnjima. Riley Sager me osvojio psihotrilerom Zadnje što sam vam lagala, čije se radnje i skoro dvije godine nakon čitanja jasno sjećam, tako da sam jedva čekala pročitati i Dođi prije mraka kojim je, naravno, nadmašio sva moja očekivanja, tako da uz čistu peticu imate moju preporuku za čitanje! 😃

Hvala Fokus na hit na poslanom primjerku za čitanje i recenziranje! ❤

Svijet jednog knjigoljupca – Dođi prije mraka

Dođi prije mraka

« K. A. Tucker: Čista divljina | by Books&Sweets
Nicola Lagioia: Bijes | by Knjigožderonja »