Riley Sager: Dođi prije mraka | by Učiteljica čita 20/04/2021

  • Moja ocjena: 5/5
  • Nakladnik: Fokus komunikacije
  • Godina izdanja: 2021.
  • Preveo: Igor Rendić

Maggie Holt je prije dvadeset i pet godina živjela na viktorijanskom imanju Baneberry Hallu, u tzv. ukletoj kući. Ondje se zadržala tek dvadeset dana, nakon čega je zauvijek pobjegla zajedno sa svojim roditeljima Ewanom i Jess. Naravno, ne bi pobjegli usred noći bez posebna razloga, o čemu je njezin otac odlučio progovoriti te napisao knjigu sa sablasnim i jezivim detaljima njihova kratka boravka.

Maggie je sada odrasla žena, a Ewan je umro te joj u naslijeđe ostavio ukletu kuću za koju je ona mislila da je odavno prodana. Kako se bavi uređenjem nekretnina, odluči posjetiti imanje te ga pripremiti za prodaju, no istovremeno i provjeriti jesu li se događaji opisani u očevoj knjizi zaista mogli dogoditi.

Moram priznati da je ovo tek prva knjiga R. Sagera koju sam pročitala iako sam do sada čula samo pohvale o njegovom načinu pisanja. Neizmjerno me razveselilo kada sam već na prvoj polovici knjige shvatila da se i moje mišljenje poklapa s većinom, a kako se čitanje primicalo kraju bivala sam sve uzbuđenija i zadovoljnija. Dođi prije mraka zaista je vrhunska knjiga koja svoje čitatelje ostavlja u nevjerici.

Već prve stranice ukazuju da se unutar knjige nalazi još jedna knjiga, onu koju je pisao i objavio Ewan, a koja donosi opis svih događaja koji su zadesili njegovu obitelj za vrijeme kratka boravka u ukletoj kući. Njegova i Maggieina priča se izmjenjuju i nadopunjuju te čitateljima daju različite poglede na iste situacije, odnosno njezina istraživanja nadopunjavaju ono što je on napisao iz svog kuta promatranja. Obje knjige su napete, neizvjesne i jako nepredvidljive, taman kada sam pomislila da je sve konačno otkriveno i da će nas autor mirno dovesti do kraja priče, dogodio se još jedan preokret koji me ostavio s izrazom šoka i nevjerice. Ipak, uspjela sam predvidjeti jednu sitnicu i veoma sam ponosna na sebe, shvatit ćete zašto kada i sami pročitate ovu knjigu. Autor ne ostavlja puno prostora za nagađanja i jako vješto nas vodi u potpuno pogrešnom smjeru, čak više puta.

Iako sam imala zaista velika očekivanja od ove knjige, sva su ispunjena. Zbog više loših iskustava nemam naviku vjerovati kratkim komentarima koji se obično nalaze na poleđini knjige, no ovdje mi je jedan posebno zapeo za oko i u potpunosti je točan. Sager uistinu jest majstor u stvaranju prevrata, ali u stvaranju napetosti. Isto tako, ima izuzetne sposobnosti stvaranja priče te nametanja misli i ideja svojim čitateljima u um. Naime, poprilično sam sigurna u svoja uvjerenja, vjerujem svom odabiru i živim u skladu s time, no Sager je svojom uvjerljivošću i vrhunski izgrađenom pričom taknuo neke moje jako udaljene i čvrste stavove te me time posebno oduševio. Koliko god vjerujem da neke stvari jesu ili nisu moguće, na trenutak me poljuljao i naveo da se zapitam jesam li zaista sigurna.

Planiram čim prije pročitati i ostale njegove knjige prevedene na hrvatski jezik, navodno su još i bolje od ove pa ne mogu niti zamisliti kakav užitak čitanja me očekuje. Do tada, dajem vam veliku preporuku za ovu knjigu. Volite li napetost, dobro konstruiranu i uvjerljivu priču, nepredvidljivost radnje i puno prevrata, ne sumnjam da ćete uživati.

Dođi prije mraka, Riley Sager

Dođi prije mraka

« Nicola Lagioia: Bijes | by Knjigožderonja
Riley Sager: Dođi prije mraka | by Čitateljica »