Riley Sager: Preživjeti noć | by Books & sweets 29/08/2023

Riley Sager autor je sedam romana bestselera New York Timesa, a najnoviji prevedeni je Preživjeti noć. Njegov prvi roman, Preživjele, objavljen je u 30 zemalja i osvojio je nagradu ITW Thriller za najbolji roman tvrdog uveza. Njegovu najnoviju knjigu The Only One Left objavit će u lipnju 2023. Dutton Books. Rodom iz Pennsylvanije, sada živi u Princetonu, New Jersey.

Svaki put kad uzmem novu knjigu Rileya Sagera, pitam se kakva će biti u usporedbi s prethodnom jer neizbježno svaka nova postaje mi mrvicu bolja od prethodne. Nije tajna da se Riley i ja baš i ne volimo pretjerano i zapravo ne znam ni sama zašto ne odustajem od njega kao autora, izgleda da je to jače od mene. Preživjeti noć sasvim sigurno je napeto adrenalinsko štivo i vrlo brzo se čita. Ima odličnu dozu jezivosti, ali isto tako je i pomalo nerealna. Usprkos svemu svidjela mi se.

Charlie se već dva mjeseca oporavlja od smrti njezine cimerice Maddy, tuga, bol i krivnja ju proganjaju svakodnevno. Kao rezultat toga odlučila je da želi otići iz studentskog doma u kuću svoje bake. Kako nema automobil, a ni drugi način za otići iz kampusa, Charlie odlazi do oglasne ploče na kojoj studenti ostavljaju bilješke i nude prijevoz u zamjenu za benzin i slično. Kraj mnoštva oglasa Charlie upoznaje Josha Baxtera koji sasvim slučajno ide upravo u njezinom smjeru i to vrlo vjerojatno već sutra. Razmjenjuju brojeve telefona i dogovaraju se kad će krenuti. Charlien dečko Robbie ju pokušava odgovoriti od te sulude zamisli, ali ona želi otići čim prije. Dovoljno je da vam kažem kako prava ”zabava” počinje kad se Charlie uputi na dugu vožnju s nepoznatim muškarcem u gluho doba noći, ali dok ona to shvati bit će prekasno.

”Ako je to cijena koju mora platiti da ode odatle, neka. Samo se nada da to neće požaliti.”

Preživjeti noć je stvarno uzbudljiv roman s dva intrigantna lika. Josh mi je u isto vrijeme simpatičan i ljigav, dok je Charlie malo previše naivna i kao da uopće ne razmišlja svojom glavom, što je prava šteta za jedan tako jaki i opaki ženski lik. Zabavni dio je taj što dok čitate više niste sigurni je l’ on zapeo u autu s potpunom luđakinjom ili je ona pristala voziti se sa psihopatom i ubojicom. Iako mi je na dijelove radnja bila pomalo dosadna, u isto vrijeme me dodatno zainteresirala da je ipak pročitam do kraja. To je valjda to nešto što me i dalje vuče knjigama ovog autora. Ovaj roman proglašen je pravim ljetnim štivom, pa ju ipak preporučujem svim ljubiteljima trilera.

Recenziju možete pročitati i na linku 🙂

Preživjeti noć

« Samantha Young: Jedina stvar | by From Cover to Cover
Simona Ahrnstedt: Još samo malo | by Bookworm Maja »