Blog

6. festival svjetske književnosti

U Zagrebu i Splitu od 2. do 8. rujna održat će se Festival svjetske književnosti. Ovogodišnje, šesto izdanje Festivala dovodi goste iz 17 zemalja, a bogat festivalski program sastavljen je od književnih predstavljanja, filmskih projekcija, okruglih stolova i izložaba.

Festival otvara gošća iz Poljske, slavna književnica i ovogodišnja dobitnica nagrade Man Booker International Olga Tokarczuk, koja će govoriti o svojoj najvažnijoj knjizi, monumentalnom romanu Knjige Jakubove.

Ove godine gostuje još jedan dobitnik ove nagrade David Grossman, kao i dobitnik nagrade Man Booker Richard Flanagan. Uz njih će između ostalih gostovati jedna od najvećih francuskih književnih zvijezda Frédéric Beigbeder, zatim jedan od najpopularnijih pisaca skandinavskih književnosti, Šveđanin Jonas Hassen Khemiri i najvažniji portugalski autor srednje generacije José Luís Peixoto, koji će govoriti o svojim iskustvima u posjetima Sjevernoj Koreji.

Nakon više od dvadeset godina prvi će put u Hrvatskoj službeno nastupiti i naša slavna filozofkinja koja je ostvarila iznimnu karijeru u Francuskoj Rada Iveković. Dolazi i meksički pisac, jedan od najbeskompromisnijih autora mlađe generacije Antonio Ortuño te još jedna zvijezda američke i nigerijske književnosti, najmlađi autor koji je ušao u finale nagrade Man Booker Chigozie Obioma. Uz njih tu su brojni autori iz drugih zemalja te domaće književne zvijezde Damir Karakaš, Tea Tulić, Andrija Škare, Alojz Majetić, Julijana Matanović i mnogi drugi. U uspješnoj suradnji s Hrvatskim centrom PEN-a dolazi i troje izvanrednih pjesnika, filozofa te boraca za ljudska prava iz Brazila i Portugala – riječ je o autorima Francesci Cricelli, Thiagu Ponceu de Moraesu i Barthomewu Ryanu.

Više o programu Festivalu svjetske književnosti pogledajte OVDJE.

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>