Blog

Nika Maligec: Bilo je to moje putovanje života!

Sedmi prosinca u sedam ujutro počelo je moje nagradno putovanje. Od silnog uzbuđenja gotovo da nisam spavala. Jedino o čemu sam razmišljala bila je Norveška.

Tek kada smo se svi našli na aerodromu, san je postao stvarnost. Prvi let trajao je oko sat i pol. Nakon presjedanja u Frankfurtu, oko jedan smo sletjeli u Oslo. Već samim dolaskom na aerodrom osjetila se razlika u standardu. Sve je bilo lijepo, skupo i moderno.

Prvo smo kupili Oslo-pass, kojim smo osigurali besplatni javni prijevoz i ulaze u muzeje. Do hotela smo se vozili vlakom.

Čim smo se smjestile u lijepu sobu, prijateljica Marija i ja krenule smo u obilazak grada. Htjele smo vidjeti što više, pa nam je prva destinacija bila National Gallery – smještena odmah uz hotel.

Nakon muzeja, otišle smo u šetnju gradom i kupnju suvenira. Prvi dojam: Oslo je jako skup grad, ali su ljudi vrlo ljubazni.

Šetnju smo prekinule odlaskom na večeru, koja je me ugodno iznenadila. Dočekala nas je ukusna hrana, prilično začinjena, što mi se svidjelo. Nakon večere krenule smo do obale. U samom centru nije tako hladno, ali na obali puše jak vjetar, pa se treba dobro zabundati.

Iduće jutro bilo je posebno uzbudljivo. Nakon doručka, slijedio je događaj dana – susret s Joom Nesbøom!

Tramvajem smo stigli do restorana u kojem smo ga dočekali. Bilo je neizvjesno do samog trenutka njegova ulaska. Uzbuđenje na vrhuncu!

Upoznali smo se, popričali, poslikali, pao je i autogram, pa čak i suza radosnica. Bilo je kratko i slatko. Osjećaj sličan onome kada sam saznala da sam upravo ja sretna dobitnica Fokusove nagradne igre “Nesbø te vodi u Oslo”.

U nastavku dana, Mare i ja smo stigle do opere. Popele smo se na krov, puno slikale, opet osjetile pravi norveški vjetar i nastavile dalje s muzejima. Iduće postaje – Muzej arhitekture, pa Gradski muzej Osla.

Nakon toga u hotelu nas je dočekala gospođa Maria s kojom smo otišli na “Harry Hole walking tour”. Bilo je vrlo zanimljivo i poučno, puno toga smo saznali i vidjeli, od Ibsenova groba do Harryjeva stana! Obilazak smo završili u Schrøderu fotkanjem za Harryjevim stolom. Ponovo fina večera, šetnja, Starbucks, hotel.

 

Zadnje smo jutro nakon doručka odlučile otići do Polar ship museuma i Viking ship museuma. Planirale smo usput obići i Folkemuseum, koji je bio u blizini, ali na žalost više nismo imale vremena.

Za to vrijeme Nikica se uputio u nešto dužu vožnju do Holmenkollena. Bilo je napeto jer smo bili u stisci s vremenom, do 12 smo morali napustiti hotel. Na kraju smo svi stigli, razmijenili dojmove i uputili se polako vlakom prema aerodromu.

Sve je prošlo odlično, sretno smo se vratili u Zagreb oko pola jedanaest navečer. Imala sam osjećaj da me nije bilo jako dugo, a opet je bilo tako lijepo da je proletjelo!

Na kraju, dok mi se dojmovi još sliježu, jedno je sigurno – ovo je bilo moje putovanje života. Beskrajno sam zahvalna Fokusu i svima koji su ga omogućili!

Nika Maligec

Napiši komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>